Alimente cu conținut scăzut și ridicat de purine

iul. 7, 2022
4 Mins Read
627 Views
trateaza diabetul cu alimente crude

Purinele sunt compuși care se găsesc în mod natural în multe alimente. În organism, aceste substanțe sunt transformate în acid uric. Oricine are niveluri crescute de acid uric, de exemplu în cazul hiperuricemiei și gutei, ar trebui să consume alimente care conțin purine în cantități mici. În continuare, vă prezentăm o listă cu alimentele cu conținut scăzut și ridicat de purine.

Ce sunt purinele?

Purinele sunt o parte importantă a celulelor corpului, inclusiv se dovedesc a fi componente esențiale a acizilor nucleici, dintre care cel mai cunoscut este ADN-ul. Când celulele corpului mor, purinele se scurg din nucleul celulei în sânge. Acolo sunt descompuse treptat și transformate cu ajutorul numeroaselor enzime în produsul final, numit acid uric. Excesul de acid uric este excretat prin rinichi sub formă de urină. Acesta este un proces normal, chiar benefic pentru organism. Beneficiul acidului uric este că, acționând ca un antioxidant, în cantități normale ne protejează vasele de sânge. Cu toate acestea, când este în exces, acidul uric se poate depune în articulații și poate provoca dureri intense. Acesta este în special cazul afecțiunilor precum guta.

Alimente bogate în purine

În prezența gutei sau hiperuricemiei, excludeți toate alimentele bogate în purine (conținute în principal în produsele de origine animală, cu excepția ouălor și a produselor lactate) și limitați excesele de proteine. Iată alimentele cărora să le acordați mai multă atenție:

  • Proteine: Consumul în exces de proteine ​​(ouă, pui, carne de vită) poate duce la creșterea acidului uric în sânge și la un risc crescut de gută.
  • Fructe de mare: Este una dintre cele mai cunoscute surse de purine și ar trebui să limitați sau să excludeți consumul de crabi, raci, creveți, scoici și alte crustacee proaspete sau conservate.
  • Organe: Ficat, rinichi, inima și momița conțin cantități mari de purine.
  • Pește albastru: Sardine, ton, somon, hering și macrou.
  • Mezeluri: Cârnații, salamul, șunca și kaizerul conține mult acid uric, precum și grăsimi saturate. Înlocuiți-le cu piept de curcan.
  • Cereale rafinate: Pâine albă, biscuiți, prăjituri, ciocolată și produse de patiserie industriale.
  • Leguminoase: Lintea, fasolea și năutul sunt bogate în acid uric, dar fac mai mult bine decât rău.
  • Băuturi răcoritoare: Băuturile zaharoase, energizante, carbogazoase și alcoolice nu ar trebui să facă parte din dieta dumneavoastră dacă aveți acid uric ridicat.

Alimente sărace în purine

O dietă cu conținut redus de purine, ca oricare alta, poate avea un efect pozitiv asupra organismului. Ideal ar fi să aveți o alimentație variată bazată pe următoarele produse:

  • Cireșe: Consumul lor reduce acidul uric, previne și ameliorează guta și ameliorează durerile de artrită. De asemenea, facilitează eliminarea toxinelor și previne retenția de apă.
  • Produse lactate: Ele ajută la reducerea hiperuricemiei. Cel mai bine este să le consumați zilnic pe cele degresate.
  • Fructe roșii: Căpșunile, zmeura și afinele ajută la neutralizarea purinelor din organism.
  • Citrice: Un studiu cu o perioadă de urmărire de 20 de ani arată că un aport crescut de vitamina C din citrice, este asociat cu un risc mai scăzut de gută. Vitamina C acționează pentru a crește excreția de acid uric.
  • Usturoi negru: Antioxidant si anticancerigen, este util in caz de guta si acid uric.
  • Apă: Beți cel puțin un litru și jumătate pe zi. Acest lucru permite rinichilor să elimine purinele și alte substanțe nocive prin urină.
  • Remedii naturiste: Coada-calului si urzica au proprietăți diuretice și drenante, care pot ameliora disconfortul cauzat de gută.

Informații suplimentare

Ca parte a unei diete anti-gută este indicat să excludeți alcool și să fiți bine hidratat. De asemenea, dacă sunteți supraponderali, ar trebui să slăbiți și să faceți regulat mișcare.

Tabel cu alimentele cu conținut scăzut și ridicat de purine

Conținut foarte ridicat de purine >100 mg acid uric / 100 g Conținut ridicat de purine 10-100 mg acid uric / 100g Conținut redus de purine <10 mg acid uric / 100 g
Produsele derivate din carne și pește: 3.500 mg Pui: 92 mg Lapte și derivate lactate (iaurt, brânză,…)
Mâncăruri de carne, pasăre, pește: 1.200 mg Stridii: 87 mg Fructe și fructe uscate
Ansoa și hamsii: 465mg Praz: 80 mg Ouă
Ficat de vită: 350 mg Carne de miel: 80 mg Legume (cu excepția celor indicate în coloana centrală)
Rinichi de vită: 290 mg Fructe de mare Porumb
Hering: 207 mg  Pește (cu excepția celui menționat în „conținut foarte ridicat”) Deserturi cu cremă și budincă
Creier, inimă de vită: 195 mg Legume: Spanac, sparanghel, ciuperci champignon și alte ciuperci Orez
Carne tocată de vită: 195 mg Mazăre Cartofi
Păstrăv: 165 mg Linte Paste
Mușchi de vită: 159 mg Fasole Pâine integrală
Curcan: 151 mg Ierburi aromatice
Somon: 140 mg Jeleu
Carne de vită: 136mg Condimente (oțet, lămâi, maioneză,…)
Coaste de vită: 136 mg Ciocolată, zahar și îndulcitori
Carne de porc: 123 mg Cafea și ceai
Drojdie de bere Uleiuri vegetale
Macrou, icre de pește, creveți și midii Apă
Exit mobile version