Cum să consumi nuci și unt de arahide când suferi de diabet?

nov. 17, 2022
3 Mins Read
352 Views
arahide

Cu diabet zaharat, multe alimente trebuie excluse din alimentație, așa ca trebuie meniul trebuie optimizat într-un mod în care să se obțină suficienți nutrienți și oligoelemente din alimentele permise pentru consum. Nucile și untul de arahide sunt utile pentru diabet, iar utilizarea lor vă poate ajuta să reduceți nivelul de zahăr din sânge. Dar, ce cantitate de nuci și unt de arahide puteți consuma când aveți diabet? Răspunsul, îl veți afla din materialul următor!

Nucile și untul de arahide: consumul moderat reduce riscul de diabet de tip 2

Migdalele, fisticul, nucile și untul de arahide sunt pline de uleiuri bune. Acestea nu numai că reglează nivelul lipidelor din sânge, ci și scad nivelul zahărului din sânge.

Un studiu privind consumul de nuci în diabetul de tip 2, de exemplu, a ajuns la următoarea concluzie: Consumul de nuci crude nesărate scade atât nivelul hemoglobinei glicate (Hb A1c), cât și valorile colesterolului LDL (rău) din sânge. Mai presus de toate, este posibil ca acizii grași mononesaturați și polinesaturați să joace un rol pozitiv în scăderea nivelurilor de zahăr din sânge: deoarece acești acizi grași îmbunătățesc rezistența la insulină a celulelor – și astfel vizează mecanismul principal al diabetului de tip 2.

Unele studii, precum cel prezentat de Dr. Cyril Kendall  (et al.) de la Universitatea din Toronto, afirmă că consumul de nuci la persoanele cu diabet zaharat determină un efect protector asupra rezistenței la insulină și asigură că un consum zilnic de 57 grame îmbunătățește controlul glicemic și nivelul lipidelor din sânge la persoanele cu diabet de tip 2.

Alte studii, precum cel al profesorului Jordi Salas de la Universitatea Rovira i Virgili din Tarragona, afirmă că:

„Consumul de nuci are un efect benefic asupra sănătății cardiovasculare, un efect atribuit compoziției sale nutriționale unice, cu niveluri ridicate de acizi grași mononesaturați, fibre, minerale și vitamine.”

Pe de altă parte, untul de arahide este un aliment relativ scăzut în carbohidrați, dar bogat în grăsimi sănătoase, proteine ​​și fibre. Aceste caracteristici îi conferă beneficiul de a nu influența glicemia cu condiția să nu conțină zahăr adăugat. Aceasta înseamnă că acest aliment poate fi o opțiune bună pentru persoanele cu diabet. În plus, este și o sursă bună de magneziu, care este un nutrient esențial pentru diabetici.

Cercetătorii de la Harvard School of Public Health au urmărit 83.818 femei fără antecedente de diabet. După ce au examinat aportul alimentar al femeilor, cercetătorii au descoperit că un aport mai mare de unt de arahide a condus la un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2. Studiul care a fost publicat de Journal of the American Medical Association în noiembrie 2002, sugerează că arahidele protejează împotriva diabetului datorită indicelui glicemic scăzut și a conținutului său bun de fibre și magneziu.

Ce cantitate de nuci și unt de arahide poți consuma când ai diabet?

O mână zilnică (20 – 25 g) de alune, fistic, migdale, caju, nuci, arahide etc. este o gustare sănătoasă între mese atunci când suferiți de diabet. Efectul direct al unui pumn de nuci asupra nivelului de zahăr din sânge este, de asemenea, foarte mic, deoarece acestea nu au aproape deloc carbohidrați – ceea ce constituie o gustare sănătoasă. În plus, nucile nu îngreunează metabolismul datorită conținutului lor mare de grăsimi. Totuși, doar dacă nucile sunt naturale, adică fără sare sau amestecuri de condimente industriale, deoarece acestea ar putea duce la rândul lor la creșterea tensiunii arteriale. Nici nucile prăjite nu sunt la fel de sănătoase, deoarece acizii grași și vitaminele valoroși se pierd din cauza căldurii.

În ceea ce privește consumul de unt de arahide în diabet, având indicele său glicemic scăzut, vă puteți bucura de 1-2 linguri pe zi, de preferat dimineața. Totuși, asigurați-vă că alegeți un unt de arahide fără zahăr care este destinat consumului persoanelor cu diabet. Untul de arahide industrial este adesea amestecat cu cantități mari de zahăr, fie el granulat, agave, trestie sau miere de către marii producători pentru a-l face mai gustos. Acest lucru face ca untul să devină excesiv de dulce și nepotrivit pentru orice pacient cu diabet.

Exit mobile version