Cum se depistează precoce scolioza?

nov. 4, 2020
3 Mins Read
125 Views
depistare timpurie scolioza

Scolioza este o deformare permanentă a coloanei vertebrale în formă de „S” sau „C”. Aceasta afecțiune apare frecvent în copilărie însă, daca nu este tratată la momentul potrivit, scolioza generează dureri puternice de spate și, dacă se agravează, pacienții pot prezenta dificultăți la respirație, fapt pentru care trebuie depistată și tratată precoce. În cele mai multe cazuri, scolioza compromite doar aspectul estetic, deoarece forma taliei asimetrice poate afecta psihologic individul, în special femeile care sunt cele mai afectate. Cu toate acestea, există cazuri în care are consecințe mult mai grave. De exemplu, atunci când apare înainte de vârsta de trei ani (scolioza idiopatică infantilă) poate fi atât de severă încât pacienții pot suferi de insuficiență respiratorie și deceda înainte de vârsta de 20 de ani. În continuare, vom vedea cum se depistează din timp scolioza!

Ce este scolioza?

Scolioza este numită ca devierea laterală a coloanei vertebrale. Acesta constă în realizarea unei curburi a coloanei vertebrale, în majoritatea cazurilor fără un motiv clar. Apare în principal în perioada de creștere, în copilărie și pubertate. De cele mai multe ori, scolioza este de obicei benignă și, de fapt, există cazuri care trec neobservate.

Scolioza avansată produce dureri severe și, în cazuri mai grave, chiar probleme pulmonare. Partea bună este că devine mult mai ușor de tratat, atunci când este descoperită devreme, deoarece, poate fi corectată cu diferite tratamente. Și, pentru aceasta, nimic mai bun decât efectuarea unor controale medicale periodice la copii, acordând o atenție specială anumitor aspecte.

Până la vârsta de 8 sau 9 ani se pot efectua aceste controale o dată pe an, iar la începutul adolescenței se vor efectua la fiecare șase luni, și în ambele cazuri, respectând toate indicațiile.

Care sunt cauzele scoliozei?

Cauzele devierii coloanei vertebrale sunt de obicei necunoscute și variază în funcție de tipul de scolioză care este prezent și de persoanele care o au. Femeile sunt mai predispuse să sufere de această patologie decât bărbații. În etapele de creștere și dezvoltare osoasă, cum este cazul copilăriei și adolescenței, curbura tinde să se agraveze.

Cum poate fi detectată la timp?

În majoritatea cazurilor, scolioza nu prezintă niciun simptom dincolo de curbura însăși care apare la nivelul coloanei vertebrale. Cu toate acestea, există câteva dintre indicii care pot determina părinții să perceapă că copiii lor au scolioză, printre care:

  • Umeri sau șolduri care par inegale (un umăr poate fi mai înalt decât celălalt).
  • Dureri de spate sau lombago care coboară până la picioare.
  • Curbura coloanei vertebrale mai mult într-o parte.
  • Slăbiciune sau senzație de oboseală la nivelul coloanei vertebrale după ce a stat prea mult timp în picioare sau jos.
  • Durere la umeri.

Dacă observați oricare dintre simptomele de mai sus, vă recomandăm să mergeți la medic pentru un diagnostic mai precis.

În timpul examenului fizic, medicul îi poate cere copilului să se ridice și apoi să își aplece talia, cu brațele pe picioare, pentru a vedea dacă o parte a cutiei toracice este mai proeminentă decât cealaltă.

De asemenea, medicul poate efectua un examen neurologic pentru a determina următoarele:

  • Slăbiciune musculară
  • Amorţeală
  • Reflexe anormale

Radiografiile simple cu raze X pot confirma diagnosticul de scolioză și dezvălui severitatea curburii coloanei vertebrale. Dacă un medic suspectează că o afecțiune nediagnosticată, cum ar fi o tumoare, a cauzat scolioza, el sau ea vă poate recomanda teste imagistice suplimentare, cum ar fi un RMN.

Dacă scolioza este tratată devreme, nu provoacă probleme, deoarece poate fi corectată cu diferite tratamente.

Consecințele scoliozei sunt foarte variate în funcție de gradul de scolioză pe care îl prezintă persoana respectivă. Dacă este detectată devreme, cu ajutorul unui corset, coloana vertebrală poate fi readusă la forma inițială. Dacă este detectată mai târziu, poate fi corectată chiar și printr-o intervenție chirurgicală.

 

Exit mobile version