Cum se elimină petele de sânge de pe albul ochiului (hemoragia subconjunctivală)?

nov. 30, 2016
2 Mins Read
557 Views

pata-de-sange-pe-albul-ochilor-hemoragia-subconjunctivala

Hemoragia subconjunctivală – se definește prin ruperea terminațiilor nervoase a numeroaselor vase de sânge de calibru mic situate în conjunctivă, provocând o pată roșie de sânge în albul ochiului. Conjunctiva este o foiță subțire și transparentă ce acoperă albul ochiului (sclera) după care se răsfrange pe partea interioara a pleopelor. Este stratul extern de protecție al globului ocular.

Hemoragia subconjunctivală este aproape întotdeauna inofensivă și se vindecă de la sine. Aceasta nu afectează vederea și, în general, nu provoacă durere sau disconfort semnificativ al ochilor, în ciuda aspectului său vizibil. De obicei nu există senzații sau simptome, altele decât petele roşii de pe suprafaţa albă a ochiului şi, de multe ori, este posibil ca nici măcar să nu fim conștienți de faptul că avem o hemoragie subconjunctivală până când nu ne uităm în oglindă sau până nu ne atenţionează cineva. De obicei, se vindecă singură, dispare după aproximativ 10 la 14 zile, și nu necesită nici un un fel de tratament.

Cauze pete de sânge pe ochi (hemoragia subconjunctivala)

Hemoragia subconjunctivală poate fi cauzată de o iritație, alergie, traumatism sau de o infecție, astfel petele de sânge pot apărea pe albul ochiului datorită:

– Strănutului frecvent
– Tusei prelungite
– Frecatul ochilor
– Infecțiilor oculare grave
– Diferitelor traumatisme
– Hipertensiunii
– Afecțiunilor hematologice
– Episoadelor de vărsături
– Intervențiilor chirurgicale pe globul ocular sau pleoape

Hemoragia subconjunctivală – Simptome

Hemoragia subconjunctivală nu se manifestă nici prin durere şi nici prin scăderea capacității vizuale. Afecţiunea poate fi descoperită întâmplător.

Simptomele hemoragiei subconjunctivale pot fi:

  • Pe albul ochiului sunt depistate pete mai mici sau mai mari, de culoare roșie strălucitoare, care se întind și pot acoperi întreaga suprafață a sclerei ochiului.

La nivelul ochilor există vase de sânge greu vizibile, care se dilată și devin mai accentuate atunci când globul ocular este inflamat. Vasele de sânge fiind extrem de fragile pot fi lezate cu ușurință și atunci intervine hemoragia subconjunctivală spontană.

Hemoragia subconjunctivală la copii

Hemoragia subconjunctivală la copii, este una dintre cele mai comune boli ale ochilor, care apare adesea prin frecatul propriilor ochi sau în urma unor episoade prelungite de tuse sau strănut. În ceea ce privește vindecarea, în mod normal sângele din ochi poate dispărea de la sine în 2 sau 3 săptămâni.

În cazurile în care există complicații la hemoragia subconjunctivală netratată, sângele poate persista în ochi iar copilul poate avea febră, în cazul acesta este recomandat sa fie consultat de către medicul pediatru, acesta poate fi un simptom al unei infecții la nivelul ochiului, precum conjunctivita.

Tratament hemoragie subconjunctivală

Tratamentul pentru vasele de sânge sparte la ochi nu este întotdeauna necesar, deoarece ele se tratează singure, de obicei, după câteva zile. Cu toate acestea, pentru a grăbi procesul de vindecare puteți pune de 2 ori pe zi comprese cu apa rece la ochi.

În unele cazuri se folosesc lacrimi artificiale pentru a reduce disconfortul și riscul apariției sângerării. De asemenea, ar trebui să evitați folosirea aspirinelor și a anti-inflamatoarelor.

Exit mobile version