Fecalom: cauze, simptome, diagnostic și tratament

sept. 29, 2016
2 Mins Read
1.1K Views

fecalom 1

Masa voluminoasa mare, tare, alcătuită din materii fecale deshidratate care stagnează în colon se numește fecalom. Fecalomul provoacă o constipație intensă și dureroasă. Evacuarea fecalomului nu poate fi îndepărtat în mod natural prin anus, și necesită o intervenție medicală pentru a putea fi eliminat.

Cauze

Colonul are rolul de a absorbi apa și electroliții (jumătatea proximală) și depozitarea materiilor fecale pană la eliminarea lor (jumătatea distală). În momentul care fecalele stagneză prea mult timp în colon, colonul absoarbe o cantitate excesivă de apă, făcând ca fecalele să aibă o consistență neobișnuit de tare. Acest lucru provoacă, în general, un episod de constipație unei persoane ce se află în stare bună de sănătate, iar, în anumite condiții se formează o masă voluminoasă mare, tare, constituită din materii fecale deshidratate, care devine imposibil de evacuat prin defecație: acesta este fecalomul.

În general, tot ceea ce prelungește durata tranzitului intestinal va crește riscul de fecalom:

Imobilizarea la pat: fecalomul se formează cel mai des la bolnavii imobilizați la pat.

Tulburări nervoase: mecanismul normal de defecție presupune ca individul să poate simți nevoia de a defeca și de a contracta mușchii pentru a avea scaun. O tulburare nervoasă care afectează unul dintre acești doi factori favorizează riscul apariției fecalomului. Anismus este o boală care afectează capacitatea de relaxare a mușchiilor zonei perianale, prin urmare este o cauză majoră de apariție fecalomului.

Probleme psihologice: la copii, constipația cronică poate creste probabilitatea apariției fecalomului. Constipația provoacă o defecare dureroasă, și astfel copilul va evita să aibă scaun. Această tulburare de anxietate este numit encopresis și poate conduce, în cazuri rare, la apariția fecalomului.

Simptome

Principalul simptom al fecalomului este constipația pe termen lung. Poate apărea diaree extremă cu lichide. Aceste pierderi sunt numite „diarii false”: pacientul nu poate evacua materiile fecale, ci doar un lichid a cărui producție se datorează inflamației colonului. Alte semne de avertizare sunt mai puțin frecvente: pacientul poate simti dureri abdominale și duritate anormală în zona abdomenului la palpare.

Diagnostic

Diagnosticul poate fi pusă doar de către un gastroenterolog sau de către un medic generalist. O examinare rectală poate indica o anomalie a volumului și consistenței scaunelor. Fecalomul, stagnează în ampula rectală și poate urca până în colonul stâng care la palpare dă impresia de tumoare abdominală. Depistarea fecalomului se realizează pe baza colonoscopie sau pe baza unei examen cu raze X în zona abdomenului.

Tratament: fecalom

Pacientul trebuie să consume o cantitate mare de soluție laxativă (2 până la 3 litri de macrogol®)

Masa tare constituită din materii fecale nu poate să dispară sau să fie evacuate în mod natural prin defecție, astfel, evacuarea fecalomului necesită spălături, asociate sau nu cu o fragmentare manuală sau instrumentală a fecalomului. Medicul va elimina fecalomul cu ajutorul unei mici spatule.

Procedura poate dura până la o jumătate de oră și, în general, nu necesita anestezie.

Exit mobile version