Sarea iodată este o otravă legalizată!

oct. 30, 2019
3 Mins Read
213 Views
sare cu iod ucide

Sarea este un ingredient aproape nelipsit în alimentația noastră. Folosit zilnic acest ingredient care este compus în principal din clor și sodiu, dar există diferite tipuri pe piață, care conțin și alte substanțe. Prin urmare, sarea iodată a devenit o adevărată otravă legalizată. În cele ce urmează, vom vedea care sunt reacțiile adverse ale consumului de sare iodată de pe piață!

Sarea de mare integrală conține, pe lângă elementele acestui ingredient, până la 70 de minerale care sunt esențiale pentru sănătatea organismului nostru, precum: calciu, sulf, magneziu, potasiu, fier și oligoelemente (strontiu, iod, fluor, etc. mangan, argint, bor …)

Sarea iodată prezentă în număr mare în magazinele de pe piață, este cea mai frecvent utilizată în bucătărie. Adevărații cunoscători știu că această sare este supusă unui proces de rafinare; adică toate substanțele benefice prezente, inclusiv iodul sunt eliminate și adăugate în substanțe de înălbire, și în cele care absorb umiditatea, cum ar fi carbonatele, silicații, cianura de potasiu de fier. La sfârșitul procesului, sarea devine albă, iar clorul și sodiul conținut în acesta însumează aproximativ 99%!

Inițial, concentrația de iod chimic adăugat în România trebuia să totalizeze 20 ± 5 mg iod/kg de sare, respectiv 34 ± 8,5 mg iodat de potasiu/kg de sare sau 26 ± 6,5 mg iodură de potasiu/kg de sare. Din martie 2007 s-a modificat procesul de iodare a sării astfel: ”Sarea iodată trebuie să conţină 30 mg iod/kg de sare, respectiv 50,6 mg iodat de potasiu/kg de sare sau 39,2 iodură de potasiu/kg de sare. Se admite ca limită minimă un conţinut de 25 mg iod/kg de sare, respectiv 42 mg iodat de potasiu/kg de sare sau 32,5 mg iodură de potasiu/kg de sare, iar ca limită maximă un conţinut de 40 mg iod/kg sare, respectiv 67,2 mg iodat de potasiu/kg de sare sau 52 mg iodură de potasiu/kg de sare.”

Ministerul Sănătății a sugerat public utilizarea sării iodate sau tipul de sare, care pe lângă faptul că este rafinată prin procedeul menționat mai sus și lipsită de iod natural, este completată cu iod chimic de la companii care îl reciclează cu deșeuri speciale, cum ar fi cerneluri, medii de contrast cu raze X și alte substanțe.

Partea gravă este că utilizarea sării iodate a devenit obligatorie prin lege. În 2002, Guvernul a emis o hotărâre – HG 568/2002 – prin care „în România, în alimentația oamenilor, hrana animalelor și în industria alimentară se utilizează numai sare iodată” (cap II, art. 3). Ba mai mult, „pe teritoriul României sunt interzise: importul în vederea comercializării de sare neiodată pentru utilizarea în alimentația omului, hrana animalelor și industria alimentară” (art. 10). Există printre altele un proiect de lege care introduce penalități pentru cei care nu respectă aceste cerințe.

Românii consumă zilnic de 10 ori mai multă sare “iodată” decât cantitatea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care este de 5 grame de sare. Acest consum ridicat de sare explică rata ridicată a hipertensivilor- circa 40% din populația adultă a țării noastre – precum și numărul mare de decese provocate de bolile cardiovasculare și atacurile cerebrale.

Cea mai multă sare comercializată în țara noastră provine din Grecia, urmată de România, Pakistan, Austria, Turcia, Belarus, Polonia, Italia și Israel.

Dincolo de recomandarea făcută de OMS, doza maximă de iod recomandată cu adevărat este de aproximativ 150 mg. pe zi; și având în vedere că zilnic 10 – 12 gr. de sare iodată este introdusă în alimentele din restaurante și în cele industriale, oamenii consumă de zece ori mai mult mod decât doza normală zilnică.

Conform relatărilor unor persoane, după ce au ingerat sare iodată au experimentat simptome de tahicardie, oboseală și insomnie.

 

Exit mobile version