Vacile sau vitele sunt, în general, animale foarte productive. Ele pot furniza proprietarului produse lactate proaspete și carne timp de câteva luni pe an la costuri mai reduse, ceea ce face atractivă ideea cumpărării unei vaci. Dar: Cât costă de fapt o vacă în România? Răspunsul, desigur, depinde de mai mulți factori. În acest articol, vom explora toți acești factori care stau la baza stabilirii prețului unui vaci!
Cuprins
Cât costă o vacă pentru lapte în România?
Răspunsul la această întrebare depinde de mai mulți factori, cum ar fi rasa, mărimea, vârsta și randamentul vacii. În general, prețul unei vaci cu lapte variază între 3000 de RON și 16.000 de RON, deși de obicei este mai aproape de 5000. Dacă o vacă este de rasă pură și dă o cantitate mare de lapte, prețul acesteia pot ajunge chiar și peste 25000 de RON. Pe de altă parte, o vacă mai tânără, de rasă mixtă, va fi mai ieftină, în jur de 4000 de RON.
Cât costă o vacă pentru carne în România?
În ceea ce privește vițeii, taurii, junincile sau vacile sau pentru carne, acestea costă de obicei între 3500 și 20.000 de RON fiecare.
Prețul se bazează pe greutate, măsurată în kilograme. Intervalul obișnuit de preț pentru o vacă de carne este 10-15 lei/kg în viu, cu un preț mediu de 13 RON/kilogram. La acest preț, un taur care cântărește aproximativ 500 de kg, va costa aproximativ 6500 de RON.
Reamintim faptul că, greutatea vacilor de carne adulte variază între 500 kg și 1200 kg, în cazul vacilor mari, și 360 kg, în cazul vițelelor. Iar taurii și viței de carne au, de asemenea, greutăți diferite, în funcție de rasă și de scopul pentru care au fost crescuți.
Care sunt factori care stau la baza stabilirii prețului unui vaci?
Este bine cunoscut faptul că vacile sunt o investiție costisitoare, dar că sunt valoroase. Unul dintre cei mai importanți factori care stau la baza stabilirii prețului unui vaci, este rasa. Vacile de rasă pură precum Holstein-Friesian, Piemontese, Guernsey, Brown Swiss, Jersey și Simmental, de exemplu, vor fi mai scumpe decât vacile hibride. Acest lucru se datorează faptului că rasele pure au fost selecționate pentru calităţile lor productive și genetice.
Pe lângă rasă, mărimea și vârstă influențează prețul final al unei vaci. Vacile mai mari sunt de obicei mai scumpe decât vacile mai mici, deoarece se așteaptă să producă mai mult lapte și carne. Pe de altă parte, vacile mai tinere sunt de obicei mai ieftine decât vacile mai în vârstă.
De asemenea, prețul vacilor variază și în funcție de greutate, deoarece o vacă mai mare și mai grasă oferă adesea mai multă carne și lapte. Cu toate acestea, este important să se ia în considerare vârsta vacii, deoarece vacile mai tinere sunt adesea mai valoroase în ceea ce privește greutatea, deși vacile mai în vârstă pot avea o valoare mai mare în ansamblu.
Cât costă o vacă cu vițel lângă ea în România?
Potrivit site-urilor de anunțuri din România, o vacă adultă cu vițel lângă ea, costă în medie 6500 de RON. Prețul se justifică, deoarece vaca este aflată pe producție, iar vițelul de lapte ajunge să coste în jur de 700 de RON sau chiar mai mult.
Cat costă o junincă?
În general, prețul unei junci sau a unei vițea tânără din rasă mixtă (între un an și doi ani) care n-a fătat încă, pornește de la 2500 de RON, și poate la o suma cuprinsă între 7500 și 10.000 de lei de RON, pe medie, dacă vorbim despre rase pure precum Bălțată Românească, Holstein Friesian, etc.
Care sunt beneficiile de a avea o vacă?
Deținerea unei vaci este ideală pentru orice gospodărie din România. Vacile sunt o combinație perfectă de animale de companie, de furnizori de lapte și de carne. Laptele proaspăt muls și carnea proaspătă de vițel sunt, de departe, alimente mult mai gustoase și mai bogate în nutrienți decât cele din comerț. Dar, unul dintre avantajele cumpărării unei vaci este că, se economisesc astfel bani buni pe carne și pe lapte.
Cât costă întreținerea unei vaci?
Costul cu întreținerea unei vaci de lapte într-o fermă a ajuns la 1.450 de lei pe lună în 2022. Pe lângă costul de cumpărare a vacii, există costuri pentru furaje (o vacă de mărime medie poate mânca până la 10 kg de fân pe zi), costurile veterinare (crotalii, vaccinuri și diverse tratamente), costurile de transport, întreținerea terenului (aproximativ 8 arii per animal pentru pășunat), mașini de muls, mașini de tocat, tractoare, clădiri agricole. etc…
Pentru o familie mică, îngrijirea unei vaci poate fi extrem de costisitoare; cu toate acestea, pentru fermierii cu efective mari există economii din creșterea producției și din reducerea costurilor cu fiecare vacă în parte, iar profitul generat de animale compensează costurile de deținere a acestora.
De unde se poate achiziționa o vacă?
Există diverse opțiuni de unde se poate achiziționa o vacă, respectiv: din târguri, ferme sau de pe Internet.
Târgurile de animale pot fi o adevărată capcană pentru cumpărătorii de bovine, deoarece animalele pot avea diverse boli sau pot fi neproductive și, de aceea, vânzătorii încearcă să scape cât mai repede de ele, scoțându-le la vânzare în aceste locuri publice.
În schimb, fermierii și crescătorii de animale onești, își vând animalele direct din propria gospodărie sau fermă. Aceasta înseamnă că există posibilitatea de a vizualiza vaca și de discuta cu proprietarul înainte de a-o cumpăra. Scopul final este de a evita riscurile de a da banii pe un animal bolnav, fără documente, care poate să nu fie rasă pură, care generează probleme financiare și emoționale.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.