Deschiderea unui “Restaurant Acasă (Home Restaurant)” este o mare oportunitate de a-ți perfecționa abilitățile culinare și de a genera venituri cu care poți trăi din pasiunea ta pentru gătit. Este o idee de afacere cu mâncare la domiciliu mică în care nu vei avea nevoie de prea multe investiții. Iată câțiva pași despre cum să deschizi un restaurant de acasă împreună cu toate informațiile de care ai nevoie.
Ce este un restaurant acasă (home restaurant)?
Literalmente un „restaurant acasă (home restaurant)”, este o afacere de tip restaurant atipică, în care pregătirea și servirea mâncărurilor nu au loc în cadrul unui loc public, ci într-un loc privat. Altfel spus, aceasta este o activitate ideală pentru cei care plănuiesc să-și transforme casa într-un restaurant pentru oaspeți plătitori, care ar putea fi turiști sau localnici aflați în căutarea unei mese intime și autentice. Principala caracteristică a restaurantului de acasă este că, în această activitate organizată nu este nevoie de profesioniști din sector, ci de începători (sau poate mai bine neprofesioniști pentru moment, cu excepții) care pun la dispoziție câteva locuri în anumite seri, care sunt anunțate pe rețele de socializare.
Fenomenul s-a născut la începutul anilor 2000 în Statele Unite, urmând exemplul miilor de case particulare din Cuba, dar s-a răspândit de curând și state precum Anglia sau Italia. În România, primul home restaurant a fost deja deschis în Sfântu Gheorghe, Covasna de către o împătimită a gastronomiei. “Restaurantul de acasă” este un restaurant care „se desfășoară” în interiorul unei case sau a unui apartament privat. S-a născut din dorința gazdelor de a găzdui și găti, având ca oaspeți oameni din toate părțile, care nici măcar nu se cunosc. Evident că trebuie să existe și o pasiune pentru gătit, deoarece va trebui întocmit un meniu cu rețete culinare regionale, naționale sau chiar internaționale.
De ce ai nevoie pentru a deschide un restaurant acasă (home restaurant)?
Pentru a deschide un “restaurant acasă”, nu ai nevoie de multe: trebuie doar să fii un bun bucătar, să ai un puternic simț al ospitalității și să iubești convivialitatea, care este o trăsătură a umanității. Și, bineînțeles, să ai un spațiu suficient de mare, astfel încât îți întâmpini și să îți surprinzi oaspeții într-un mod plăcut. Restul ține de dragostea și grija pe care o vei pune în pregătirea preparatelor (aproape întotdeauna clasice, realizate cu produse proaspete) și în capacitatea ta de a comunica și de a relaționa cu viitorii clienți.
În ce trebuie să investești pentru a putea deschide un restaurant acasă (home restaurant)?
Dacă ai acasă un spațiu suficient de mare pentru a găzdui mai mult sau mai puțin de 10 locuri, va trebui să mai investești în ustensile pentru gătit, veselă, mese, scaune, accesorii pentru a face mediul mai primitor și în decor, evident, dacă este cazul. În restaurantul acasă, vei întocmi un meniu fix. Deci, este bine să îți faci un buget de cheltuieli cu achiziționarea ingredientelor și a materiilor prime. Într-adevăr, un plan de afaceri pentru restaurantul acasă ar trebui să includă toate cheltuielile care îți vin în minte, pentru a putea menține un bun control.
Ce tipuri de restaurant acasă (home restaurant) poți deschide?
Primul pas pentru a deschide un restaurant acasă, este să definești conceptul sau tipul restaurantului, astfel încât să poți oferi servicii care să răspundă așteptărilor potențialilor tăi clienți. Există mai multe tipuri sau concepte de Home Restaurant, și anume:
- social eating, care constă într-un anumit eveniment sau o cină organizată nu numai pentru a gusta mâncăruri sau specialități locale/regionale, ci și pentru a cunoaște persoane noi, alături de gazdele primitoare.
- turist eating, care constă, în schimb, într-un eveniment sau cină organizată pentru a
permite turiștilor/călătorilor să guste din specialitățile tipice locului, cum ar fi sarmale umplute cu păsat și un codru de pâine coaptă pe vatră, un pahar de horincă, un vin pelin etc. - takeaway, care constă în cumpărarea online a produsului sau în ridicarea directă de la home restaurant, urmând să fie consumat, acasă, la birou sau oriunde preferă clientul.
Ce prevede legislația privind restaurantele de acasă?
În ceea ce privește legislația în vigoare pentru deschiderea unui restaurant acasă sau a unui home restaurant în România, încă nu există o lege reală care să îl reglementeze, dar dacă gătești acasă, ai fix aceleași cerințe ca la un restaurant public.
În consecință, vei avea nevoie de:
- Autorizația de Funcționare;
- Documentul de Înregistrare Sanitară Veterinară;
- Acordul vecinilor pentru a-ți desfășura activitatea, dacă este cazul.
Iar ca să deschizi un restaurant, trebuie să alegi o formă juridică. Printre cele mai populare se numără:
- PFA (Persoană Fizică Autorizată);
- SRL (Societate cu Răspundere Limitată);
- Întreprindere Individuală (II);
- Întreprindere Familială (IF).
Primele documente sunt necesare pentru a fi prezentate în fața organelor de control, iar prin intermediul lor, vei putea dovedi că respecți cerințele legale impuse. Dar înainte de obține aceste acte, va trebuie să te pregătești pentru răspunsurile descurajatoare sau neclare ale funcționarilor publici: „Nu se poate face acasă, ai nevoie de un spațiu dedicat”. Sau: „Nu știm nimic despre asta, este prima dată când ne întreabă cineva”. Sau, în schimb: „Da, am auzit de acest lucru, dar trebuie să citim despre el”. Sau din nou: „Legislația nu este completă pentru toate cazurile, așa că deocamdată nu se poate face nimic, așteptăm să apară o lege în acest sens”.
În ceea ce privește calificare de specialitate, pentru a lucra în domeniul alimentației publice, trebuie să îndeplinești cel puțin una dintre următoarele condiții:
- să fi absolvit un curs de specialitate pentru comercializarea produselor alimentare şi/sau de alimentaţie publică, organizat conform legislaţiei în vigoare;
- să fi desfăşurat cel puţin 2 ani de activitate profesională de comercializare de produse alimentare şi/sau de alimentaţie publică;
- să fi absolvit un curs de noţiuni fundamentale de igienă, organizat în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare.
Cu toate acestea, poți alege să îți deschizi un restaurant acasă sau un home restaurant și fără aceste avize, autorizații și condiții, deși nu te încurajăm să faci acest lucru.
Cum să atragi cât mai mulți clienți?
Pentru a atrage cât mai mulți clienți în restaurantul tău de acasă, în general, se recomandă să:
- Fii prezent pe platformele majore, cum ar fi Instagram, Facebook, TikTok și TikTok;
- Faci o recenzie video la restaurantul tău pe YouTube;
- Înregistrezi restaurantul în aplicații create special;
- Ai un meniu de calitate;
- Oferi respect și divertisment și să creezi un mediu primitor;
- Însuflețezi mesele cu o anumită muzică de fundal sau cu mici spectacole improvizate;
- Etc.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.