Tabel alimente bogate în minerale

mart. 21, 2022
3 Mins Read
1.3K Views
trateaza diabetul cu alimente crude

Sursele alimentare de minerale esențiale pentru om sunt numeroase și variate. Atât alimentele vegetale, cât și cele de origine animală furnizează corpului minerale, chiar și apa sau sarea pe care o consumăm este bogată în unele minerale precum clor, sodiu, iod, fluor, cupru și multe altele. Niciun aliment nu are toate mineralele în astfel de cantități încât ingestia unuia sau a câtorva alimente să satisfacă nevoile unui individ. Prin urmare, dieta trebuie să fie variată și echilibrată pentru un aport corect al diferitelor minerale, pentru a oferi corpului cel puțin 20 de minerale diferite necesare tuturor proceselor sale metabolice. Aici veți afla mai multe despre minerale și care sunt cele mai bogate alimente în acestea.

De ce să consumăm alimente bogate în minerale?

Toate mineralele au roluri de bază în organism, cum ar fi: reglarea activității cardiace, întreținerea părului sau a pielii sau chiar regularea circulației sanguine. Rolul variază în funcție de fiecare mineral în parte, în toate cazurile este necesar pentru organism și trebuie furnizat în cantități adecvate.

Puteți afla ce funcții au diferiții nutrienți în tabelul de mai jos:

Minerale Funcții Doza zilnică recomandată (adulți)
Calciu Important pentru vaselor de sânge, coagularea sângelui și funcționarea inimii, stabilizarea sistemului osos, formarea oaselor și a dinților, eliberarea de hormoni 1000 de miligrame
Clor/clorură Asigură echilibrul hidric, echilibrul acido-bazic, producerea de acid gastric și menținerea osmozei 2300 miligrame
Potasiu Important pentru eliberarea de hormoni, formarea de proteine ​​și glicogen, menținerea potențialului de membrană și reglarea echilibrului de apă și a tensiunii arteriale 4000 de miligrame
Magneziu Important pentru oase și dinți, enzime și compuși de fosfat cu înaltă energie, pentru stocarea și eliberarea de hormoni și coagularea sângelui 300-400 miligrame
Sodiu Important pentru absorbția și transportul nutrienților, reglarea echilibrului hidric și echilibrul acido-bazic 1500 de miligrame
Fosfor Important pentru metabolismul energetic și echilibrul acido-bazic. Constituent al oaselor și al moleculelor de ADN 700 de miligrame
Sulf Important pentru procesele metabolice (în special pentru metabolismul osos) și structura celulară. Studiile din afara organismului indică un efect antiinflamator și antioxidant Nevoia de sulf este acoperită cu un aport adecvat de aminoacizi care conțin sulf (cistina, cisteină, metionină) (sursa: DGE)

Alimente bogate în calciu

Alimente la 100g
Varză 135 mg (17%)
Lapte 110 mg (13,7%)
Ou 58 mg (7,25%)
Brânză mozzarella 505 mg (63%)
Semințe de susan 975 mg (122%)

Alimente bogate în clor

Alimente la 100g
Sare alimentară 59 000 mg (2565%)
Pâine de secară 1020 mg (44%)
Brânză tare 880 mg (38%)
Pâine albă 620 mg (26%)

Alimente bogate în potasiu

Alimente la 100g
Banană 358 mg (17,9%)
Caise 259 mg (12,9%)
Cartofi 421 mg (21%)
Semințe de floarea soarelui 645 mg (32%)
Năsturel 330 mg (16,5%)

Alimente bogate în sodiu

Alimente la 100g
Sare de masă 38710 mg (2580%)
Hering sărat 4800 mg (320%)
Brânză roquefort 1809 mg (120%)
Salam 1756 mg (117%)
Măsline verzi 1556 mg (103%)

Alimente bogate în fosfor

Alimente la 100g
Curcan 195 mg (28%)
Semințe chia 948 mg (135%)
Somon 371 mg (53%)
Brânză Gouda 546 mg (78%)
Ovăz 523 mg (74%)

Alimente bogate în magneziu

Alimente la 100g
Spanac 79 mg (21%)
Sfeclă elvețiană 81 mg (21,6%)
Migdale 275 mg (73%)
Semințe de dovleac 535 mg (142%)
Linte 122 mg (32,5%)

Alimente bogate în sulf

Alimente la 100 g
Ouă pudră 625 mg (63%)
Lapte praf fără grăsimi 338 mg (34%)
Carne de curcan 248 mg (25%)
Soia (cereale) 244 mg (24%)

 

Exit mobile version