Sinuzită, gripă, dureri în gât, bronșită, infecții ale pielii…? Pentru a lupta împotriva virușilor, bacteriilor și paraziților, nu există un alt remediu mai bun decât antibioticele naturale. Ele sunt capabile să inhibe creșterea microorganismelor și să susțină organismul în lupta împotriva acestora. În plus, dacă le vom lua cu înțelepciune, ne vor produce mult mai puține efecte adverse decât antibioticele convenționale, în special asupra florei noastre intestinale. Să ne concentrăm asupra plantelor medicinale și derivați acestora care servesc drept antibiotice.
Cuprins
12 „antibiotice” naturale și eficiente
Natura este un aliat prețios al sănătății și al bunăstării noastre, capabilă să ne ofere cele mai bune antibiotice naturale. Regnul vegetal are milioane de compuși care ne poate susține organismul într-o varietate de moduri. Unele dintre ele sunt extrem de eficiente împotriva bacteriilor, virușilor și ciupercilor. Acestea au în compoziție mucilagii, flavonoide, taninuri, substanțe amare și uleiuri esențiale. Fiecare plantă și fiecare parte a plantei are propria sa combinație de astfel de substanțe valoroase. De aceea, plantele au fost folosite cu succes de mii de ani, dar numai studiile din secolul trecut au făcut posibilă înțelegerea mecanismelor de acțiune. 90% din toate răcelile sunt cauzate de viruși, iar antibioticele clasice nu reușesc să le elimine. În plus, prin utilizarea frecventă, ne expunem riscului apariției rezistenței: noile tulpini de bacterii își pot perfecționa capacitatea de apărare în așa fel încât antibioticele devin inutile. Efectul antibiotic înseamnă că unul sau mai multe ingrediente active ale plantei au proprietăți bactericide. Iată 12 cele mai cunoscute și cele mai bune plante cu potențial antibiotic:
1. Usturoi
Printre cele mai cunoscute și mai eficiente antibiotice naturale, este fără îndoială usturoiul. Este un remediu natural împotriva febrei și răcelilor, deoarece este bogat în substanțe puternice antibacteriene și antivirale ce sunt cunoscute de secole. În plus, au și un efect antioxidant care ajuta la conservarea organismului de acțiunea radicalilor liberi.
De asemenea, usturoiul este bogat în vitamine și săruri minerale, care fac din el un bactericid și antiseptic natural cu adevărat excelent. Stimulează apărarea imunitară și trebuie luat (în special crud) cu o anumită regularitate pentru a profita la maximum de toate beneficiile sale.
2. Echinacea
Bogată în compuși vegetali valoroși care cresc imunitatea în organism, această plantă este potrivită pentru eliminarea unei afecțiuni ușoare sau moderate a căilor respiratorii.
Polizaharidele sale stimulează activitatea macrofagelor, o subcategorie a globulelor ale sângelui, cu rol important în cadrul sistemului imunitar, care ajută la distrugerea bacteriilor, virușilor, paraziților și a resturilor lor metabolice. De asemenea, activează producția de interferon, o proteină care protejează celulele împotriva virușilor.
3. Coada șoricelului
Coada șoricelului are proprietăți antivirale și este folosit încă din cele mai vechi timpuri pentru a accelera vindecarea rănilor. Planta poate ajuta la combaterea inflamațiilor ale organelor digestive, ameliorează gazele din stomac, diareea, tensiunea și crampele. De asemenea, este considerată un excelent remediu antispastic, de utilizat în caz de dureri menstruale, colită sau colon iritabil însoțit de crampe abdominale. În plus, prezența flavonoidelor reechilibrează sistemul hormonal, fiind util în caz de simptome asociate cu faza premenstruală. Se folosește sub formă de infuzie și extern.
4. Ulei de arbore de ceai
Uleiul de arbore de ceai acționează eficient împotriva virușilor, bacteriilor și ciupercilor datorită uleiurilor sale esențiale, care au o proporție mare de terpene. Poate fi folosit extern, în caz de acnee, piele inflamată, herpes, micoza piciorului și unghiilor, dar și ca gargară, în caz de infecții respiratorii bacteriene și virale. Principalele substanțe din uleiul de arbore de ceai au proprietăți antiinflamatorii, de vindecare a rănilor, dezinfectante și antifungice. Studiile au arătat că uleiul de arbore de ceai este eficient împotriva unei game largi de bacterii.
5. Năsturel și Hrean
Uleiurile de muștar din hrean și năsturel sunt la fel de eficiente ca antibioticele în caz de infecții. Sunt dovedite științific că au o eficiență deosebită împotriva cistitei bacteriene. Aceste uleiuri sunt benefice, deoarece atunci când sunt absorbite în sânge, ele circulă în sistemul nostru legate de proteine și în cele din urmă se acumulează în organele excretoare, rinichi și vezica urinară. Acolo își dezvoltă efectul de distrugere a germenilor.
Uleiurile de muștar sunt expirate și prin plămâni. Deși, acest lucru nu se întâmplă în concentrații atât de mari ca în urină, studiile au arătat că pot ameliora totuși infecțiile tractului respirator superior sau ale bronhiilor.
6. Ceapă
Ceapa are proprietăți antibiotice bune, luptă împotriva bacteriilor și poate ameliora inflamația. Pe lângă vitamina C și quercetină, ceapa conține izotiocianați, compuși antiinflamatori care inhibă enzimele care provoacă afecțiuni inflamatorii, cum ar fi durerea și umflarea cauzate de artrită. Este bună pentru astm și, de asemenea, pentru congestia respiratorie asociată cu răceala. În plus, ceapa stimulează sistemul imunitar și astfel ajută organismul să se susțină singur în caz de infecție. De exemplu, copiilor li se poate da suc de ceapa pentru calmarea tusei. În homeopatie, se spune că ingredientul activ numit Alliumul cepa D6 care este prezent în ceapă, ameliorează curgerea nasului.
7. Propolis
Recoltat din mugurii anumitor copaci de albine pentru a-și apăra și igieniza stupii, propolisul are proprietăți antiseptice, antibacteriene, antiinflamatorii si anestezice, și este eficient împotriva stafilococului auriu, care provoacă infecții respiratorii.
Compoziția sa de uleiuri și minerale, îl face un aliat puternic în combaterea microorganismelor, cum ar fi virusurile și bacteriile, precum și un bun adjuvant în favorizarea vindecării rănilor. De asemenea, propolisul previne îmbătrânirea celulară, reduce inflamația, calmează durerea și reduce simptomele alergiei.
8. Ghimbir
Un alt aliat valabil al sănătății noastre este ghimbirul, care își datorează proprietățile benefice complexului de ingrediente active prețioase din rizomul său cărnos. Acesta conține gingeroli care țin bacteriile la distanță. Ceaiul fierbinte de rădăcină de ghimbir nu numai că are un efect antibacterian și antiinflamator asupra infecțiilor respiratorii, dar favorizează și circulația sângelui, digestia și contribuie la eliminarea greții. Proprietățile sale antibacteriene, pot ajuta la combaterea bolilor comune, cum ar fi răceala și gripa.
9. Mușețel
Mușețelul este simbolul plantelor medicinale. Datorita uleiurilor esențiale și a substanțelor sale vegetale secundare, el are un efect antiinflamator si antibacterian. Florile de mușețel pot fi folosite ca ceai, aditiv de baie sau inhalant pentru simptomele răcelii. De asemenea, pot fi folosite și în cantități mici în salate, deoarece au un gust și un miros foarte puternic. Cu toate acestea, doar mușețelul matricaria recutita este responsabil pentru efectul antibacterian.
10. Gălbenele
Ingredientele active din gălbenele curăță rănile infectate și asigură o vindecare mai rapidă. Utilizarea gălbenelelor susține organismul în lupta împotriva diferiților agenți patogeni. Pe plan intern, o tinctură de gălbenele sau un ceai pot ajuta la combaterea problemelor cu stomacul, intestinul, ficatul și vezica biliară. Iar pe plan extern, gălbenelele sunt un remediu fantastic pentru rănile infectate și cu vindecare lentă. Unguentul poate fi folosit și pentru inflamația pielii, arsuri, acnee și herpes.
11. Rozmarin
Frunzele și tulpina de rozmarin reprezintă un alt antibiotic natural prin excelență. Acestea conțin peste 40 de substanțe antibacteriene și peste 20 de antivirale. Infuzia de rozmarin poate ajuta la combaterea bacteriilor care afectează sistemul respirator sau intestinal.
Conține vitamina C, vitamina E, caroteni, fier si acid folic. Uleiul esențial folosit local, are o acțiune stimulatoare asupra circulației și este eficient și ca antifungic.
12. Geranium
Extractul de rădăcină de Cape Geranium, un tip de muşcată din Africa de Sud, este folosit pentru eliminarea agenților patogeni din membranele mucoase, pentru apărarea împotriva viruşilor, dar şi pentru bronşită acută. Remediul împotriva virușilor și bacteriilor se prezintă sub formă de picături, ceai sau tablete, și sunt potrivite pentru copii.
În concluzie?
Antibioticele naturale acoperă întregul spectru al infecțiilor fără a ne limita la cele bacteriene, nu au efecte secundare și nu provoacă noi afecțiuni, ca urmare a distrugerea florei intestinale și posibilele consecințe ale acesteia asupra sistemului imunitar din cauza aportului de antibiotice sintetice. Prin urmare, administrarea constantă de antibiotice, nu este nici pe departe cea mai bună soluție pentru a vindeca organismul de o sumedenie de infecții. Acest proces îl putem susține cu medicamentele pe bază de plante.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.