Substanțele dăunătoare organismului se găsesc peste tot – în apă, sol, aer, în majoritatea alimentelor, sau sunt produse de organism și sunt deșeuri metabolice (radicali liberi). De aceea organele noastre de detoxifiere lucrează neîncetat zi și noapte. Dar ce organe detoxifică? Descoperiți care sunt aceste organe responsabile de „purificarea” corpului.
Care sunt efectele acumulării de toxine în organism?
Pe fondul acumulării de toxine, starea de sănătate se înrăutățește. Pielea capătă o nuanță neplăcută, se exfoliază, devine acoperită de erupții cutanate. Părul și unghiile devin fragile. Digestia este vizibil afectată. Mulți oameni observă că după ce mănâncă suferă de greață la stomac, balonare și constipație. Dar mult mai periculoase sunt tulburările interne care se manifestă prin scăderea imunității și lipsa anumitor vitamine.
Cum se numește organul implicat în procesul de detoxifiere?
Reticulul endoplasmatic neted este un organit celular membranos implicat în procese metabolice, ca de exemplu sinteza de lipide, metabolismul carbohidraților și detoxificarea drogurilor și otrăvurilor. RE neted produce și steroizii, de exemplu steroizii sexuali la vertebrate și steroizii secretați de glandele adrenale. Celule care secretă aceste substanțe sunt bogate în RE neted.
Celulele din ficat sunt și ele bogate în RE neted. Aceste celule depozitează carbohidrații sub forma glicogenului. Hidroliza glicogenului produce fosfatul glucozei, o formă ionica de zahăr care nu poate ieși din celulă. O enzimă din RE neted al acestor celule îndepărtează fosfatul, astfel încât glucoza poate ieși din celulă. Astfel, ea pătrunde în circuitul sanguin prin care poate ajunge oriunde este nevoie.
Enzimele din RE neted ajută la detoxifierea drogurilor și otrăvurilor prin adăugarea unei grupări de hidroxil la substanțe, astfel încât ele devin mai solubile și mai ușor de eliminat din corp.
Care celule din corpul uman sunt responsabile de detoxifiere?
De remarcat faptul că o familie de enzime numită citocromul P450 sau CYP sunt responsabile de descompunerea toxinelor liposolubile care trebuie procesate și pregătite pentru transformarea în produși hidrosolubili, grație capacității acestora de oxidare, neutralizare și hidroliză.
Care organe purifică sângele?
Atât ficatul cât și rinichii sunt responsabili pentru curățarea sângelui. Însă, pe deoparte, ficatul este cel mai important organ de detoxifiere care transformă deșeurile nocive în molecule, care vor fi apoi evacuate prin scaun sau urină. Este o fabrică chimică care captează toxinele și le descompune (enzimele) pentru a le face inofensive, astfel încât să poată fi apoi eliminate. Acestea pot fi poluanți, medicamente, conservanți, alcool, metale grele dar și reziduuri produse de organism, cum ar fi amoniacul prezent în colon în timpul digestiei și care ar fi toxic pentru creier dacă nu ar fi transformat în uree de către ficat și eliminat prin urină. Iar pe de altă parte, rinichii filtrează substanțele toxice din sânge cu viteza de un litru pe minut! Acestea sunt apoi eliminate prin urină, de unde și importanța unei bune hidratări pentru a evita un nivel excesiv de reziduuri toxice în corp.
Ce alte organe asigură detoxifierea organismului?
Probabil că cineva se gândește mai puțin la procesul de detoxifiere când vine vorba de organe precum plămânii și pielea. Ambii plămâni furnizează organismului oxigen – și în același timp descompun toxinele precum nicotina sau toxinele din mediu inhalate, cum ar fi pesticidele. La rândul său, pielea stimulează transpiraţia sănătoasă, și pe măsură ce porii săi se deschid, elimină toate deşeurile metalice. Mulți oameni susțin acest proces natural făcând sport și exerciții fizice.
De asemenea, intestinul nu este responsabil doar de digestie, aprovizionare cu energie si excreție, ci joacă și un rol crucial în procesul de detoxifiere. În tractul digestiv sunt absorbiți nutrienți din alimente, medicamente, toxine etc.
Cum se produce detoxifierea organismului?
Detoxifierea constă într-o serie de reacții chimice care vor avea loc în întregul organism. Procesul se numește biotransformare. În funcție de substanța implicată, biotransformarea are loc în 3 faze. Scopul este de a transforma substanțele nocive în substanțe inofensive, în grăsimi solubile în apă, pe care organismul le poate excreta. Numeroase complexe enzimatice ajută la această detoxifiere endogenă.
În prima fază de detoxifiere, toxinele sunt transformate într-o formă chimică corespunzătoare, astfel încât solubilitatea lor este crescută în a doua fază și pot fi procesate în continuare. În cea de-a treia fază de detoxifiere, substanțele modificate care au devenit acum solubile sunt transportate în organele excretoare prin sânge, limfa sau bilă.