Home Sănătate Cum se tratează arsurile gurii provocate de inflamații și infecții orale?
Sănătate

Cum se tratează arsurile gurii provocate de inflamații și infecții orale?

Infecțiile și inflamațiile orale au aspecte clinice şi imagistice variabile și pot afecta orice parte a gurii, inclusiv buzele. Unele persoane pot resimți arsuri și dureri datorită ulcerațiilor orale produse de infecțiile mucoasei bucale. De asemenea, băuturile și mâncărurile fierbinți, cum ar fi, ceaiul, cafeaua sau supele, dar și pizza fierbinte pot provoca anumitor persoane cel mai adesea arsuri la nivel bucal și daune severe în cerul gurii și limbii. În acest tip de caz specific, este necesară tratarea acestei probleme cât mai curând posibil. Prin urmare, în acest articol, vă explicăm cum puteți vindeca arsurile și durerile bucale cu diverse remedii.

Cauzele arsurilor gurii provocate de inflamațiile și infecțiile (ulcerații) orale

Cauzele arsurilor și durerilor gurii sunt diverse. Unele dintre ele sunt cu gravitate scăzută, spre medie, iar altele necesită îngrijiri medicale. Prin urmare, este important să aflați cauza pentru a ști dacă este necesar să consultați un specialist. Cele mai frecvente cauze sunt:

 • Inflamații datorate arsurilor la nivelul cavității bucale
 • Fumat
 • Deficiențe de vitamine precum acidul folic sau vitamina B12
 • Stomatita herpetică, o infecție cauzată de virusul herpes HSV1
 • Schimbări hormonale sau stres
 • Boli mai grave, precum cancerul
 • Medicamente (în special medicamente pentru chimioterapie) și radioterapie
 • Tulburări sistemice
 • Stomatită recurentă și afecțiuni ale aftozelor (afecțiuni)
 • Infecții virale (în special herpes simplex și zona zoster)
 • Alte infecții (cauzate de ciuperci sau bacterii)

Dacă credeți că această inflamație bucală se datorează unei afecțiuni ce se găsește în lista de mai sus, apelați la serviciile unui medic.

Cum să vindeci arsurile bucale provocate de infecțiile și de inflamațiile orale?

Pentru a vindeca o arsură în cavitatea bucală, există mai multe tratamente posibile:

 1. Aplicați gheață
 2. Luați un analgezic și un antiinflamator
 3. Fiți atenți la alimentație
 4. Nu consumați alimente acide
 5. Evitați alimentele sau mâncărurile fierbinți
 6. Alegeți alimente moi

Gheață

Dacă suferiți de arsuri și inflamații bucale provocate de infecții și daune, unul dintre cele mai bune tratamente este să aplicați gheață pentru a reduce inflamația și a opri arsura. Puteți bea apă cu gheață, sucuri de fructe (atenție, fără fructe citrice), cum ar fi suc de mere sau pere, sau lapte. În plus, înghețata cu apă de fructe, alta decât citricele, este de asemenea ideală pentru ameliorarea durerii și arsurii din gură.

Un sfat eficient este să faceți gargare cu apă rece sau lapte rece, ceea ce va reduce inflamația și va ameliora durerea.

Antiinflamatoare

În cazul în care durerea este foarte severă, vă recomandăm să luați un medicament anti-inflamator, cum ar fi ibuprofen sau paracetamol, un comprimat la fiecare 8 ore. De asemenea, puteți utiliza un produs anestezic pentru spălarea gurii, cum ar fi dyclonina sau lidocaina. Acest lucru vă va ajuta să eliminați durerea mai rapid și mai eficient.

Ce să mănânci în caz de arsuri bucale provocate de inflamații și de infecții?

De asemenea, este foarte important să acordați atenție dietei și obiceiurilor dvs., dacă doriți să vindecați o arsură bucală. Într-adevăr, unele alimente care pot provoca arsuri și răni. De aceea, vă oferim următoarele sfaturi:

 • Nu mâncați alimente acide, picante sau crocante, deoarece v-ar putea răni cerul gurii.
 • Evitați cu orice preț mâncărurile sau mesele fierbinți, deoarece acest lucru poate întârzia procesul de vindecare. Alegeți de preferință mâncăruri călduțe sau, dacă este posibil, preparatele reci și crude.
 • Urmați o dietă formată din alimente moi care nu pot provoca răni în gură, precum iaurturi, creme, piureuri etc.

*Important: Dacă după câteva zile simptomele persistă și ați respectat aceste recomandări, vă sfătuim să faceți o programare pentru un consult medical.

 

Comentarii pe Facebook
5/5 - (2 votes)

Author

ThePOC

error: Content is protected !!