Epifiza sau glanda pineală (corpus pineale, conarium sau epiphysis cerebri) este o formațiune nepereche, cu greutatea de aproximativ 0,2 g, situată deasupra coliculilor cvadrigemeni superiori. Această glandă este responsabilă pentru secreția unor hormoni, printre care și secreția melatoninei. Atunci când este afectată se produce, printre altele, o dereglare a odihnei, o slăbire generală a sistemului imunitar, precum și o scădere a stării de dispoziție. Pe de altă parte, atunci când funcționează corect, glanda pineală îmbunătățește somnul și prelungește viața cu 10 până la 25%.
Cum influențează glanda pineală starea de sănătate?
Glanda pineală este o mică glandă endocrină a creierului, de aproximativ 8 mm, în formă de pin sau de con mic. Din serotonină, secretă melatonina, care joacă un rol central în reglarea somnului/stării de veghe și a ritmurilor biologice sezoniere.
De la 22:00 la 06:00, în afară de serotonină, glanda pineală secretă și alți doi hormoni cheie. Secreția insuficientă a acestor trei hormoni determină tulburări de somn și atenție, stări de nervozitate și, în general, boli degenerative ale sistemului nervos.
În schimb, secreția excesivă a acestora va fi responsabilă pentru toate tipurile de tulburări psihotice. Dacă o persoană rămâne trează în intervalul orar 22:00 – 06:00 dimineața, producția acestor trei hormoni va fi perturbată. Prin urmare, este important să se respecte cât mai bine acest interval de odihnă.
Pe de altă parte, această glandă este foarte sensibilă la stres și la toxine, în special la anumiți inconvenienți, cum ar fi fluorura, care se găsește în principal în pastele de dinți, precum și obiceiuri zilnice dăunătoare, cum ar fi consumul de alcool, tutun, droguri, expunerea la radiații, adoptarea unui stil de viață sedentar…
În timpul existenței sale, acesta suferă, de asemenea, de o calcifiere cronică, care duce treptat la o scădere a producției de melatonină. Această calcifiere este cauzată în mare măsură de acumularea de calciu prezent în apa de la robinet, în suplimentele pe bază de calciu, lapte, alimente industriale, s.a.m.d.
Partea bună este că, există câteva practici de decalcifiere a glandei pineale, care include printre altele; alimentație bogată în legume și fructe, plan de exerciții fizice zilnice, expunere la soare,… și o reducere a surselor de contaminare.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.