Globulele albe din sânge (leucocitele) joacă un rol important în apărarea organismului împotriva microorganismelor infecțioase și a substanțelor străine (sistemului imunitar). Pentru a apăra în mod corespunzător organismul, este de ajuns ca un număr suficient de globule albe să primească mesajul care indică invazia unui organism infecțios sau a unei substanțe străine, să țintească acolo unde este necesar și organismul să elimine în cele din urmă toți factorii nocivi.
Prin urmare, această înțelegere a modului de stimulare a sistemului imunitar este mai mult decât crucială. Adoptând obiceiuri sănătoase, acordând atenție dietei și utilizând suplimente cu înțelepciune, vă puteți întări sistemul imunitar în mod natural și eficient. Prin urmare, concentrați-vă pe anumite alimente care stimulează proliferarea globulelor albe și producția de anticorpi.
Cuprins
Alimente care cresc globulele albe din sânge
După cum știți deja, o dietă sănătoasă și echilibrată este esențială pentru imunitatea organismului dvs. Alături de stres și somn, alimentația este un factor cheie legat de răspunsul imunitar al corpului dvs. Oferindu-i toate vitaminele și minerale de care are nevoie, îi permiteți sistemului imunitar să funcționeze normal. Iată ce alimente este recomandat să includeți în dieta dvs. zilnică:
1. Ciuperci
Ciupercile conțin minerale foarte puternice. Fosforul ajută celulele să producă energie, iar potasiul contribuie la buna funcționare a mușchilor. Dar asta nu e tot: concentrația sa de cupru și seleniu ajută globulele albe din sânge să producă citokine pentru a putea elimina infecția și pentru a proteja organismul de îmbătrânirea prematură. De aceea, consumul regulat poate contribui, printre altele, la prevenirea bolilor cardiovasculare.
Un alt punct forte al consumului de ciuperci este beta-glucanul, un tip de antimicrobian care activează celulele şi distruge infecțiile descoperite. Ciupercile sunt, de asemenea, bogate în vitaminele B, în special B2 și B3. Acestea contribuie la o bună funcționare neuromusculară, ajută la menținerea unei pieli frumoase și combat oboseala. În cele din urmă, ciupercile sunt bogate în proteine și fibre.
2. Cacao
Cacaoa este foarte bogată în polifenoli, o familie de antioxidanți puternici care ajută sistemul imunitar să lupte împotriva atacurilor microbiene prin stimularea globulelor albe si roșii. Așa că consumați ciocolată neagră cu cel puțin 74% cacao. Consumul de ciocolată neagră duce la o creștere a expresiei genelor care joacă un rol în activarea celulelor T, care sunt globulelor albe din sânge responsabile de prevenția infecțiilor. De asemenea, el aduce o serie de beneficii pentru inima și pentru psihic.
3. Ceai verde
Ceaiul verde conține niveluri ridicate de epigalocatechin galat (EGCG), un polifenol cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Pentru a profita din plin de prețioșii antioxidanți, este de preferat să alegeți ceaiul matcha, care conține mai mult de 80% din antioxidanții din planta de ceai! Ceaiul este o băutură ideală pentru a îmbunătăți rezistența la viruși, întărind în același timp globulele imunitare. Catechinele pe care le conține acest tip de ceai întăresc apărarea organismului. De asemenea, inhibă enzima neuraminidaza provocând o încetinire a răspândirii virusurilor între celulele. În cele din urmă, L-teanina conținută în frunze produce o citokină cu proprietăți antimicrobiene puternice.
4. Broccoli
Când broccoli este mestecat și digerat, se formează o substanță numită 3,3′-Diindolylmethane (DIM), care poate dubla numărul de globule albe. Studiile au arătat că DIM este bine tolerat la o doză de 2 mg/kg pe zi. ^o ceașcă de legume crucifere conține aproximativ o zecime din această doză.
5. Lactate fermentate
Produsele din lapte fermentat conțin probiotice, care ajută la combaterea bacteriilor dăunătoare și la stimularea sistemului imunitar, contribuind la creșterea numărului de globule albe. Cercetările efectuate la Universitatea din Viena confirmă acest lucru: sistemul imunitar se dezvoltă doar cu un intestin sănătos. Dintre sursele naturale de probiotice se remarcă iaurtul și chefirul (o băutură pe bază de lapte fermentat).
6. Pește
Peștele gras, cum ar fi somnul, macroul, sardinele și somonul sunt cele mai bune surse de omega-3. Acizii grași polinesaturați cresc numărul de globule albe din sânge și sunt excelenți imunomodulatori. În plus, peștele gras susține imunitatea, deoarece conține niveluri ridicate de vitamina D. Studiile științifice au demonstrat că cei cu niveluri foarte scăzute de vitamina D au cu 40% mai multe șanse de a contracta infecții respiratorii.
7. Usturoi
Usturoiul are proprietăți imunomodulatoare și antiinflamatorii datorită prezenței alicinei, pe care o eliberează atunci când este zdrobit. Compusul stimulează producția de limfocite, eozinofile, macrofage. Unele studii au arătat că cei care consumă usturoi zilnic au cu 46% mai puține răceli sezoniere decât cei care nu îl consumă.
8. Carne de pasăre
Atât carnea de pui, cât și curcanul sunt bogate în vitamina B-6. Aproximativ 100 de grame de carne asigură între 40 și 50% din doza zilnică recomandată. Această vitamină joacă un rol important în multe dintre reacțiile chimice produse de organism. La rândul său, carnea de pasărea conține aminoacizi, care sunt importanți pentru producerea de noi leucocite.
9. Spanac
O sursă bogată de vitamine și minerale care are un efect antioxidant și ajută la creșterea numărului de globule albe din sânge. Nutriționiștii recomandă adăugarea unei porții mici de spanac fiert sau crud în dieta dvs. zilnică, cu excepția cazului în care vă este contraindicat.
10. Nuci
Nucile sunt bogate în zinc, care, pe lângă faptul că are acțiune antioxidantă, este esențial pentru sinteza globulelor imunitare. De asemenea, conținutul de grăsimi și acizi grași omega-3, nu numai că promovează producția de globule albe, dar au și efecte antiinflamatoare, de scădere a colesterolului și de îmbunătățire a dispoziției.
Alimente care sunt cel mai bine de evitat
Dacă numărul dvs. de globule albe din sânge este scăzut, în primul rând, ar trebui să evitați carnea crudă, ouăle, alimentele mucegăite sau expirate, fructele și legumele mucegăite și băuturile nepasteurizate (sucuri de fructe și legume, bere, lapte). Iar în al doilea rând, pentru a vă menține imunitatea evitați produsele procesate!
Ele conțin o mulțime de zaharuri și diverși aditivi meniți să le sporească gustul slab. Acești aditivi modifică flora intestinală și provoacă inflamații în organism, ceea ce vă poate slăbi apărarea imunitară și poate crește riscul de boli legate de vârstă. Și nu în ultimul rând, nu uitați să spălați bine fructele și legumele înainte de a le consuma.
Tratamente naturiste pentru creșterea globulelor albe
În mod categoric, nivelul leucocitelor din sânge poate fi crescut cu medicamente și cu ajutorul medicinei tradiționale. Cu toate acestea, dacă preferați metodele naturiste de tratament puteți pregăti infuzii de pelin, echinaceea, trifoi dulce, decocturi de măceșe, ovăz, suc de sfeclă cu miere etc. pentru a vă crește nivelul de leucocite.
Suplimentele cresc globulele albe din sânge?
Aportul de suplimente alimentare, mai ales dacă vizează imunostimularea, trebuie să fie strict personalizat și administrat numai la indicația unui medic specialist. În plus, există suplimente derivate din molecule vegetale (fitoterapeutice) care cresc nivelul de globule albe din sânge, iar printre acestea se numără zincul, seleniul, acidul folic, omega-3, probioticele și vitaminele C, E. În orice caz, o dietă sănătoasă și echilibrată ar trebui să fie suficientă pentru a vă asigura aportul optim de substanțe care întăresc sistemul imunitar, astfel încât să vă asigurați că funcționează la parametrii optimi. De fapt, niciun supliment nu va putea vreodată să compenseze un dezechilibru alimentar subiacent.