Psihologia este o disciplină foarte extinsă care include diferite tipuri de psihologi. Fiecare dintre aceste tipuri se concentrează pe diferite probleme și domenii ale psihologiei. De la psihanaliză până la mediul în care lucrează psihologul poate să urmeze numeroase direcții profesionale. Și, din acest motiv, vă prezentăm mai jos o listă cu tipurile de psihologi care există și vă explicăm principalele funcții ale acestora.
Cuprins
10 tipuri de psihologi pentru a înțelege această disciplină
Mai jos explicăm ce tipuri de psihologi există și ce funcții îndeplinește fiecare.
1. Psihologi clinicieni
Psihologii clinicieni sunt specializați în tulburări mentale și emoționale, ale căror crize pot fi pe termen scurt sau pe termen lung. Ei sunt pregătiți să ajute diferitele categorii de persoane care suferă de probleme psihice prin intervenții specifice. Aceste tipuri de psihologi diagnostichează și tratează probleme de tulburări de personalitate, anxietatea, proasta dispoziție, creșterea inexplicabilă a apetitului alimentar, abuzul de alcool și de droguri, etc.
2. Psihoterapeuți
Psihoterapeutul este o persoană care practică cel puțin o formă de psihoterapie (la propriu: „îngrijirea sufletului”). Prin urmare, acest tip de psiholog este cel care tratează de obicei problemele de zi cu zi, cum ar fi stresul, relațiile interpersonale și problemele emoționale, precum și obiceiurile care pot fi considerate dăunătoare. În acest scop, el folosește diverse abordări, în funcție de studiile și preferințele pe care le are. Poate fi vorba despre terapie cognitiv-comportamentală, terapie psihanalitică sau psihodinamică, psihoterapie integrativă, sistemică sau familială, terapie prin artă sau joacă, prin hipnoză sau prin experiențe constructive.
3. Psihologi educaționali
Psihologii educaționali cercetează principiile învățării și condițiile proceselor de educație, predare și educație ulterioară și, prin urmare, încearcă să optimizeze procesele de interacțiune educațională, de exemplu, învățarea, predarea și comportamentul în școli și la lecții. Pe scurt, acești psihologi lucrează adesea în școli pe post de consilieri sau ajută orice copil care prezintă anumite dificultăți de învățare.
Din păcate, prezența acestora în școlile publice din România este foarte scăzută.
4. Neuropsihologi
Neuropsihologii se ocupă cu evaluarea funcțiilor cognitive, comportamentale și emoționale ale pacienților cu leziuni cerebrale dobândite, cum ar fi accident vascular cerebral, leziuni cerebrale traumatice sau boli neurodegenerative. Aceștia folosesc teste psihometrice pentru a evalua aceste funcții și pentru a identifica zonele în care pacienții ar putea avea nevoie de intervenție.
5. Psihologi sociali
Psihologii sociali se ocupă de procesele din interiorul grupurilor sociale și de efectele acestora asupra experiențelor și comportamentului membrilor, de exemplu, de procesele de grup și de relațiile sociale.
De exemplu, în cadrul unei comunități pot apărea diferite fenomene psihologice, cum ar fi comportamentul distructiv față de proprietatea publică sau privată sau chiar față de alte persoane, din anumite grupuri de fani ai sportului sau a unui partid politic, care cel mai probabil nu le-ar avea în mod individual.
Masele tind să se comporte în moduri destul de extremiste, iar toate societățile sunt diferite în funcție de țara în care se află din cauza unor factori precum cultura, poziția socială, chiar și clima, așa că măsurile sociale nu pot fi aceleași pentru toată lumea.
6. Psihologi în muncă
Psihologii muncii și organizaționali se ocupă cu analiza, evaluarea și proiectarea activităților de muncă (de exemplu, promovarea sănătății în companie), precum și cu descrierea și schimbarea experiențelor și comportamentului oamenilor din organizații (de exemplu, în companii, spitale) și a condițiilor care cauzează aceste condiții și influențează schimbări, de exemplu, motivația în muncă, satisfacția la locul de muncă.
În anumite cazuri specialiștii din acest domeniu lucrează în departamentele de resurse umane. Companiile și managerii realizează din ce în ce mai mult că vechiul model de bani pentru performanță nu este cel mai eficient și încearcă, cu ajutorul psihologilor, să atașeze emoțional angajații de companie și obiective și să-i motiveze cu adevărat. Un cuvânt cheie care descrie această tendință este leadershipul transformațional. De asemenea, companiile realizează din ce în ce mai mult că echipele nu se autoperpetuează, că procesele de schimbare adesea eșuează din cauza angajaților și că deciziile nu sunt adesea luate rapid și bine. Psihologii ajută la realizarea avantajelor competitive.
7. Psihologi criminaliști
Specialiștii din domeniul psihologiei criminalistice sunt responsabili de analizarea și realizarea de rapoarte cu privire la faptele persoanelor acuzate de săvârșirea infracțiunilor, iar apoi de apărarea acestui raport în instanță atunci când judecă acuzatul. Astfel încât, pe lângă cunoștințele de psihologie aplicată, psihologul criminalist trebuie să aibă cunoștințe extinse cu privire la înțelegerea reglementărilor legale și la fiecare situație juridică care poate apărea. Într-un fel, el pot ghida judecătorul la aplicarea unei sentințe juste inculpatului.
8. Psihologi sportivi
Acest tip de psiholog devine din ce în ce mai frecvent în lumea sportului. În general, un psihologi sportiv lucrează cu sportivii, antrenorul, echipa și întreaga organizație pentru a maximiza potențialul echipei sau sportivului.
Unele dintre variabilele psihologice la care se lucrează sunt: autoeficacitatea, atenția, motivația, nivelul de activare sau stresul. Dar el lucrează și la relațiile interpersonale ale sportivilor, influența mediului sau la îmbunătățirea comunicării.
9. Psihologii familiei conjugale și sexuale
Specialiștii din această ramură dedicată a psihologiei sunt axați în special pe problemele de cuplu, problemele de familiei sau pe relațiile sexuale proaste dintre un bărbat și o femeie, adică sunt și suficient de pregătiți în bazele sexologiei sau psihosexologiei. Pe lângă studiul acestor aspecte psihologice particulare, precum psihologia familiei, conjugale și sexuale, acest tip psiholog este orientat și către cunoașterea și rezolvarea problemelor de natură economică, de socializare, de solidaritate și de cea sexual-reproductivă.
10. Psihologi de dezvoltare
Psihologii de dezvoltare pot lucra adesea ca psihologi educaționali, deoarece învățarea este o parte importantă a vieții umane și a dezvoltării psihologice a unui individ.
Dar psihologia dezvoltării nu include doar copii sau adolescenții în domeniul său de studiu și de aplicare, ci și de persoanele în vârstă. Prin urmare, acești profesioniști pot lucra și în casele de bătrâni. În societățile occidentale există tot mai mulți oameni în vârstă, motiv pentru care în ultimele decenii munca acestor profesioniști a devenit esențială.
Alte tipuri de psihologi
Domeniile psihologiei sunt atât de variate încât nu există o singură modalitate de a clasifica toate tipurile de psihologie.
Sunt domenii atât de specifice precum: hipnoterapia, psihanaliza, psihologia crizelor, sofrologia (disciplină terapeutică non-academică și neștiințifică bazată pe relaxare și respirație), psihologia traficului și siguranței rutiere, psihologia sanitară, psihologia aplicată la jocurile video, psihologia organizațională, psihologia militară, psihologie experimentală, psihologia canină, psihologia marketingului, coaching-ul, psihologia cognitivă, etc. …, pe scurt, tot ce vă puteți imagina dvs.
Este important de subliniat faptul că, deși toți au obținut aceeași diplomă: Licență în Psihologie, Licență în Psihiatrie sau ceva similar, fiecare dintre aceștia au o specializare la bază.
Cu alte cuvinte, un neuropsiholog va fi absolvit psihologia și va fi absolvit un master cu specializarea neuropsihologie, în timp ce un psiholog educațional va fi obținut o calificare și, în plus, va avea studii postuniversitare care vizează educația.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.