Câte tipuri de psihologi există?
Există mai multe tipuri de psihologi, ca psihologi clinicieni, psihologi specializați în domeniul muncii, psihologi criminaliști, etc. În acest articol vom vorbi despre toate tipurile de profesii din ramura de activitate a psihologiei pentru a putea ști ce tip de terapie practică fiecare. Orice psiholog este specializat pe un anumit domeniu de activitate, clasificarea tipurilor de psihologi este următoarea:
1. Psihologi clinici
Psihologii clinicieni sunt specializați în tulburări mentale și emoționale, ale căror crize pot fi pe termen scurt sau pe termen lung. Ei sunt pregătiți să ajute diferitele categorii de persoane care suferă de probleme psihice prin intervenții specifice. Aceste tipuri de psihologi tratează probleme de tulburări de personalitate, tulburări de depresie, creșterea apetitului alimentar, abuzul de alcool și droguri, etc.
2. Psihoterapeuți
Un psihoterapeut este un absolvent al facultății de psihologie, medicină, etc. care a urmat un program de formare în psihoterapie. Fiecare psihoterapeut are formare într-o anumită formă de psihoterapie: de exemplu psihoterapie cognitiv comportamentală, psihanaliză, psihoterapie pozitivă, psihoterapie existențială, etc. Psihoterapie este intervenția psihologică asupra mecanismelor implicate în sănătate și în boală. Cu alte cuvinte psihoterapia te ajută sa rezolvi anumite probleme emoționale sau sa modifici anumite aspecte care te fac vulnerabil. Așadar, psihoterapeuții rezolvă problemele cu anxietatea, depresia, tulburările alimentare sau alte probleme similare. În mod evident, problemele de care se ocupă psihoterapeuții nu sunt la fel de severe precum cele care se ocupă psihologii clinici.
3. Psihologi educaționali
Psihologia educaţională şi/sau consiliere psihologic investighează problemele de natură psihologică specifice mediului şcolar; explică şi promovează înţelegerea procesului de dezvoltare a copilului/adolescentului şi a relaţiilor dintre acest proces, comportament şi învăţare; selectează, administrează şi interpretează instrumente standardizate de evaluare psihologică; stabileşte şi comunică diagnosticul; elaborează şi implementează planuri individualizate/de grup cu caracter preventiv şi/sau de intervenţie; oferă consiliere psihologică specializată în domeniul educaţional; desfăşoară activităţi de cercetare psihologică. Pe scurt, acești psihologi lucrează adesea în școli pe post de consilieri sau ajută orice copil care prezintă anumite dificultăți de învățare.
Din păcate, prezența acestora în școlile publice din România este foarte scăzută.
4. Neuropsihologi
Specialistul psihoterapeut este absolvent al facultății de psihologie și se formează ulterior printr-un stagiu postuniversitar de specializare într-una sau mai multe tehnici psihoterapeutice. În afară de formarea de baza, viitorul psihoterapeut trece el însuși printr-o psihoterapie, analiza sau dezvoltare personală. Pe lângă abilitățile de intervenție terapeutică, psihoterapeutul trebuie să fie și un bun clinician adică să poată realiza evaluarea psihologică a clientului înaintea tratamentului psihoterapeutic.
Instrumentul fundamental de intervenție al specialistului psihoterapeut este psihoterapia (este un “tratament prin cuvânt”).
Un psihoterapeut poate avea un volum de muncă diversă, va lucra cu indivizi, cupluri, grupuri şi familii, în scopul de a-i ajuta să depăşească problemele psihologice, inclusiv problemele emoţionale şi cele legate de relaţie, stres şi chiar dependenţă.
5. Psihologi sociali
Psihologii sociali sunt specializați în tot ceea ce se referă la comportamentul uman și factorii psihologici care pot afecta mediul social al unui individ. Domeniul acestora de expertiză variază de la relațiile interpersonale cu alte domenii, cum ar fi cultura, prejudecățile sau atitudinile pe care le avem față de ceilalți.
Ei se implică în crearea de grupuri și programe pentru a ajuta persoanele cele mai defavorizate sau minoritățile. Grație psihologilor sociali, multe persoane pot fi reintegrate în societate.
6 Psihologi în muncă
Există psihologi specializați în domeniul psihologiei muncii și organizaționali. Noi regăsim acești profesioniști în departamentele companiilor și în companiile de recrutare, formare, sănătate și dezvoltare profesională a angajaților. În anumite cazuri aceștia lucrează în departamentele de resurse umane.
Ei sunt deosebit de importanți, deoarece au un bagaj mare de cunoștinte despre motivație și conducere. De asemenea, pot ajuta la îmbunătățirea performanței și la satisfacția angajaților.
7. Psihologi criminaliști
Acești psihologi criminaliști sunt specializați în expertiza psihologică, astfel încât cunoștințele acestora sunt foarte importante instanțelor de judecată. Într-un fel, ei pot ghida judecătorul la aplicarea unei sentințe juste inculpatului.
Rolul acestora este să afle ce l-a condus pe individ să comită infracțiunea sau crima pentru care este acuzat.
8 Psihologi sportivi
Psihologii sportivi au responsabilitatea de a se implica în factorii psihologici care influențează participarea și performanța în sport ale sportivilor, a antrenorului și la organizarea întregii echipe. Scopul principal al acestuia este să îmbunătățească eficiența personalului, să îi crească motivația și eficiența pentru a putea depăși stresul.
Aceștia ajută sportivii să aibă mai multă încredere în propria persoană pentru a genera o creștere a veniturilor.
9. Sexologi
Sexologi sau psihosexologi, au ca scop cunoaşterea particularităţilor comportamentale ale celor doua sexe în stabilirea, funcţionarea şi dezvoltarea relaţiilor interpersonale – erotico-sexuale, interactive şi de intercunoaştere. Sexologii experți se ocupă cu diagnosticarea si tratarea a tot ce este legat de relatii intime.
Scopul terapiei acestora este să poată rezolva problemele legate de dorința sexuala, excitație si orgasm.
10. Antrenori (Coaching)
Antrenorii pot fi psihologi și ajută la conducerea clientul către țelurile pozitive pe care aceștia și le-au stabilit în sensul evoluției sau creșterii performantei – în plan profesional sau individual. Ei se adaptează fiecărui individ și acționează precum un “consilier” pentru ca aceștia să își găsească drumul.