Home Sănătate, Nou 3 exerciții de coerență cardiacă (respirație miraculoasă) pentru ne elibera de frică, furie, frustrare, tristeţe și stres
NouSănătate

3 exerciții de coerență cardiacă (respirație miraculoasă) pentru ne elibera de frică, furie, frustrare, tristeţe și stres

În neuroștiințe, este recunoscut faptul că inima reprezintă un adevărat creier secundar cu neuroni, sinapse și secreție de neurotransmițători. Inima este de fapt o mică fabrică de hormoni; secretă mai mulți dintre ei, inclusiv adrenalină, auriculină și oxitocină. Creierul secundar al inimii este interconectat cu creierul însuși. Sistemul nervos autonom cuprinde două subsisteme: sistemul nervos simpatic care acționează ca un accelerator pentru inimă și sistemul nervos parasimpatic care acționează ca o frână. Când ne este frică, inima se accelerează și ne ținem respirația. Când pericolul pare sfârșit, inima încetinește și respirăm ușurați. Inima și respirația sunt influențate de fricile, eforturile și speranțele noastre. Cu toate acestea, putem controla accelerația și decelerarea inimii controlându-ne respirația cu ajutorul unor exerciții de coerență cardiacă. Practicate regulat, aceste coerențe cardiace ne permite să ne reducem emoțiile puternice, să ne reglam hormonii și să acționăm pozitiv asupra stresului. Iată 3 exerciții de respirație miraculoasă pe care le putem urma.

Care sunt beneficiile coerenței cardiace pentru sănătate?

Respirația în coerență cardiacă oferă imediat un efect calmant, un sentiment de calmseninătate, bunăstare. Dar aceste beneficii sunt trecătoare, durează între 3 și 6 ore după terminarea exercițiului și, în medie, 4 ore. Pentru a beneficia pe termen lung, există o singură soluție: practicarea coerenței cardiacă de trei ori pe zi și în fiecare zi.

Primul avantaj al coerenței cardiace este acțiunea sa asupra multor neurotransmițători, cum ar fi dopamina și serotonina, prevenind anxietatea și depresia. Practica sa regulată face posibilă scăderea nivelului de cortizol, hormonul stresului și creșterea DHEA, hormonul tinereții. Pe termen lung, limitează riscul de oboseală, epuizare, este mai ușor să ne eliberăm și să luăm o anumită distanță de evenimente. Aceasta scade anxietatea și riscul de depresie.

Coerența cardiacă este utilă pentru menținerea unei inimi sănătoase cât mai mult timp. Scade tensiunea arterială crescută atunci când este moderată.

De asemenea, trebuie practicată în caz de probleme digestive și de greutate deoarece promovează reducerea dimensiunii abdominale, asigură o mai bună reglare a zahărului, luptă împotriva tulburărilor digestive funcționale precum constipație cronică, balonare.

Unde și cum să practicăm exerciții de coerență cardiacă?

În primul rând, trebuie să alegem un loc liniștit, confortabil, în care nimeni nu ne va deranja în timpul sesiunii. Pentru a ritualiza practica coerenței cardiace, putem alege întotdeauna același loc, pe cât posibil pentru a ne concentra pe sentimente în timp ce respirăm profund. Aceasta este ceea ce numim evocarea unui loc de siguranță. Ne punem în poziție șezând sau, eventual, în picioare, dar nu culcat.

Exerciții de coerență cardiacă

  1. Exercițiu încărcat de iubire

Atunci când expirăm, ne imaginăm o bulă de aer pur care intră în inimă odată cu expirația, vizualizăm un moment de „iubire” folosind toate simțurile. Ne putem gândi la iubitul/iubita noastră, la copii, la un moment de fericire pe care l-am trăit, la o grădină cu flori superbe, etc.

  1.  Exercițiu pe ecran cu cifre

Inspirăm și expirăm, ne imaginăm un ecran în fața noastră pe care este inscripționat numărul 1. Apoi inspirăm din nou și la a doua expirație, vizualizăm pe același ecran numărul doi și așa mai departe până ajungem la numărul 10 după 10 expirații.

Ideea este să reușim să ne concentrăm pe ecran și să înlocuim toate gândurile negative cu acest ecran de cifre. Dar este normal să nu reușim să ajungem până la 10 din cauză că avem o minte distrasă. Apoi vom lăsa gândurile să vină spre noi ca niște valuri și ne reorientăm pe ecran.

  1. Exercițiu de inspirație și expirație bazat pe imagini

Când expirăm, ne imaginăm bule de aer pur care vin din munți, care oxigenează inima și corpul. La expirare, ne imaginăm că inima este acoperită cu un praf negru ca funinginea, care corespunde stresului zilei și emoțiilor negative adunate. Respirăm pentru inimă, astfel încât să o curățăm de toată această poluare emoțională. Pe măsură ce expirăm, poate 30 sau 40 de expirații, vizualizăm inima purificându-se până când o simțim complet „curățată”. Acest exercițiu alungă în mod simbolic stresul.

 

Comentarii pe Facebook
Acordă o notă acestui articol!

Author

ThePOC

error: Content is protected !!