Chlamydia pneumoniae, cunoscută până de curând drept Chlamydophila pneumoniae, este responsabilă de aproximativ 10% din pneumoniile atipice la nivel mondial. Analizele medicale au ca scop diagnosticul unei infecții generalizate cauzate de infecția cu Chlamydia pneumonia.
Ce este Chlamydia pneumoniae (sau Chlamydophila)?
Chlamydia pneumoniae (sau Chlamydophila) este o bacterie intracelulară, gram-negativă, care afectează țesutul pulmonar. Se manifestă printr-o pneumopatie atipică, de multe ori persistentă, care poate fi gravă la copii și la pacienții vârstnici. Transmiterea infecției are loc pe cale aeriană: – direct – prin tuse, strănut (prin picături de salivă infectate) prin urmare apariția sa este cel mai frecventă la grupuri de copii (școli, grădinițe) și deci infecții cu Chlamydia pneumoniae poate lua uneori forma unei epidemii.
Infecția cu Chlamydia pneumoniae este cel mai adesea cauza a multor boli cronice ale tractului respirator superior, precum bronșită, pneumonie, precum și complicații caracteristice acestor patologii. Conform celor mai recente cercetări, acest microorganism poate fi cauza astmului și a aterosclerozei.
De asemenea, Chlamydia (Chlamydophila) pneumoniae trăiește în interiorul celulelor corpului, evitând răspunsul imun și acțiunea antibioticelor. În pneumonia cu chlamydia este caracteristică o evoluție prelungită recidivă (recurentă). Adică, după o boală îndelungată, agentul patogen se odihnește în organism și după un timp provoacă din nou boala. Dacă este lăsată netratată, poate duce la complicații mai grave (pleurezie, endocardită și miocardită, dureri, astmul bronșic). Se estimează că numărul cazurilor de pneumonie este de 300.000 de cazuri/an.
Care sunt simptomele infecției cu Chlamydia pneumoniae?
Simptomele infecției pot include laringită, bronșită, sinuzită paranazală sau pneumonie. Consecința infecției este deteriorarea epiteliului ciliar din bronhii și, uneori, reajustarea alergică a corpului, care favorizează astmul bronșic, catarul cronic, faringita cronică sau sinuzita cronică. Durerea articulară și artrita pot fi un alt simptom al infecției.
Cum se diagnostichează infecția cu Chlamydia pneumoniae?
Cea mai bună metodă de a determina prezența Chlamydophila pneumoniae într-un biomaterial este diagnosticarea RT-PCR. Aceasta este o metodă prin care materialul genetic (ADN) al chlamidiei este testat folosind metoda reacției în lanț. Analiza este efectuată pentru a determina agentul infecțios în perioada acută a bolii, dar nu mai devreme de 7-10 zile de la debutul bolii.
Diagnosticul serologic se bazează pe creșterea titrului de IgG specifice pe 2 seruri la o durată de cel puțin 3 săptămâni (creștere lentă a bacteriilor intracelulare) însoțită (infecție primară) sau nu de IgM (reinfecție).
Ce biomaterial poate fi folosit în tipul analizei?
Recoltarea în scop diagnostic poate fi făcută prin tampon faringian (orofaringian), tampon nazofaringian, biopsie, lavaj bronhoalveolar, recoltarea de sânge venos, examen bacteriologic – spută, lichid pleural, lavaj bronșic.
Cine solicită analizele medicale?
Specialistul în boli infecțioase, pneumologul, terapeutul, otorinolaringologul.
Ce semnifică rezultatele testelor?
Rezultatul pot fi comunicat în baza coeficientul de pozitivitate.
- Un rezultat „negativ” (nedetectabil) indică absența anticorpilor anti chlamydophilus în serul sanguin.
- Un rezultat “neconcludent” (indeterminat), poate indica faptul că există încă puțini anticorpi și poate fi necesar un al doilea test după 2 săptămâni pentru a confirma infecția.
- Un rezultat “pozitiv” (detectabil) indică detecția anticorpilor din clasa IgM, care este cel mai adesea observată în perioada acută de infecție cauzată de chlamydophila.
Cât timp durează analiza?
Rezultatul testului poate fi obținut în 5-6 zile.