Aproape toată lumea s-a confruntat măcar o dată în viată cu o arsură, în special termică, chimică sau solară. Un accident acasă cu ulei încins, o ceașcă de ceai răsturnată, o oală, o cratiță sau un fier fierbinte atins din greșeală – există suficiente modalități de a suferi de arsuri în viața de zi cu zi. Adesea, arsurile minore pe piele pot fi tratate cu remedii naturiste. În cazuri mai grave, este nevoie de asistență medicală imediată și de tratamente speciale. Cu toate acestea, este necesar să primiți primul ajutor și să scăpați cumva de durere. Dar care sunt cele mai bun remedii în caz de arsuri? Haideți să aflăm împreună care sunt acestea!
Cuprins
Cum se determină gradul de arsură?
Gradele arsurii sunt următoarele:
- Arsura de gradul 1. Straturilor superioare ale epidermei sunt deteriorare: există roșeață și umflături ușoare, însă durerea este suportabilă.
- Arsura de gradul 2. Straturile mai profunde ale pielii sunt deteriorate: se formează bule, roșeața și inflamația este destul de puternică, iar durere este acută.
- Arsura de gradul 3. Țesuturile pielii sunt deteriorate până la mușchi și uneori mai profund. Veziculele sunt suficient de mari și încărcate cu un lichid gălbui, apar cruste, iar durerea este insuportabilă.
- Arsura de gradul 4. Determină distrugere pe toată grosimea pielii și a țesutului subcutanat, cu implicarea fasciilor, mușchilor, oaselor sau a altor structuri. Acestea sunt, evident, cele mai periculoase leziuni care, dacă sunt prezente pe zone mari ale corpului, pun viața unei persoane în pericol.
Folosirea remediilor naturale fără a apela un dermatolog este permisă doar în cazul arsurilor de gradul I, maxim II. În celelalte cazuri, este evident că trebuie să mergeți imediat la urgențe.
Cum se acordă primul ajutor în caz de arsuri?
Este esențial să interveniți cât mai curând posibil pentru a limita afectarea în profunzime a pielii. Primul lucru pe care trebuie să-l faceți, este să treceți zona afectată sub apă un jet de apă rece, care nu trebuie să fie mai rece de 15°C, mai ales dacă victima este un copil. Nu folosiți niciodată gheață, deoarece împiedică sângele să circule sub piele și, prin urmare, poate agrava daunele provocate. În loc să puneți gheață pe arsuri, puneți imediat partea arsă a corpului sub apă caldă, ceea ce va împiedica răspândirea arsurii. Lăsați rana sub apă călduță timp de 20 de minute, dacă este posibil.
Care sunt cele mai bune remedii naturale în caz de arsuri?
Există multe remedii naturiste de casă care ameliorează arsurile. Cele mai eficiente și sigure dintre ele sunt următoarele:
Gel de aloe vera
Aloe va ajuta la ameliorarea umflăturilor și durerii. Are proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene. Tăiați o frunză de aloe vera în jumătate și aplicați pe rană partea care conține pulpa. Se aplică de 2 până la 3 ori pe zi. Dar dacă nu aveți Aloe, puteți folosi gel proaspăt. Gelul de aloe vera îl puteți achiziționa din farmacii sau din magazinele bio.
Ulei de lavandă
Uleiul esențial de lavandă are proprietăți antiseptice și de calmare a durerii. De asemenea, ajută la prevenirea formării cicatricilor. Aceste puteri de vindecare ale uleiului de lavandă au fost studiate și recunoscute de către un chimist francez la începutul anilor 1900. Pentru a-l folosi, diluați 1 linguriță de ulei esențial de lavandă pur în 50 g de apă. Amestecați lichidul și pulverizați-l pe arsura pielii ori de câte ori este necesar.
Cartofi, morcov, dovleac
O compresă realizată din pulpa acestor legume ajută la eliminarea durerii și a umflăturilor. Este necesar să curățați legumele, să le răzuiți, să le puneți pe un tifon și apoi să-l aplicați pe zona arsurii. Schimbați compresa pe măsură ce aceasta se încălzește.
Varză
Un alt remediu bun pe care aproape sigur îl avem prin casă este varză, care are calități analgezice, antiinflamatorii și anti-microbiene. Este suficient doar să puneți o frunză de varză pe arsură și să o schimbați periodic cu una proaspătă. Există și o altă modalitate de folosi leguma. Este necesar să tăiați frunzele de varză și să le amestecați cu 300 ml lapte. După, fierbeți amestecul aproximativ 10 minute, amestecați-l cu 10 g tărâțe de secară și aplicați preparatul sub formă de compresă de câteva ori pe zi.
Ceapă
Datorită bogăției în quercetină, care este foarte utilă pentru regenerarea pielii, acest tubercul ajută la calmarea arsurilor și a disconfortului, evitând în același timp formarea veziculelor. Prin urmare, dacă v-ați ars din greșeală, puteți încerca să aplicați o bucată de ceapă crudă pe arsură. De asemenea, tăiați o ceapă și colectați sucul acesteia. După, aplicați-l pe zona afectată de câteva ori pe zi.
Miere
Mierea este utilă nu numai pentru uz intern, ci și extern. Aceasta are proprietăți curative și antiseptice recunoscute. Conține enzime care vor ajuta în lupta împotriva inflamației și astfel reduc timpul de vindecare al arsurii. Tot ce trebuie să faceți este să amestecați 1 linguriță de miere + 2 lingurițe de oțet de cidru + 200-250 ml de apă, apoi aplicați amestecul direct pe piele. Aplicarea acestui remediu natural împotriva arsurilor, se poate repeta de 2-3 ori pe zi. Atenție, nu folosiți aceasta rețetă împotriva arsurilor produse de flacără, apă clocotită, ulei încins etc. dacă aveți alergii la produsele apicole.
Vaselină
În urma unei arsuri de gradul I sau II, se recomandă aplicarea unei substanțe grase. De aceea, cea mai indicată în acest sens este vaselina, care după cum se știe, este folosită în principal pentru tratamentul iritațiilor și uscăciunii pielii. Atenție însă, este absolut necesar să așteptați până când arsura este complet rece, adică după ce ați trecut-o sub apă rece timp de 15 minute, altfel va avea efectul opus celui așteptat, și anume vă va arde mai mult. Mai mult, grăsimea vaselinei va acționa și ca o un pansament.
Oțet alb
Oțetul alb conține acid acetic, regăsit și în aspirină, care este folosit pentru a calma durerea, iritația și inflamația asociată cu arsurile. Oțetul are, de asemenea, proprietăți antiseptice și astringente care vor ajuta la prevenirea infecțiilor. De asemenea, va ajuta la calmarea senzației de arsură și la ameliorarea durerii. Diluați oțetul și apă în părți egale și folosiți lichidul obținut pentru a clăti arsurile minore. De asemenea, puteți înmuia un tampon de tifon în apă și oțet pentru a-l aplica direct pe arsură.
Cum se procedează atunci când remediile naturiste nu ajută?
Dacă arsura nu se ameliorează nici după folosirea remediilor de mai sus, pentru a reduce disconfortul și a vă recupera rapid, puteți să:
- Tratați zona rănită cu un antiseptic, o soluție de furacilină sau clorhexidină. Pansamentele cu aceste soluții se recomandă să se facă de cel puțin 2-3 ori pe zi pentru prima dată.
- Pentru grăbi vindecarea, aplicați un spray sau o cremă pe bază de pantenol, care datorită texturii lor se absorb ușor în piele și ameliorează mâncărimile.
- În caz de durere acută luați analgezice.
- Pentru leziuni deosebit de grave, medicul vă va prescrie medicamente antimicrobiene pentru administrare orală.
- Consultați medicul de familie, dacă problema persistă sau dacă este gravă.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.