Home Diverse Care e temperatura ideală de păstrare și servire a vinului?
Diverse

Care e temperatura ideală de păstrare și servire a vinului?

Pentru a ne bucura de toate calitățile și proprietățile sale, vinul trebuie depozitat și consumat la temperatura potrivită…, ceea ce nu este aceeași în toate cazurile. Aflați care este cea mai bună temperatură în fiecare caz și cum o puteți obține.

Care este temperatura potrivită pentru a menține vinul?

Temperatura medie normală variază între 18 și 25 de grade. Acest lucru complică foarte mult capacitatea noastră de a avea o „temperatură exactă”, deoarece depinde de anotimp și de aspectele geografice a casei noastre.
Ideal ar fi ca temperatura de păstrare a vinului să nu depășească 24°C (75˚F) deoarece din acest moment, începe să intre în procesul de oxidare. O temperatură ideală pentru depozitarea unei colecții de vinuri diferite este de 12°C (54°F). Dacă temperatura scade sub 12°C (54°F) nu va strica vinul; Acesta va întârzia procesul de îmbătrânire, însă doar în cazul vinurilor care permit acest lucru. Creșterea temperaturii poate face ca vinul să se scurgă pe lângă dopul de plută, în timp ce picăturile poate determina uscarea plutei, comprimându-se și permițându-i aerului să intre în sticlă.
Dacă temperatura nu este constantă și modificările care apar în locul în care depozităm vinul nu sunt treptate, vinul suferă și, în consecință, apare o îmbătrânire prematură. Temperatura nu ar trebui să fluctueze niciodată cu mai mult de 1,5°C (3°F) pe zi și 2,5°C (5°F) pe an, în special vinurile roșii, care suferă mai mult din cauza temperaturii decât Vinurile albe. Pentru a controla puțin variațiile, idealul este să avem întotdeauna un termometru pentru vin.

Unde se depozitează vinurile?

În general, vinurile se depozitează în beciuri, crame sau în orice alt răcoros din casă.

Care e temperatura ideală de servire a vinurilor?

 

CategorieTemperatura optimă de servire
Șampanie / Vin spumant6 – 8°C
Roșu complex18°C
Roșu puternic16° – 18°C
Roșu fin14° – 16°C
Roșu proaspăt fructat12° – 14°C
Rose proaspăt sec12° – 14°C
Alb plin sec10° – 12°C
Alb proaspăt sec10°C
Alb dulce sau fortificat8° – 10°C
Roșu bătrân / îmbătrânit16 – 17°C
Alb bătrân / îmbătrânit9° – 12°C
Dulce7° – 9°C
Comentarii pe Facebook
5/5 - (2 votes)

Author

ThePOC

error: Content is protected !!