Dacă v-ați făcut vreodată analize de sânge pentru a detecta daca suferiți de anemie sau de acumulare excesivă de fier, este posibil să fi auzit deja de feritină sau de sideremie. Dar care este diferența dintre cei doi termeni? Ce reprezintă aceștia pentru sănătatea umană? Vom investiga această diferență considerabilă, în cel mai simplu mod posibil. Haideți să aflăm împreună!
Feritină – definiție
Feritina este o proteină esențială, cu rol important în procesul de stocare a fierului în țesuturi. Este o biomoleculă prezentă global la animale, plante, bacterii și antichități. Se compune dintr-un înveliş proteic, în interiorul căreia sunt depozitați atomii de fier. Poate stoca până la 4500 de unități de fier.
Feritina se găsește în toate țesuturile, dar în special în celulele ficatului, splinei și măduvei osoase. Măsurarea concentrației sale în sânge poate detecta rezervele de fier prezente în organism și stabili prezența oricăror patologii legate de deficitul sau excesul de fier.
Sideremie – definiție
Sideremia, este un nume care a fost atribuit prezenței fierului seric în serul sangvin. Mai exact, reprezintă concentrația așa-numitului fier „transportat”, care este legat de transferină (proteina responsabilă de transportul fierului în sânge). Această cantitate de fier care circulă în sânge, este mare la naștere și poate surveni o scădere a acesteia în primele zile de viață, ajungând până la a patra lună. Testul sideremiei sau a fierului seric permite stabilirea un tratament specific pentru corectarea carenței de fier, dar şi cunoașterea dacă absorbția fierului este realizată în mod corect de organism. Transferina este responsabilă pentru transportul fierului din depozite (feritină) în sânge (sideremia).
Diferența între feritină și sideremie
În baza informațiilor de mai sus, putem concluziona că sideremia este considerată cantitatea de fier care circulă în serul sanguin, în timp ce feritina este o proteină care se găsește în principal în ficat și care servește la stocarea fierului sub formă de depozite în corpul nostru. Astfel încât, existența unei diferențe semnificative a celor doi termeni, se bazează pe următoarele criterii:
- Testul de fier seric (sidermia) este util pentru observarea cantității de fier prezent în sânge, adică pentru a verifica dacă există o deficiență sau un exces de fier în sânge. Cu toate acestea, această analiză este întotdeauna însoțită de analiza feritinei.
- Testul de feritină ajută la evaluarea depozitului de fier prezent în organism, într-un mod foarte precis, această analiză indică dacă există o carență de fier. De fapt, nivelurile scăzute de feritină din sânge indică o absență a fierului în țesuturi. Iar pe de altă parte, nivelurile ridicate de feritină poate indica existența unei nivel ridicat de fier.