Localitatea și municipiul sunt demarcații teritoriale conduse printr-un sistem colectiv politico-administrativ. Dar, v-ați întrebat vreodată care este diferența dintre termenul de oraș și municipiu. În cele ce urmează, vă vom explica în detaliu, astfel încât să înțelegeți care este definiția ambelor cuvinte.
Cuprins
Localitate
Localitate – este un termen care se referă la așezările omenești, cu structuri şi mărimi variabile, diferențiate în funcție de: poziția geografică, caracteristicile organizării administrativ-teritoriale, numărul de locuitori, specificul activităților de producție dominante ale locuitorilor, caracterul fondului construit, gradul de dotare social-cultural şi de echiparea tehnico-edilitară.
Prin urmare, o localitate este o porțiune dintr-o suprafață cu o anumită formă, cantitate, dimensiune și proximitate una față de cealaltă a clădirilor.
De asemenea, trebuie subliniată ideea că localitatea înseamnă „loc” sau „oraș”. Astfel, o localitate poate fi un sat, o comună sau un oraș.
Municipiu
În ceea ce privește termenul de municipiu (din latină municipium), acesta este numele dat unei unități administrativ-teritoriale de bază, urbană, cu importanță regională, județeană sau zonală, caracterizată prin dominanța activităților de tip terțiar și secundar, prin prezența unor importante valori culturale și având o populație de minim 40.000 locuitori.
Municipiile sunt entități administrative conduse de același primar și consiliu municipal, și deci mai multe localități pot fi incluse în același municipiu, adică sate, orașe diferite etc. pot face parte din aceeași municipalitate.
Cuvântul municipiu, în dependență de țară, desemnează diverse tipuri de unități administrativ-teritoriale, de obicei orașe mari cu rolul sporit economic, social, politic și cultural.
Diferența dintre localitate și municipiu
În termeni generali, diferența principală dintre cele două concepte este că municipiul poate cuprinde una sau mai multe localități. Există însă anumite localități care nu au propriul municipiu. Cu alte cuvinte, nu au propriul consiliu municipal, deci depind administrativ de o altă localitate.
De exemplu: Ghimbav, Predeal, Râșnov sunt orașe sau centre de populație situate în Municipiul Brașov. Cu toate acestea, cele trei nu au o municipalitate, și deci, depind de Brașov, care este atât oraș, cât și municipiu.
Astfel, diferențele dintre localitate și municipiu sunt clare. Adevărul este că sunt termeni foarte similari care uneori provoacă confuzie. Contrar a ceea ce mulți consideră, acestea nu sunt sinonime.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.