Ecografia mamară și mamografia sunt două dintre cele mai importante investigații necesare pentru depistarea afecțiunilor la nivelul sânilor.
Principala diferența dintre mamografie și ecografie este că mamografia folosește compresia sînului și razele X, iar ecografia mamară folosește ultrasunetele.
Mamografia este un examen de sân efectuat cu o doză foarte mică de iradiere și este folosit ca un instrument de diagnostic pentru identificarea cancerului la sân. Cu toate acestea, este mai puțin eficientă în identificarea tumorilor și a chisturilor la sânii denși (la o vârstă fragedă, în timpul tratamentului hormonal sau la sânii care au mai mult țesut glandular); ecografia poate oferi informații mult mai importante care pot ajuta la intervenția rapidă asupra bolii.
Unul din avantajul major al mamografiei digitate este acela că se adresează și pacientelor cu implant mamar, compresia, în acest caz fiind redusă, utilizîndu-se tehnici speciale care nu afectează implantul.
În general, ecografia este cu 95,7% eficientă în detectarea cancerului, iar mamografia – doar 60,9%. Conform unui studiu efectuat de cercetătorii de la Cancer Care Alliance (CSAC) din Seattle (SUA) la peste 1200 de paciente, ultrasunetele au permis diagnosticarea cu 57% mai multe cazuri de cancer de sân, decât mamografia.
Ecografia poate indica dacă lichidul apărut pe mamografie este natural si poate ajuta de asemenea, la ghidarea înțepăturilor sau la plasarea reperelor. Ecografia are anumite avantaje: e ieftină, rapidă, total nedureroasă și poate fi realizată în orice moment și la pacientele însărcinate (spre deosebire de mamografie).