Natura ne oferă o mare varietate de fructe și legume care conțin toate vitaminele, mineralele și substanțele nutritive de care aveam nevoie pentru ne menține sănătoși. Astfel încât, în timp ce consumăm ardei, morcovi, cartofi și varză, trebuie să ne asigurăm că organismului nostru primește tot ceea ce are nevoie pentru a funcționa într-un mod corespunzător. De aceea, gătitul mai multor legume simultan poate afecta substanțele nutritive pe care le conține. Iar, dacă nu aveți experiență în bucătărie, este bine să aflați ce fel de legume necesită un timp identic de gătit. Prin urmare, în acest articol vă arătăm care este timpul de gătire al legumelor, astfel încât să vă puteți bucura de toate beneficiile nutriționale ale legumelor.

Cât timp se gătesc legumele?

Cunoscând cât timp trebuiesc gătite legumele, este esențial pentru a oferi alimentelor aroma, vitaminele și aspectul.

Legumele dau textura, culoarea și, de asemenea, sunt o sursă bogată de aromă, dar numai dacă sunt gătite corect, pot fi savurate din deplin. Țineți minte aceste sfaturi utile și consultați acest ghid atunci când doriți să cunoașteți care este timpul optim de gătire al legumelor la abur, fierte sau preparate la cuptorul cu microunde.

Timpul de gătire al legumelor

Legumă La aburi
(minute)
Cuptor cu microunde
(minute)
Fierbere în apă
(minute)
Cartofi și cartofi dulci 10 până la 13 6 până la 8 15 până la 20
Vinete 15 până la 20 7 până la 10 10 până la 15
Anghinare întreagă 30 până la 40 4 până la 5 25 până la 40
Sparanghel 8 până la 10 2 până la 4  7 până la 10
Mazăre 3 până la 5 5 până la 7 8 până la 12
Sfeclă roșie 40 până la 60 14 până la 18 30 până la 60
Broccoli întreg 8 până la 15 6 până la 7 5 până la 10
Broccoli muguri 5 până la 6 4 până la 5 4 până la 5
Conopidă întreagă 15 până la 20 6 până la 7 10 până la 15
Conopidă buchet 6 până la 10 3 până la 4 5 până la 8
Ciuperci 4 până la 5 3 până la 4
Spanac 5 până la 6 3 până la 4 2 până la 5
Sparanghel 8 până la 10 4 până la 6 5 până la 12
Ardei roșu 2 până la 4 2 până la 4 4 până la 5
Fasole (mazăre, păstăi, boabe) 6 până la 8 2 până la 4 8 până la 12
Varză 6 până la 9 10 până la 12 10 până la 15
Varză de Bruxelles 6 până la 12 7 până la 8 5 până la 10
Morcov întreg 10 până la 15 8 până la 10 15 până la 20
Felii de morcov 4 până la 5 4 până la 7 5 până la 10
Dovleac 5 până la 10 3 până la 6 5 până la 10
Dovlecel 5 până la 10 3 până la 6 5 până la 10
Porumb 5 până la 7 2 până la 3 7 până la 9

Notă*
– Timpul de gătire indicat pentru 1/2 kg de legume este exprimat în minute.
– Pentru a împiedica legumele să-și piardă vitaminele la momentul gătitului, acestea trebuie să fie gătite cât mai aproape de momentul consumului.
– Atunci când se gătesc la cuptorul cu microunde, nu mai este nevoie de apă, decât ceea ce rămâne din spălarea legumelor.

Facebook Comments
Care este timpul de gătire al legumelor?
5 (100%) 2 vote[s]