Oamenii se confruntă cel puțin o data în viață cu o problemă atât de neplăcută precum scaun anormal de moale sau diaree. În cele mai multe cazuri, diareea este cauzată de bacterii sau viruși patogene de care organismul încearcă să scape. Cu toate acestea, problemele intestinale pot apărea și după consumul anumitor alimente. Mai jos vom găsi o listă cu 8 tipuri de alimente care provoacă diaree.
Cuprins
Ce alimente pot provoca diaree?
Poate părea evident, dar alimentația și obiceiurile alimentare pot juca un rol decisiv în declanșarea diareei. Consumul anumitor produse irită tractul gastrointestinal deja hipersensibil și agravează și mai mult starea acestuia. Cu toate acestea, pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie ingerată o cantitate mare, cu excepția cazului în care a existat anterior o indigestie, o intoleranță alimentară sau o alergie. Chiar și așa, unele alimente pot face scaunul lichid și ar trebui evitate sau limitate, mai ales în prezența diareei cronice. Prin urmare, se recomandă să evităm următoarele alimente:
Mâncăruri picante
Capsaicina conferă ardeiului iute și curry-ului o picantitate aparte. Această substanță irită tractul digestiv, motiv pentru care alimentele condimentate consumate în cantități mari, mai ales zilnic, pot provoca greață, vărsături, dureri abdominale și diaree usturătoare.
Cafea
Cafeaua nu numai că are un efect revigorant, dar stimulează și motilitatea colonului. Prin urmare, 2-3 sau mai multe căni din această băutură pe zi pot provoca diaree. Diareea poate apărea și din cauza laptelui sau a îndulcitorilor artificiali adăugați în cafea.
Zahăr, fructoză și alți îndulcitori
Se știe că alimentele bogate în zahăr pot provoca diaree. Zahărul poate atrage cantități mari de apă în intestine, ceea ce poate duce la formarea de scaune moi.
Fructoza, ca și glucoza, este o componentă a zahărului și se găsește în cantități mari în fructe. Cu toate acestea, corpul uman poate digera doar o anumită cantitate de fructoză într-un timp dat. Potrivit gastroenterologilor, consumul a peste 80 de grame de fructoză pe zi poate provoca diaree la aproximativ 75% dintre oameni.
Există câteva fructe care conțin multă fructoză:
- mere (suc);
- prune;
- struguri;
- smochine;
- agavă.
Unii oameni pot avea probleme digestive din cauza îndulcitorilor artificiali. Aspartamul, zaharina, carbohidrații cu lanț scurt și alcoolii de zahăr (numiți FODMAP) sunt slab absorbiți în intestinul subțire și pot provoca balonare și diaree.
Lactate
Persoanele cu intoleranță la lactoză pot experimenta adesea o criză de diaree după ce consumă chiar și cantități mici de produse lactate. Cu toate acestea, consumul de alimente cu conținut scăzut de lactoză le poate permite să se bucure de produse lactate.
Această patologie este observată cel mai adesea în rândul persoanelor de origine afro-americană, mongoloidă, precum și în rândul grupurilor etnice mexicane și indiene.
Legume crude
Alimentele nepreparate, în special legumele crude pot provoca diaree, în special ceapa, usturoiul, varza, conopida și broccoli. Aceste legume sunt bogate în fibre și substanțe nutritive, dar pot fi dificil de digerat. Pentru persoanele care nu sunt obișnuite cu o dietă bogată în fibre, pot suferi de gaze sau diaree.
Alimente de tip fast-food
Alimentele grase și prăjite sunt bogate în grăsimi saturate și trans și practic nu conțin fibre. Acest lucru nu este doar dăunător sănătății, dar și accelerează semnificativ trecerea unor astfel de alimente prin tractul gastrointestinal.
Alcool
Ingestia ocazională și cronică de alcool afectează motilitatea, morfologia, funcția de barieră și microflora intestinală și interferează cu digestia și absorbția nutrienților. De asemenea, scade disponibilitatea acizilor biliari și a enzimelor pancreatice care contribuie la digestie.
Băuturi zaharoase
Băuturile carbogazoase, băuturile energizante și sucurile de fructe conțin zahăr care atrage apa în intestin și poate declanșa diaree acută temporară.