Tăierea florilor înseamnă a oferi plantei un avantaj pentru a o ajuta să crească mai puternică și mai abundentă. Cei drept, aproape toate tipurile de flori trebuie tăiate la intervale regulate. La urma urmei, orice floare frumos colorată nu crește de la sine, trebuie ajutată. Prin urmare, pe lângă operațiunile obișnuite – udarea și fertilizarea lor – nu trebuie să uitați de operațiunile de tăiere. În continuare, vă prezentăm câteva sfaturi și tehnici pentru a tăia florile astfel încât acestea să sufere mai puțin și să reziste mai mult.
De ce ar trebui să tăiați florile?
După înflorire, majoritatea plantelor încep să producă semințe. Chiar dacă nu e nimic rău în asta, problema este că plantele au nevoie de multă energie în acest proces, energie care lipsește atunci când dezvoltă noi flori. Pentru a le permite să înflorească, în primul rând este indicat să nu lăsați să dezvolte niciun fel de semințe. Singura modalitate de a face acest lucru este să tăiați florile, mai exact acele flori care sunt ofilite.
Sfaturi pentru tăierea corectă a florilor
Tăierea nu este dificilă, dar trebuie să respectați anumite regulile de tăiere. Spre exemplu: dacă doriți să pregătiți un buchet de flori din ramuri proaspăt recoltate, ar trebui să le tăiați pe cele care au ajuns în etapa maturității. Dar dacă ceea ce vă doriți este să decorați casa pentru câteva zile, tăiați mugurii și bobocii înainte ca aceștia să își deschidă petalele, astfel încât să își încheie întreg procesul de dezvoltare în vază.
Modul de tăiere a florile depinde de speciile de plante. În plus, fiecare cultură de flori are propriul său timp optim de tăiere. Trandafiri și bujori – în momentul deschiderii mugurilor. Gladiole – după deschiderea celor două flori inferioare. Narcisele și lalelele sunt tăiate în stadiul de muguri colorați. Iriși – la deschiderea primei petale de flori. Crizantemele, daliile și altele flori duble – în deplina lor frumusețe strălucitoare.
În general, la momentul tăierii este bine să folosiți un cuțit ascuțit sau o foarfecă, astfel încât să minimizați rănirea țesutului plantei. Încercați să faceți o tăietura oblică (la o înclinație de 45 de grade.), curată și printr-o mișcare rapidă a foarfecii. Înainte de a pune florile în vază, trebuie să îndepărtați frunzele, spini și lăstari, încât aceștia să nu stea în apă. Cei drept, frunzișul care rămâne sub nivelul apei creează bacterii: acestea produc obstacole la baza tulpinii care împiedică absorbția apei și, de asemenea, accelerează procesul de putrefacție prin producerea gazului etilen în vază, care reduce semnificativ durata de viață a florii.
Un truc este să tăiați florile cu un vas cu apă în apropiere. Dacă este posibil, scufundați tulpina și tăiați-o în apă. Dacă acest lucru nu este posibil, tăiați floarea și puneți-o imediat în apă. În acest fel, se garantează absorbția rapidă de-a lungul tulpinii și rehidratarea rapidă a florii; mai mult, se evită crearea de bule de aer în tulpină (embolie) care ar împiedica absorbția apei și decesul florii din cauza deshidratării. Acesta este motivul principal pentru ofilirea florilor, inclusiv a celor care sunt deja în vază. Mai mult, pentru a le menține proaspete mai mult timp, este recomandat să tăiați în fiecare zi câte puțin din tulpini.
Și încă o regulă: este recomandabil să tăiați florile cu tulpini cât mai lungi – acest lucru le oferă posibilitatea de a-și păstra o mai mare cantitate de nutrienți și, prin urmare, vor rezista mai mult timp. Iar dacă tulpina florii are crenguțe mici sau ramuri cu frunze, este bine să tăiați întotdeauna florile mai sus de ele. De exemplu, dacă tăiați un trandafir, faceți-o chiar deasupra unui braț cu cinci frunze, pentru a nu contracara dezvoltarea ulterioară a acestei tulpini.
Este important să știți nu numai cum să tăiați florile corect, ci și când este cel mai bine să o faceți. Astfel, trebuie să aveți în vedere că cel mai bun moment pentru a tăia florile este dimineața devreme, sau după apusul soarelui, pentru a evita căldura excesivă care crește nevoia de hidratare, ceea ce va face ca floarea să se deshidrateze mai repede, minimizând durabilitatea acesteia în vază. Dacă respectați aceste reguli simple, precum și schimbați apa din vază în fiecare zi, florile dvs. vor avea o durată de viață mult mai lungă.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.