Home Sănătate, Nou Ce este indicele PRAL?
NouSănătate

Ce este indicele PRAL?

Urmareste-ne pe Google News

Aproape 80% din dieta noastră modernă are un efect acidifiant și doar 20% un efect alcalinizant. Această acidoza cronică ne provoacă adesea tulburări precum oboseala cronică, apatie, osteoporoză, dureri de cap și multe altele. De aceea, nu este bine să consumăm prea multe alimente care produc aciditate gastrică. Pentru acesta, vom lua ca referință indicele alimentar PRAL.

Ce este PRAL?

Indicele sau valoarea PRAL (în engleză, Potential Renal Acid Load) a fost dezvoltat pentru a putea evalua efectul alimentelor asupra echilibrului acido-bazic. Valorile mai mari ale PRAL indică faptul că se produce mai mult acid dintr-un anumit aliment. Valorile negative ale indicelui PRAL indică faptul că se produce o bază (opusul acidului). PRAL se măsoară în miliechivalenți (mEq) de acid pe zi.

Cum se calculează indicele PRAL?

Indicele PRAL este calculat pe baza a 5 nutrienți care creează fie acid, fie bază în corpul nostru. Proteinele și fosforul creează acid în timpul metabolismului; în timp ce potasiul, magneziul și calciul produc bază. De departe, proteinele sunt cel mai mare factor determinant al PRAL; cu cât proteinele unui aliment sunt mai numeroase, cu atât valoarea PRAL este mai mare. Proteinele sunt esențiale pentru construirea mușchilor și menținerea unui sistem imunitar sănătos. Dar consumate în exces alături de o alimentație dezechilibrată poate crea multe probleme, inclusiv acidoza cronică.

Care sunt afecțiunile provocate de acidoză?

Acidul acumulat în sânge (o afecțiune numită „acidoză”) are multe efecte negative asupra sănătății, printre care:

  • Oase mai subțiri și osteoporoză;
  • Progresie mai rapidă a bolii de rinichi;
  • Pierderea masei musculare;
  • Hipertensiunea arterială;
  • Rezistența la insulină;
  • Imunitate scăzută;
  • Posibilă agravare a bolilor de inimă și inflamația mușchiului inimii-miocardului;
  • Modificarea gustului;
  • Lipsa poftei de mâncare;
  • Oboseală;
  • Dureri de cap;
  • Dureri articulare;
  • Gută;
  • Artroză;
  • Probleme ale pielii;
  • Etc.

Care alimente pot fi consumate și care nu?

O alimentație care ajută la echilibrarea alimentelor producătoare de acid și a celor producătoare de alcalinitate este cea mai bună prevenție împotriva valorilor mari ale PRAL. Pe scurt, pentru a reduce șansele de creștere a valorii PRAL și potențiala acidoză cronică, vom lua în considerare adăugarea alimentelor alcaline în dieta noastră.

Lista produselor alimentare pe baza indicelui PRAL

Cifrele sunt exprimate în mEq/100g (încărcare potențială de acid renal=PRAL), indiferent dacă produsul alimentar respectiv are un efectbazic (B, semn -),acid (A, semn +) sau neutru asupra echilibrului acid-bază.

Fructe (băuturi) și nuci

ProdusEfectValoarea PRAL
NuciA+6.8
CaiseB-4,8
BananeB-5,5
Suc de lămâieB-2,5
KiwiB-4.1
Coacăze negreB-6,5
Suc de portocale (neîndulcit)B-2,9
PereB-2,9
Alune de pădureB-2,8
PortocaleB-2,7
AnanasB-2,7
Suc de mere (nefiltrat)B-2.2
PiersiciB-2,4
PepeneB-1,9
MereB-2.2
CireșeB-3,6
Suc de struguri (neîndulcit)B-1
StafideB-21
CăpșuneB-2.2

Legume

ProdusEfectValoarea PRAL
CeapăB-1,5
SparanghelB-0,4
CartofiB-4
Morcovi (bebe)B-4,9
RoșiiB-3.1
DovlecelB-4,6
ConopidăB-4
Ardei gras (verzi)B-1,4
Ridiche (roșie)B-3,7
VânătăB-3.4
SpanacB-14
Salată verdeB-2,5
CicoareB-2
PrazB-1,8
Salata icebergB-1,6
BroccoliB-1,2
CiuperciB-1,4
ȚelinăB-5.2
CastravețiB-0,8

Leguminoase

ProdusEfectValoarea PRAL
LinteA+3.5
ArahideA+8.3
MazăreA+1.2
Fasole verdeB-3.1

Carne și produse din carne

ProdusEfectValoarea PRAL
SalamA+11.6
Carne de vită (macră)A+7.8
Carne de porc (macră)A+7.9
Carne de puiA+8.7
Carne de vițelA+9
Carne de curcanA+9.9
Carne procesatăA+10.2
Cârnați cu ficatA+10.6
CrenvurștiA+6.7

Lapte, produse lactate și ouă

ProdusEfectValoarea PRAL
Iaurt (plin de grăsime)A+1.5
CamembertA+14.6
Lapte (integral, pasteurizat)A+0,7
Albuș de ouA+1.1
Smântână (proaspătă, acră)A+1.2
Brânza parmezanA+34.2
OuA+8.2
Brânză de vacăA+8.7
QuarcA+11.1
Gălbenuș de ouA+23.4
Brânză GoudaA+18.6
Brânză peste 48% grăsimeA+19.2
Brânză Cheddar, cu conținut scăzut de grăsimiA+26.4
Înghețată (vanilie)A+0,6

Pește

ProdusEfectValoarea PRAL
PăstrăvA+10.8
HeringA+7
CodA+7.1
CrapA+7.9

Băuturi

ProdusEfectValoarea PRAL
BereA+0,9
Apa alcalinăB-18,4
Suc de roșiiB-2,8
Vin roșuB-2,4
Coca ColaA+0,4
CafeaB-1,4
Vin alb, secB-1,2
Apă mineralăB-1,8

Produse de panificație și cereale

ProdusEfectValoarea PRAL
Făină integralăA+8.3
Fulgi de ovăzA+10.7
Pâine de secarăA+4
Pâine de grâu – albăA+3.7
Pâine de grâu – integralăA+1.8
Orez (alb)A+4.6
Orez (brun)A+12.5
Fulgi de porumbA+6
Tăiței (ou)A+6.4
Spaghete (albe)A+6.5
Făină de grâuA+6.9
Spaghete (integrale)A+7.3

Zahăr și dulciuri

ProdusEfectValoarea PRAL
Zahăr (alb)B-0,1
GemB-1,5
MiereB-0,3
TortA+3.7
Ciocolată cu lapteA+2.4

Grăsimi și ulei

ProdusEfectValoarea PRAL
UntA+0,6
Ulei de floarea soareluiN+0
Ulei de măslineN+0
MargarinăB-0,5

Acordă o notă acestui articol!

Author

ThePOC

error: Content is protected !!