Pentru o persoană supraponderală sau obeză, pierderea în greutate este foarte complicată. De aceea este recomandat să apeleze la o un medic pentru a-i recomanda un set complet de analize. Pe baza informațiilor primite, specialistul medical va putea întocmi un plan de masuri terapeutice și preventive. Dar, ce analize recomandă adesea medicii atunci când vrei să slăbești? Răspunsul la această întrebare, îl poți afla din materialul următor!
Cuprins
Importanța analizelor medicale în procesul de slăbire
Analizele medicale sunt esențiale, deoarece permite medicului nu doar să precizeze tipul de obezitate în cauză, ci mai presus de toate să evalueze factorii care au putut favoriza excesul de greutate: dezechilibru alimentar, lipsa exercițiilor fizice, boala tiroidiană, antecedente de obezitate în familie… Și mai mult decât atât, în cadrul acestor investigații medicale, specialistul medical va evalua și posibilele pericole pe care le prezintă supraponderalitatea pentru sănătatea pacientului său și va căuta în special factorii care iar putea favoriza apariția unor altor afecțiuni ale sistemului cardiovascular (hipertensiune arterială, diabet, problemele respiratorii, apneea in somn și multe altele) care nu se limitează niciodată doar la scăderea în greutate.
Ce examene medicale să faci atunci când vrei să slăbești?
Examenele sunt numeroase și fac parte dintr-o pregătire riguroasă. Acestea sunt utilizate pentru a detecta orice probleme legate de obezitate și factori de risc pentru complicații ale slăbirii.
Hematocrit (HCT): procentul de globule roșii din sânge
Hematocritul este unul acele teste medicale care fac posibilă evaluarea proporției de celule roșii din sânge în volumul total de sânge.
Dacă HCT este mai mic de 37%, sângele este „prea diluat” există probleme ca oboseala, fragilitatea unghiilor și a părului. Indică lipsa de vitamine și minerale. În perioada fertilă, femeia se poate confrunta frecvent cu aceasta situație din cauza fluxurilor menstruale prea dese sau prea abundente.
În timpul dietei, este importantă suplimentarea cu fier, acid folic și vitamine, deoarece un hematocrit scăzut scade capacitatea de a efectua o activitate fizică recomandată.
Dacă HCT este mai mare de 50%, sângele este „prea gros”. Această afecțiune este definită ca poliglobulism și poate provoca boli cardiovasculare, iar pierderea în greutate fiind printre cele mai eficiente tratamente.
Eritrocite (MCV): volumul corpuscular mediu de celule roșii din sânge
Un test de sânge MCV măsoară cât de mare este dimensiunea globulelor roșii din sânge. Dacă MCV este mai mic de 88 fl, indică anemie feriprivă (fl = femtolitru, unitate de măsură foarte mică echivalentă cu 10-15 litri). Dacă MCV este mai mare de 95 fl, indică anemie prin deficit de acid folic și vitamina B12.
Leucocite (WBC): numărul de globule albe din sânge
Există trei categorii principale de leucocite: limfocite, monocite și celule polimorfonucleare. Acestea sunt împărțite în 3 grupe: bazofile, neutrofile și eozinofile. Fiecare tip de leucocite îndeplinește o anumită funcție în sistemul imunitar. Concentrația de leucocite în sânge este caracterizată printr-o numărare a concentraţiei sanguine (NFS sau hemogramă): această analiză face posibilă numărarea tuturor elementelor sângelui. Numărul de celule albe din sânge este în mod normal între 4.000 și 10.000/mm3 de sânge, deși acest lucru poate să difere la bărbați și femei, dar aceste standarde pot varia ușor în funcție de tehnica utilizată în laborator. Sub 3.500 leucocite pe mm3 vorbim de leucopenie, peste 10.000 leucocite pe mm3, vorbim de hiperleucocitoză. Între 10.000 si 15.000 spunem ca este medie, iar peste 15.000, vorbim de hiperleucocitoza.
Rezistența la insulină
Rezistența la insulină (= reacție redusă la hormonul insulină) este una dintre bazele esențiale ale diabetului de tip 2. În același timp, favorizează dezvoltarea bolilor cardiovasculare cu consecințe periculoase precum infarctul sau accidentul vascular cerebral. Prin urmare, diagnosticarea timpurie a acestei tulburări este de o importanță crucială, în special pentru persoanele supraponderale.
Activitatea glandei tiroide
Analizele de sânge reprezintă cea mai bună modalitate prin care medicul poate monitoriza activitatea glandei tiroide. Testele funcționale pentru glanda tiroidă vor scoate la iveală dacă există probleme la nivelul acestei glande. Produsul principal al tiroidei este T4 (90%), care reprezintă hormonul inactiv. După deionizare, prin pierderea unei molecule de IOD, aceasta devine T3, adică un hormon biologic activ.
Funcția ficatului
Testele funcției hepatice sunt teste de sânge utilizate pentru a diagnostica și monitoriza bolile sau afectarea ficatului. De obicei, acestea măsoară enzimele hepatice (alanin aminotransferaza, aspartat aminotransferaza, gama-glutamil transferaza, fosfatază alcalină), bilirubina și albumina. A avea niveluri ridicate sau scăzute ar putea însemna leziuni sau boli hepatice.
Creatinina
Creatinina serică este un produs final al metabolismului muscular, este excretată zilnic din organism într-o forma nemodificată de rinichi și are un avantaj considerabil. De aceea, este foarte ușor de dozat în sânge (și în urină) de către laboratoare medicale, și prin urmare, concentrația sa serică a fost considerată un indicator important și accesibil al sănătății rinichilor.
Ecografie abdominală
Ecografia abdominală este unul dintre testele medicale pentru detectarea colelitiazei (pietra biliară) și steatozei hepatice (evaluează supraîncărcarea în grăsime).
Endoscopie esogastroduodenală
Prin endoscopie esogastroduodenală poate fi detectată și tratată infecția cu Helicobacter Pylori (HP) și poate fi căutată o altă patologie digestivă asociată, cum ar gastrita.
IMC: indicele de masă corporală
IMC este un număr bazat pe greutate și înălțime. Deși este dificil de măsurat direct cantitatea de grăsime corporală, IMC permite o estimare destul de precisă. Pentru a măsura IMC, medicul poate utiliza un instrument online sau o ecuație care ia în considerare greutatea și înălțimea pacientului. Rezultatele obținute sunt exprimate în procentaj.
Evaluare psihiatrică
Acest examen medical de evaluare psihologică face posibilă evaluarea efectelor obezităţii asupra organismului și tratarea apariției tulburărilor comportamentului alimentar, care se manifestă prin nevoia greu de controlat de a manca și care provocă creșterea în greutate atunci când sunt consumate un număr excesiv de calorii.
Alte analize
Pe de alta parte, există și alte investigații de efectuat înainte de un regim de slăbire. Printre acestea regăsim următoarele:
- Glicemie;
- Ionogramă;
- Metabolismul purinelor și pirimidinei;
- Markerii inflamatori;
- Proteinele totale și calciul;
- Sumar de urină;
- Proteinele totale.