În stânga părții toracice și abdominale a omului se află câteva organe esențiale supraviețuirii. Atunci când apar dureri în partea stângă, adesea tindem să confundăm organele care ne dor. De aceea, pentru a nu mai exista dubii în acest sens, ne-am decis să vă oferim un ghid cu privire la ce organe sunt în stânga corpului uman și care sunt principalele lor funcții!
Zona toracică – inima
Cavitatea toracică este o regiune care este situată între abdomen și gât și conține unele dintre organele esențiale pentru funcționarea corpului uman; inima și pulmonul (plămânul).
Inima sau cordul este organul reprezentativ al aparatului cardiovascular, ea fiind situată în cutia toracică, în mediastin (spațiul dintre plămâni). Aceasta are un rol vital în circulația sângelui și implicit în menținerea vieții. Inima, după cum știm bine, bate de 60 până la 80 de ori pe minut și circulă aproape 6 litri de sânge. Deoarece este un mușchi care nu se oprește niciodată, inima are nevoie constant de energie. Are rolul de a prelua sângele încărcat cu oxigen și substanțe nutritive venit de la plămân și de a-l pompa spre toate celelalte organe prin aorta și arterele care se desprind din ea.
Zona toracică – plămânul
Plămânul este principalul organ respirator la numeroase animale de uscat, dar și la amfibieni. La un om adult, în 24 de ore, plămânii sunt traversați de 10.000 litri de aer și 800 litri de sânge. Cei doi plămânii alcătuiesc sistemul respirator cu procesul consecvent al respirației.
Plămânul stâng este mai puțin voluminos, cântărește 500 g față de 600 g în plămânul drept. Funcția plămânilor, pe de o parte, este de a transporta oxigenul în întregul corp, pe de altă parte, ei servesc și pentru a elimina deșeurile toxice numite dioxid de carbon.
Zona abdominală – stomac și splina
Stomacul (în limba greacă Gaster, lat. Ventriculus) este organul digestiv la toate animalele pe scara de evoluție biologică (de la sepie până la om), fiind un organ musculo-cavitar, care, la om, are un singur compartiment (cu mai multe compartimente la rumegătoare și păsări), în interior fiind căptușit cu mucoasa gastrică. Este situat între duoden și esofag, are o lungime de aproximativ 25 cm și poate avea până la 2 litri. Stomacul are un rol și în depozitarea hranei, și numai după golirea intestinului, până când este digerată de sucurile gastrice.
Un alt organ care este situat pe partea stângă a corpului uman este splina. Este un organ care se află sub diafragmă, lângă pancreas și stomac. Funcția splinei este de a produce celule albe din sânge și de a curăța celulele roșii din sânge îmbătrânite. Acest organ nu este esențial pentru viață, dar îndepărtarea acestuia nu este recomandată, deoarece nu există niciun alt organ capabil să-i preia funcțiile. Dacă simțiți dureri înțepătoare în partea stângă atunci când faceți exerciții fizice, în special dacă alergați, probabil este splina.
Zona abdominală – pancreas, colon
Spre deosebire de celelalte organe, pancreasul este o glandă și are o formă lungă și plată. Funcția pancreasului este dublă, pe de o parte pune hormoni de circulație, inclusiv insulina, în timp ce pe de altă parte produce enzime digestive care ajung în tractul digestiv. De aceea, este foarte important să protejăm această glandă.
În zona abdominală stângă găsim apoi colonul, un organ care are lungimea de un metru și jumătate și are o funcție foarte importantă, aceea de a absorția apei și a sării din excremente, înainte ca acestea să fie eliminate în mediul exterior din organism. În plus, colonul se ocupă și cu producerea de mucus și anticorpi. Foarte frecvent, anumite persoane suferă de intestin iritabil, ale căror cauze nu sunt încă bine definite, dar nutriția pare să joace un rol important.
Zona abdominală – rinichii
Rinichii sunt organe care au o formă de fasole și au o lungime de aproximativ 10 cm. Este unul dintre organele care este situat în stânga și, de asemenea, în dreapta. Rolul principal al rinchilor este excreția, realizat prin filtrarea sângelui, eliminarea prin urină a substanțelor inutile sau dăunătoare, produse de organismul propriu sau luate din mediul exterior.
Rinichii regulează controlul compoziției urinei, prin producția hormonală, concentrația în electroliți a spațiului intracelular, presiunii sanguine, raportul baze-acizi (pH), mineralizarea oaselor, ca și a eritropoezei a tabloului sanguin. De aceea, prezența lor au o importanță fundamentală. În plus, în ciuda faptului că sunt doi rinichi, există multe persoane care supraviețuiesc cu un singur rinichi, în timp ce cei care suferă de afecțiuni grave trebuie să fie supuși purificării sângelui, numită dializă, tocmai pentru că funcția de purificare a rinichilor lipsește.