Ochiul are o rețea vastă de vase foarte fine de sânge, care sunt foarte sensibile la modificările de presiune și, prin urmare, se pot sparge cu ușurință. De îndată ce se întâmplă acest lucru, sângele este colectat în globul ocular și apare o pată roșie. Cu toate acestea, acest lucru nu ar trebui să vă îngrijoreze prea mult, deoarece în cele mai multe cazuri este o stare complet normală care se rezolvă prin remedii și tratamente eficiente. În cele ce urmează, vă vom arăta ce trebuie să faceți în caz că vi se sparge un vas de sânge la ochi.
Care sunt cauzele spargerii vaselor de sânge și a petelor roșii la ochi?
Spargerea vaselor de sânge și apariția roșeții la ochi poate fi cauzată de numeroși factori, inclusiv fragilitatea vaselor de sânge, traumatisme oculare, infecții, modificări hormonale, administrarea de medicamente anticoagulante, hipertensiune arterială și alte câteva boli sistemice. O posibilă cauză a petelor de sânge din ochi este răspunsul organismului la stres sau suprasolicitare și, ca urmare, a creșterii tensiunii arteriale. De asemenea, ruptura vaselor de sânge în ochi este asociată și cu efortul fizic excesiv.
Ce să faci în caz că ți se sparge un vas de sânge la ochi?
În majoritatea cazurilor, nu este necesar să urmați un tratament: petele de sânge din albul ochiului dispar de la sine în decurs de 1-3 săptămâni. Însă, pentru a face față unui probleme cu privire la un vas de sânge spart în ochi, urmați aceste reguli simple:
- Aplicați comprese reci la ochi, care scad presiunea oculară într-un timp scurt și senzația unui corp străin în ochi.
- Evitați să jucați sport sau activități obositoare și, cel puțin până când durerea dispare, nu purtați lentile de contact.
- Odihniți-vă ochii mai des: dormiți cel puțin 8 ore pe zi, nu stați toată ziua la computer, tabletă sau pe telefon.
- Dacă aveți hipertensiune, luați medicamentele prescrise de medicul dumneavoastră.
- Revizuiți-vă dieta. Consumați mai multe alimente bogate în Beta caroten, Riboflavina (vitamina B2) și vitamina C.
- Pentru răceli, luați vitamina C, care întărește pereții vaselor de sânge.
Cu toate acestea, uneori această tulburarea poate deveni frecventă și / sau poate persista o mai lungă perioadă de timp, semnalând o afecțiune mai gravă (de exemplu, diabet, boli vasculare, tulburări de coagulare etc.). Dacă problema persistă mai mult de 14 zile, este esențial să mergeți la un consult oftalmologic pentru a vă prescrie un tratament eficient, cum ar fi picăturile pentru ochi care ajută la ameliorarea tensiunii oculare. Cele mai eficiente picături oftalmice în acest caz sunt Aktiv, Vizin, Vizik, Emoxipin.