Aveți pete de culoare roșu aprins la nivelul ochiului? Nu vă panicați! Cel mai probabil este o mică sângerare din conjunctivă apărută în urma unei rupturi a vasului ocular. Acest fenomen se numește hiposfagma, și nu provoacă durere, scurgeri sau modificări ale vederii. Dar de fiecare dată când apare un ochi roșu, ar trebui să consultați un optician pentru a determina dacă roșeața se datorează unei hemoragii subconjunctivale inofensive sau unei afecțiuni mai grave, cum ar fi o infecție oculară.
Cuprins
Care sunt cauzele spargerii vaselor de sânge și a petelor roșii la ochi?
De fapt, vasele mici de sânge de la nivelul ochilor se pot sparge fără motiv. Foarte des, acest lucru se pot întâmpla din cauza creșterii rapide a tensiunii arteriale, a tusei violente, a strănutului puternic, a ridicării obiectelor grele sau chiar a râsului intens. Ocazional, utilizarea medicamentelor pentru subțierea sângelui, diabetului, menstruației sau chiar a răcelii pot contribui și ele la hiposfagmus. Infecțiile oculare grave, operația la ochi sau la pleoape sau frecarea dură a ochilor pot provoca, de asemenea, un caz de hemoragie subconjunctivală.
Ar trebui să fiți îngrijorat în caz că vi se sparge un vas de sânge la ochi?
Vasele de sânge sparte la nivelul ochiului sunt complet inofensive și nedureroase. Sângerarea este superficială și nu vă afectează vederea. O mică roșeață pe ochi se vindecă de la sine după aproximativ una sau două săptămâni și nu necesită un tratament specific. Atâta timp cât observați rar vase sparte în ochi, nu există niciun motiv de îngrijorare. Dacă aveți și dureri severe sau alte simptome legate de hemoragia conjunctivală, cum ar fi greața, vă recomandăm să consultați un oftalmolog.
Apropo: o venă spartă nu este același lucru cu un ochi roșu. Aici întregul ochi este roșu și iritat și nu doar o zonă mică.
Ce să faceți în caz că vi se sparge un vas de sânge la ochi?
Hiposfagia sau hemoragia conjunctivală nu are un tratament specific, aceasta dispărând de la sine în câteva zile, cu absorbția progresivă a hemoragiei.
Merită să rețineți că, în timp ce se vindecă, partea albă a ochiului are adesea un aspect gălbui.
Cura accidentului vascular cerebral poate fi mai lungă dacă în timpul accidentului vascular cerebral pacientul urmează tratament cu medicamente anticoagulante sau alte medicamente contraindicate. Dacă luați ibuprofen sau acid acetilsalicilic, medicul vă poate recomanda stoparea tratamentului (nu este așa în cazul tratamentului cu anticoagulante, care în mod normal ar trebui continuat chiar dacă acest lucru determină o prelungire a timpului de AVC).
Ca și în cazul altor probleme ușoare de vedere, iritația ochilor și disconfortul pot fi atenuate prin adoptarea câtorva sfaturi și remedii simple:
- Aplicați comprese reci la ochi, care scad presiunea oculară într-un timp scurt și senzația unui corp străin în ochi.
- Este obișnuit să folosiți picături pentru ochi sau unguente speciale ca tratament pentru a vă menține ochi lubrifiați. Picăturile pentru ochi care conțin heparină pot ajuta la dizolvarea locală a cheagului de sânge.
- Evitați activitățile grele, cum ar fi munca fizică grea, sporturile intense sau ridicarea greutăților, dacă este posibil – astfel încât vânătaia din ochi să dispară.
- Odihniți-vă ochii mai des: dormiți cel puțin 8 ore pe zi, nu stați toată ziua pe computer, pe tabletă sau pe telefon.
- Curățați-vă lentilele de contact în mod regulat și evitați să le purtați mai mult decât este recomandat, preferind în schimb ochelarii.
- Protejați-vă ochii în cazul expunerii puternice la soare purtând ochelari de soare de calitate.
- Dacă aveți hipertensiune, luați medicamentele prescrise de medicul dumneavoastră.
- Revizuiți-vă dieta. Consumați mai multe alimente bogate în Beta caroten, Riboflavina (vitamina B2) și vitamina C.
- Pentru răceli, luați vitamina C, care întărește pereții vaselor de sânge.
Concluzie
Deși sângerarea oculară este benignă și nu provoacă alte probleme de vedere, este important să nu fiți alarmat de aspectul ochiului. Cu toate acestea, este necesar să treceți printr-un examen medical dacă observați o sângerare conjunctivală frecventă și persistentă, care este însoțită de alte simptome precum arsuri intense, tulburări de vedere, greață, dureri de cap sau lacrimi excesive. Pot fi implicate și alte boli, cum ar fi de exemplu: diabetul, bolile vasculare, tulburările de coagulare, etc.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.