Atunci când sunt consumate crude, majoritatea legumelor sunt mai sănătoase. În plus, sunt mai plăcute la aspect, mai suculente și mai dulci la gust. Cu toate acestea, există unele legume care sunt rareori consumate crude de oameni, cum ar fi cartoful, deoarece legenda spune că este toxic. Ce se întâmplă dacă mănânci cartofi cruzi? Este cu adevărat toxic pentru sănătatea noastră? Haideți să aflăm împreună!
Cartoful crud este toxic?
Cartoful este o plantă dintr-o specie perenă din familia Solanaceaee, alături de tomate, vinete și ardei. Se știe că toți membrii acestei familii se protejează cu alcaloizi toxici, iar cartofii nu fac excepție. Produc doi alcaloizi, solanina și chaconina, care sunt periculoși pentru oameni. În general, un cartof conține doar cantități mici din ambele substanțe și este absolut sigur, indiferent dacă este consumat crud sau gătit. Cu toate acestea, cartofii încolțiți sau verzi pot avea cantități neobișnuit de mari de solanină. Această substanță este de obicei concentrată sub coaja legumelor și tinde să scadă odată cu coacerea: cu cât leguma este mai verde, cu atât nivelurile sunt mai mari. Solanina, pe lângă faptul că acționează împotriva insectelor și altor dăunători, este, din păcate, dăunătoare și pentru oameni: de fapt, la 8-12 ore după ingestie, poate provoca greață, vărsături, diaree, tahicardie și chiar probleme respiratorii. De asemenea, ingerarea cartofilor verzi poate provoca chiar paralizie a sistemului nervos și, în cazuri foarte rare, moartea.
De asemenea, cartoful crud conține antinutrienți care acționează ca inhibitori enzimatici (proteaze), în special în coaja sa. În plus, amidonul din cartof este de obicei mai greu de digerat de om atunci când nu este gătit, astfel încât indigestibilitatea poate provoca balonare, crampe și flatulență, datorită formării gazelor în intestin ca urmare a acțiunii bacteriilor care trăiesc acolo. În schimb, unele efecte benefice au fost atribuite amidonului crud din cartofi, în special amidonului rezistent, care este util în promovarea dezvoltării bacteriilor benefice din intestin. Prin urmare, adăugarea de amidon rezistent în alimentație poate oferi o serie de beneficii potențiale pentru sănătate. Unele studii arată că poate reduce nivelul glicemiei, poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și poate crește senzația de sațietate. În plus, amidonul rezistent este, de asemenea, transformat în butirat, un important acid gras cu o catenă scurtă care poate promova sănătatea digestivă. Din nou, unele studii cu eprubete au descoperit că butiratul poate reduce inflamația în colon și poate bloca creșterea celulelor canceroase ale colonului. De asemenea, butiratul ar putea ajuta la reducerea mai multor simptome ale sindromului intestinului iritabil, inclusiv balonare și dureri de stomac.
Când devine cartoful crud nociv pentru sănătate?
Deși fiecare individ are praguri de sensibilitate personală la substanțele toxice conținute în alimente, teoretic sunt necesare 2-3 kilograme de cartofi cruzi pentru a otrăvi sau intoxica un adult care cântărește 70-80 kilograme. Și asta nu este tot, aceștia ar trebui consumați în cadrul aceleiași mese, deoarece solanina odată absorbită este eliminată progresiv din organism. Mai mult, în general, îndepărtarea coajei permite eliminarea eficientă a majorității solaninei acumulate, reducând apoi riscul.
În concluzie: poți mânca cartofi cruzi?
Răspunsul este DA, însă după cum am putut vedea cu moderație. În sensul că, un consum moderat de cartofi cruzi nu este otrăvitor sau teribil de nedigerabil, ba din contră, poate îmbunătăți sănătatea iar substanțele și compuși săi sunt într-o formă ușor de digerat. Mai mult, unele studii au analizat cantitățile a 600 până la 800 de grame de cartofi consumați și s-au dovedit a fi aparent sigure consumului uman. Prin urmare, dacă din orice motiv dorim să consumăm cartofi cruzi, trebuie să-i alegem pe cei care ne plac cel mai mult. Dacă tuberculii sunt chiar puțini amari, nu îi putem mânca: solanina dă amărăciune, ceea ce în cantitate mare poate provoca intoxicații alimentare.