Home Nou, Sănătate Ce se întâmplă dacă nu dormi o săptămână?
NouSănătate

Ce se întâmplă dacă nu dormi o săptămână?

daca-nu-dormi-o-saptamana
Ne-am decis să aflăm ce se întâmplă dacă nu dormi o săptămână. Iată ce se întâmplă dacă nu dormi 7 zile de loc.

Prima noapte

Dacă un om nu va dormi o noapte, nu există consecințe grave pentru sănătatea, însă o lungă perioadă de nesomn poate afecta ritmul circadian, care reglează ceasul biologic uman.

Specialiştii spun că totul depinde de activitatea hipotalamusului, regiune a creierului în care există aşa-numitul ,,ceas biologic” al fiecăruia dintre noi. În termeni ştiinţifici, acesta poartă denumirea de ,,nucleu suprachiasmatic” şi este format din aproximativ 20.000 de celule speciale. Ritmul circadian este specific tuturor organismelor cu viaţă, de la vietăţi unicelulare până la om. Ştiinţa care studiază ritmul circadian este cronobiologia.

Ritmul circadian este legat de rotaţia pe care o Pământul o face in jurul axei sale pe parcursul a 24 de ore care este asociat cu activitatea creierului si a metabolismului, astfel încât, chiar întârziere somnului zilnic, afectează în principal sistemele de apărare ale organismului.

Dacă un om nu va dormi o noapte, la început se va simți obosit, iar pe de altă parte poate avea probleme cu memorie și atenția. Acest lucru se datorează unei încălcări a funcțiilor neocortexului, care este responsabil cu procesele de memorie și învățare.

Cea de-a doua și de-a treia noapte

Dacă un om nu doarme două sau trei zile, va avea simptome de oboseala și probleme cu memoria, la care se mai adaugă dezorientarea, probleme serioase de concentrare și nu își va putea controla gândurile. Datorită epuizării sistemului nervos poate apărea ticul nervos. Din cauza lipsei somnului creierului uman din lobul frontal începe să-și piardă capacitatea de gândirea sau de rezolvare a sarcinii date, iar discursul devine monoton.

Pe lângă complicațiile apărute la nivelul creierului, lipsa somnului pot deregla sistemul digestiv. Acest lucru se datorează faptului că o lungă perioadă de nesomn perturbează echilibrul hormonilor secretaţi de organism şi care controlează, printre altele, apetitul şi metabolizarea glucozei. Persoana obosită va crește producția de leptina și senzația necesității de alimentare (alimente sărate și cu multe grăsimi), este răspunsul organismului la stres, inhiba activitatea hormonilor responsabili cu reducerea apetitului și creste producția unui alt hormon ce cauzează insomnie. În această perioadă va fi dificil de adormit, chiar dacă se dorește.

A patra și a cincea noapte

În a patra și a cincea noapte fără somn, oamenii pot începe să experimenteze halucinații, și să devină foarte iritabili. După cinci nopți nedormite oamenilor începe să le scadă activitatea principalelor părți ale creierului, activitatea neuronilor scade drastic.

Probleme grave vor fi observate în regiunea parietală a scalpului, responsabilă pentru logica, rațională, matematica, astfel încât chiar și problemele aritmetice simple, pot părea dificile pentru un om. Datorită perturbări în lobul temporal responsabil cu vorbirea, comunicarea devine incoerentă, de asemenea apar halucinații ca urmare a eșecului cortexului prefrontal.

A șasea și a șaptea noapte

A șasea si a șaptea noapte de veghe va semăna un pic cu prima zi fără somn, în care apare halucinații ciudate, atât vizuale cât și auditive.

În ziua a șaptea, fără odihnă organismul va experimenta o mulțime de stres, o influenţă negativă asupra tuturor sistemelor organismului, activitatea neuronilor este scăzută, mușchiul cardiac este slăbit, sistemul imunitar slăbeşte sau nu mai face faţă agresiunilor virusurilor și a bacteriilor, datorită inactivității limfocitelor t, ficatul va avea de îndeplinit o sarcină uriașă.

Comentarii pe Facebook
5/5 - (1 vote)

Author

ThePOC

error: Content is protected !!