Din păcate, căderea părului (alopecia) poate începe la orice vârstă. Nimeni nu este imun la această afecțiune; atât bărbații, cât și femeile au șanse aproape egale de a-o dezvolta. Când se întâmplă acest lucru, multor persoane le vine în minte următoarea întrebare: cum aflu dacă o să am chelie? Există mai multe presupuneri în acest sens. Să facem un bilanț asupra unora dintre cele mai comune semne de chelie.
Cum aflăm dacă o să chelim?
Se estimează că două treimi dintre bărbați sunt afectați de alopecie androgenetică. Deoarece aceștia au mai mult testosteron în corpul lor, ei sunt mai afectați de căderea părului decât femeile. Însă, chelie masculină nu este o problemă de sănătate cu care o persoană se trezește brusc într-o dimineață. Dimpotrivă, chelia este, în general, un proces gradual care are loc pe parcursul mai multor luni, ani sau chiar decenii. În orice caz, este important să recunoaștem câteva semne prin care putem ști dacă o să chelim. Printre acestea, se numără:
Genetica
Unul dintre cele mai simple modalități prin care putem ști dacă o să chelim, este să aruncăm o privire asupra părului bunicilor noștri materni sau paterni. Într-adevăr, 80% dintre bărbații chei moștenesc alopecia androgenă, numită în mod obișnuit chelie. Iar, genele autozomale care sunt în strânsă legătură cu chelia pot fi moștenite fie de la tată, fie de la mamă. Deoarece multe gene autozomale sunt legate de chelie, ele pot forma perechi în multe combinații diferite, ceea ce înseamnă că există o șansă necunoscută ca genele cheliei ale tatălui nostru să fie activate. Dacă tatăl nostru sau bunicul tatălui nostru este chel, avem șanse să chelim și noi, dar nu știm cât de probabil este acest lucru.
Cu toate acestea, pentru că avem un singur set de gene sexuale, riscul determinării calviției de la cromozomul X este concentrat. Așa că ar trebui să fim atenți la scalpul bunicului nostru matern!
Testul alopeciei
Testul alopeciei este simplu: trebuie să luăm o șuviță de păr (de preferință din regiunea tâmplelor) și să tragem ferm de ea, dar cu atenție. După aceasta, trebuie să numărăm numărul de fire de păr rămase în mână. Dacă numărul lor nu depășește zece fire, atunci nu există niciun motiv de îngrijorare. Pierdem aproximativ 100 de fire de păr pe zi. În schimb, dacă rămânem cu un mănunchi mare de păr în mână, acesta ar putea fi un semn că o să chelim.
Retragerea liniei părului
De obicei, căderea părului la bărbați începe în zona frontală (frunte), cu linia părului din față retrăgându-se. Căderea părului în partea de sus a capului (vârful capului) și în partea occipitală este, de asemenea, un alt semn tipic al cheliei masculine, care afectează 80% dintre bărbați. Și pentru majoritatea bărbaților, acest tipar continuă să se răspândească în timp până când formează o linie de păr în formă de M. În cazul femeilor, căderea părului este mai difuză, iar lipsa părului se observă de obicei mai ales pe tâmple și la linia părului, care începe să se lumineze și pare mai lată.
Subțierea firelor de păr
Un alt semn pe care ni-l dă propriul nostru corp, care este important pentru noi să-l analizăm zilnic. Dacă începem să observăm o reducere considerabilă a grosimii firelor noastre de păr, adică să pară că părul nostru devine mai subțire, ar putea fi un semn că o să chelim. În aceste cazuri, foliculul este grav deteriorat și începe să se îngusteze, ceea ce produce subțierea părului. Este etapa dinaintea distrugerii foliculare, când foliculul de păr se desprinde, părul cade și nu crește la loc.
Lipsa densității părului
Ne referim la lipsa densității părului atunci când numărul de fire de păr sănătoase scade considerabil și se bucură mai puțin păr. Pentru a ști dacă o să chelim, trebuie să ne uităm la densitatea părului nostru. Majoritatea alopeciei începe cu o lipsă de densitate a părului, înainte de a lăsa locul porțiunilor de chelie sau a petelor de chelie.
Ce să facem pentru a evita chelia?
Pentru a evita, sau cel puțin pentru a limita eventualele probleme cu chelia, este important să ne menținem părul puternic și sănătos. În acest scop, este recomandat să consumăm alimente bogate în biotină, fier, zinc și proteine pentru a ne asigura că foliculii noștri de păr primesc toți nutrienții de care au nevoie. De asemenea, ar trebui să utilizăm produse de îngrijire a pielii care conțin cafeină, saw palmetto și extracte de ceai verde (EGCG). Acestea pot ajuta la întărirea foliculilor și la prevenirea mătreții. În schimb, ca măsuri de prevenție, ar trebui să evităm pe cât posibil șampoanele de proastă calitate, stresul, lipsa odihnei, fumatul, consumul de alcool și anumite medicamente, toate afectându-ne producția de fibre de păr. Iar pentru a contracara începuturile de chelie, există mai multe soluții. Mai presus de toate, nu trebuie să așteptăm până în ultima etapă a cheliei pentru a începe un tratament anti-cădere, care poate stimula foliculii de păr și reda aspectul sănătos al părului!