Îmbunătățirea sau susținerea calității ovocitelor este foarte importantă pentru menținerea fertilității. Se știe că obținerea unor embrioni buni depinde de o bună maturare a ovocitelor, iar tot acest proces influențează rezultatele finale ale implantării și sarcinii. Indiferent dacă doriți să rămâneți însărcinată pe cale naturală sau cu ajutorul inseminării artificiale, există câteva metode eficiente de obținere a unei bune maturări a ovocitelor. Le luăm pe rând și vă povestim despre fiecare în parte.
Cuprins
Ce sunt ovocitele?
Ovocitele sunt celule reproducătoare feminine prezente în ovare, care sunt potrivite pentru fertilizare și pentru a da naștere sarcinii. Doar un număr mic – între 300 și 400 – vor fi potențial fertilizabile între perioada pubertății și cea a menopauzei.
Deși sunt termeni înrudiți, ovocitele nu trebuie confundate cu ovulele, deoarece acestea din urmă sunt pur și simplu celule rezultate din procesul de maturare a unor ovocite, care are loc cu câteva ore înainte de ovulație. Expulzate din folicul la mijlocul fiecărui ciclu menstrual, fiecare ovocit va călători de-a lungul trompelor uterine și se va transforma într-un ovul la eventuala întâlnire cu un spermatozoid, pentru a produce un embrion.
Ce influențează scăderea calității ovocitelor?
Înainte de toate, trebuie să rețineți că numărul de ovocitelor pe care o femeie le are este important, dar nu la fel de mult precum calitatea acestora. Combinația de număr și calitate este cunoscută sub denumirea de rezervă ovariană. Dar din păcate, odată cu vârsta, și această rezervă ovariană îmbătrânește. Calitatea ovocitelor se deteriorează, mai ales de la vârsta de 35 de ani. Stresul puternic, fumatul, alcoolul, consumul de droguri, stilul de viață, alimentația, precum și tratamentele radio/chimioterapice, endometrioza, utilizarea unor ambalaje din plastic sau a unor produse cosmetice și de uz casnic au influență asupra hormonilor, asupra maturizării ovocitelor și, prin urmare, asupra calității ovulelor. Acest lucru face ca un număr din mai mic să fie fertilizate, dar duc la avort spontan, iar un procent mai mic sunt fertilizate, dar duc la tulburări genetice pentru copil. Acestea sunt motivele pentru care poate fi nevoie de mai multe procese pentru ca o femeie să rămână însărcinată. Cu toate acestea, conform studiilor, aveți posibilitatea de a influența calitatea ovocitelor în faza de maturare a ovulelor cu 3 luni înainte de ovulație.
Cum să îmbunătățiți calitatea ovocitelor?
Ovocitele dvs. sunt fundamentale pentru a da naștere unei noi ființe. Cu toate acestea, când ele ajung să fie deteriorate, apar în timp dificultăți de implantare în uter. Din fericire, le puteți îmbunătăți aruncând o privire mai atentă asupra sănătății generale, obiceiurilor alimentare, mentalității și stilului de viață. Mai jos vă voi oferi 5 sfaturi esențiale despre cum vă puteți susține în mod fezabil calitatea ovocitelor.
1. Acordați atenție nutriției
Nutriția poate influența fără îndoială calitatea ovocitelor, deoarece oferă nutrienții esențiali necesari pentru o maturare sănătoasă și o funcționare optimă a ovocitelor. Iată câteva modalități prin care nutriția poate contribui la calitatea ovocitelor:
- Antioxidanții: celulele umane sunt în mod constant expuse pericolului. Un astfel de pericol vine, de exemplu, de la soare, care atacă celulele pielii, sau de la pesticidele din alimentele noastre, care ne pot afecta tractul digestiv. Dacă celulele sunt deteriorate, așa-numiții radicali liberi se răspândesc în corpul nostru. Acestea sunt molecule care atacă și dăunează altor celule. Alimentele care conțin antioxidanți pot contracara acest proces prin neutralizarea radicalilor liberi. În special fructele de pădure roșii sau închise la culoare conțin o proporție mare de antioxidanți. Prin urmare, vara merită să mâncați mai multă zmeură, căpșuni, cireșe și afine.
- Acizii grași Omega-3: consumați suficiente grăsimi bune, cum ar fi Omega 3 (pește gras, cum ar fi somonul și macroul, semințe de in, nuci și alge marine), menținând în același timp nivelurile de Omega 6 foarte scăzute, deoarece pot provoca inflamații în organism. De asemenea, uleiurile, în special uleiul de măsline sau uleiul de in, sunt foarte importante pentru formarea hormonilor dumneavoastră, precum și pentru calitatea membranei celulelor ovulului.
- Proteinele de înaltă calitate: proteinele sunt constituenți fundamentali ai ovocitelor. Asigurați-vă că includeți în alimentație surse de proteine de înaltă calitate, cum ar fi carnea slabă, peștele, ouăle, produsele lactate, leguminoasele și tofu, deoarece pot ajuta la furnizarea aminoacizilor necesari pentru maturarea ovocitelor.
- Hidratarea: este important să beți suficientă apă pentru a menține o hidratare adecvată, care poate afecta sănătatea celulelor și țesuturilor, inclusiv a ovocitelor.
- Carbohidrații complecși: cum ar fi nucile (migdale, caju, arahide crude din coajă), sau cerealele integrale, cum ar fi fulgii de ovăz sau semințele de floarea soarelui, toate conțin zinc, cupru, mangan și L-arginina. Acest lucru are un efect foarte pozitiv asupra calității ovocitelor.
- Fierul și acidul folic: fierul este important pentru oxigenarea țesuturilor, iar acidul folic este esențial pentru diviziunea celulară corectă. Includerea alimentelor bogate în fier în dieta dumneavoastră, cum ar fi carnea slabă, leguminoasele și legumele cu frunze de culoare verde închis și asigurarea faptului că obțineți suficient acid folic prin surse alimentare sau suplimente pot fi benefice pentru calitatea ovocitelor.
2. Faceți mișcare
Activitatea fizică moderată va ajuta la stimularea circulației sângelui în organism, inclusiv în organele pelvine, precum și la controlul greutății corporale și a stării psiho-emoționale. Trebuie avut în vedere că excesul de greutate afectează negativ ovocitele. Exercițiul fizic moderat poate reduce stresul oxidativ și crește antioxidanții circulanți și intracelulari. Femeile cu un IMC normal au rate de sarcină mai slabe cu exerciții fizice intense, ceea ce nu se întâmplă cu femeile obeze, care beneficiază de acest obicei. În plus, activitatea fizică rezonabilă și distracția activă accelerează metabolismul, optimizează și, de asemenea, vindecă activitatea glandelor endocrine, care afectează direct calitatea ovocitelor. Înotul, mersul pe jos și gimnastica sunt bune. Ele vă vor ajuta la îmbunătățirea metabolismului. Dar ar trebui să evitați activitatea fizică excesivă.
3. Luați suplimente pentru îmbunătățirea ovocitelor
Dacă produsele care îmbunătățesc calitatea oocitelor nu pot acoperi nevoile organismului de antioxidanți, acizi grași, proteine și alte substanțe, poate fi necesar să luați complexe de vitamine. Cele mai relevante vitamine pentru acest proces care au ca scop îmbunătățirea calității ovocitare sunt:
- Vitamina C: reduce deteriorarea celulară în întregul corp și stimulează absorbția fierului.
- Vitamina E: protejează ovocitele și reduce modificările ciclului menstrual.
- Acizi grasi omega-3: aceștia ajută la reglarea ovulației și chiar întârzie îmbătrânirea ovarelor.
- Calciu și vitamina D: pot îmbunătăți funcțiile sistemului dvs. reproducător.
- Acid folic: acidul folic afectează direct procesul de maturare a ovocitelor. Vitamina B9 va ajuta la îmbunătățirea calității ovocitelor și la normalizarea funcționării sistemului reproducător în ansamblu. Această substanță este prescrisă aproape tuturor femeilor care plănuiesc să rămână însărcinate.
- Inozitol: inozitolul ajută la îmbunătățirea funcției de reproducere și este eficient în lupta împotriva infertilității și normalizează nivelurile hormonale în general. Există dovezi științifice că combinația de inozitol și acid folic poate promova ovulația la femeile cu probleme de reproducere cauzate de sindromul ovarului polichistic.
- Coenzima Q10: această coenzimă, numită și CoQ10, poate fi un aliat în păstrarea calității ovocitelor. Acest lucru se datorează faptului că studiile indică faptul că este legată de prevenirea scăderii calității acestor celule reproductive, un eveniment care are loc în mod natural odată cu înaintarea în vârstă.
*Sfat: înainte de a începe orice cură cu suplimente ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră și să o alegeți pe cea care este potrivită pentru vârsta și istoricul dumneavoastră medical.
4. Evitați alcoolul, drogurile și fumatul
Prezența obiceiurilor nocive afectează negativ organismul, inclusiv calitatea ovocitelor. Consumul de alcool, de droguri și de tutun reduce semnificativ probabilitatea de concepție și provoacă anomalii în dezvoltarea fătului. Unul dintre motive este că substanțele chimice din alcool, droguri sau tutun pot modifica ADN-ul din ovocitele unei femei (făcându-le inadecvate pentru concepție) și pot accelera pierderea de ovocite în ovare. Prin urmare, ar trebui să abandonați aceste obiceiuri, mai ales în perioada dinaintea sarcinii.
5. Mențineți o greutate sănătoasă
Un IMC de 25 până la 29,9 înseamnă că sunteți supraponderală, iar un IMC de 30 sau mai mult înseamnă că sunteți obeză. Excesul de greutate se traduce printr-o stare inflamatorie a organismului, care poate afecta atât producția de ovocite, cât și calitatea endometrului. Un IMC mai mare decât cel normal crește deja riscul de avort spontan. Un IMC mai mare de 35 kg/m² dublează riscul de naștere prematură înainte de 32 de săptămâni. Puteți pierde în greutate prin dietă și exerciții fizice. Făcând acest lucru nu numai că vă veți crește șansele de a rămâne însărcinată, dar veți evita și orice probleme asociate cu excesul de greutate în timpul sarcinii.
6. Scăpați de stres
Stresul poate produce hormoni precum prolactina și cortizolul, care pot afecta calitatea și producția de ovocite. Primul gând ar fi relaxarea pe baza implicării dvs. în activități semnificative, cum ar fi petrecerea timpului de calitate cu familia și prietenii, care vă poate îmbunătăți sănătatea generală. Există, de asemenea, activități care reduc stresul, cum ar fi meditația, yoga sau petrecerea timpului cu animale de companie sau alte animale. De asemenea, este important să acordați prioritate timpului de relaxare, cu somnuri scurte, odihnă sau programarea unor băi lungi fierbinți. Terapiile precum aromaterapia și masajul vă pot ajuta, de asemenea, să combateți stresul.
7. Asigurați-vă că dormiți suficient
Somnul și odihna adecvată sunt extrem de importante, atât pentru gestionarea stresului, cât și pentru sănătatea generală. Studiile științifice au scos la iveală legături surprinzătoare între fertilitate și lipsa somnului, atât la femei, cât și la bărbați.
Femeile care dorm mai puțin de 7 ore pe noapte au cu 15% mai puține șanse de a rămâne însărcinate decât femeile care dorm 7-8 ore pe noapte. Așa că, este important să aveți parte noapte de noapte de un interval de somn sănătos.
8. Vizitați un endocrinolog la timp
Multe tulburări endocrine, cum ar fi bolile glandei tiroide și sindromul ovarului polichistic, sunt foarte frecvente la femeile de vârstă reproductivă și afectează calitatea ovocitelor și implicit fertilitatea. Tulburările hormonale mai puțin frecvente, cum ar fi tulburările pituitare și suprarenale, pot afecta semnificativ capacitatea de a concepe un copil, indiferent de vârstă. În plus, tulburările metabolice precum obezitatea, prediabetul sau rezistența la insulină reduc calitatea ovocitelor, dar și posibilitatea de concepție naturală sau artificială. O vizită în timp util la un endocrinolog pentru a verifica eventualele tulburări hormonale sau metabolice care pot afecta fertilitatea ar fi un pas înțelept pentru dvs.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.