Rozmarinul este un antioxidant care poate combate semnele îmbătrânirii. În mod similar, prezintă și multe avantaje pentru sănătate; este un antiinflamator, vindecător, răcoritor și astringent. Poate fi util chiar și în tratamentul celulitei. Din rozmarin puteți face multe, de la infuzii, loțiuni, unguente și până la produse pentru întreținere și îngrijire personală. Din acest motiv, îl puteți utiliza foarte eficient în diferite tratamente la domiciliu, de exemplu, pentru a face săpunuri sau șampoane. Dacă doriți să știi cum se prepară săpunul de rozmarin de casă, continuați să citiți acest articol, notând rețeta și pașii realizării unui produs de igienă și înfrumusețare excepțional.
Rozmarin – proprietăți și beneficii
Fiind o sursă bogată de tanin, acid rozmarinc, rozmaricină, saponină, alcaloid rosmarinic (responsabil pentru efectul stimulator) folati, tiamină, riboflavină, vitaminele A, C și B6, fibre, calciu, fier, magneziu, zinc și potasiu, pe lângă faptul că rozmarinul este o plantă aromată, i se atribuie și proprietăți antiinflamatorii și de curățare, care ar contribui la menținerea sănătății pielii și ar calma unele disconforturi minore.
În domeniul cosmeticelor, contribuția acestor substanțe poate varia. Cu toate acestea, în general, este adevărat că în multe dintre ele sunt prezente, cum ar fi; în diferite creme, săpunuri, uleiuri de masaj sau șampoane, și care ajută la combaterea îmbătrânirii pielii și acneei.
Cum să faci propriul săpun de rozmarin?
Veți avea nevoie de:
- 200 ml de apă
- 65 de grame de sodă caustică
- Ulei esențial de rozmarin
- 1/2 litru de ulei (măsline sau floarea soarelui)
- 3 sau 4 frunze de rozmarin
- Mănuși de protecție
- Mixer
- Matriță de turnat săpun
- Mască
- Băț sau lingură de lemn
Prepararea săpunului de rozmarin – pașii de urmat:
- Începeți prin a adăuga cei 200 ml de apă într-un ibric.
- Echipați-vă cu mănuși din latex sau nitril și o mască de gură pentru a vă proteja de soda caustică, care este un produs foarte agresiv.
- Dizolvați soda caustică în apă, și cu ajutorul unui băț sau a unei linguri, amestecați cu grijă.
- Adăugați uleiul de măsline și continuați să mestecați bine.
- Amintiți-vă că puteți prepara săpun de rozmarin cu ulei de măsline sau floarea-soarelui, în funcție de preferințele dvs.
- Pentru ca ingredientele să se omogenizeze corect, folosiți un mixer sau un blender la viteză mică timp de 10 minute. După, creșteți la viteza medie-mare. Amestecați până obțineți un amestec omogen.
- Când aluatul este gata, adăugați uleiul esențial de rozmarin.
- Continuați să amestecați bine aluatul, până se omogenizează și se integrează cu restul ingredientelor.
- Acum, luați o formă pentru turnarea săpunului (matriță) și acoperiți-o cu frunze de rozmarin, tăiate, pentru a le acoperi.
- Turnați aluatul în formă/matriță și alegeți un loc fără umiditate, suficient de aerisit și, dacă este posibil, fără lumină pentru a depozita recipientul.
- Așteptați 30 până la 35 de zile înainte de a utiliza săpunul de rozmarin pe care l-ați preparat.
După cum ați puteți vedea, este foarte ușor să preparați săpun de rozmarin de casă. Puteți începe să-l includeți în rutina dvs. zilnică de frumusețe naturală și profita de toate beneficiile sale.