Dioxidul de carbon este un gaz cu efect de seră care contribuie la schimbările climatice, fiind cel mai emis la nivel global. Activitățile care emit emisii de carbon pot fi legate de transport, obiceiuri de consum, alimente sau chiar locuințe. Pentru a ne face o idee cuantificată a impactului nostru asupra mediului, trebuie să calculăm amprenta noastră de carbon generată de activitățile zilnice pe care le desfășurăm. Prin urmare, în cele ce urmează, vă învățăm cum să calculați amprenta sau cantitatea de dioxid de carbon (CO2) emisă de dvs. sau de către compania dvs.!
Impactul gazelor cu efect de seră asupra mediului
Diferitele gaze din atmosferă (responsabile de așa zisul efect de seră), cum ar fi: dioxid de carbon, CO2; metan, CH4; oxid azotat, N2O; hidrofluorocarburi, HFC; hexafluorură de sulf, SF6; perfluorocarburi, PFC, rețin o parte din energia solară returnată în spațiu de Pământ sub formă de raze infraroșii. Astfel, acestea mențin temperatura pe Pământ la o medie de aproximativ 15°C. Fără ele, această medie ar scădea la -18° C, împiedicând dezvoltarea vieți. Cu toate acestea, activitățile umane generează volume semnificative de gaze cu efect de seră (GES). Efectul de seră este un fenomen foarte sensibil la variațiile compoziției atmosferei. Creșterea emisiilor de GES modifică această compoziție, provocând o creștere a efectului de seră. Acest dezechilibru duce la încălzirea globală care schimbă climatul. Prin urmare, este esențial să luăm cu toții în considerare impactul activităților noastre asupra climei și să acționăm în consecință încercând să ne reducem amprenta de carbon.
Cum să calculezi amprenta sau cantitatea de dioxid de carbon (CO2) emisă?
Formula pentru calculare amprentei sau cantitatea de dioxid de carbon este stabilită printr-o abordare mai comună a calculării emisiilor de GES în urma aplicării factorilor standard de emisie.
Cu toate acestea, amprenta de carbon este măsurată în tone CO2 echivalent (tCO2e) și se calculează prin înmulțirea datelor despre activitate (cantitate) cu factorul de emisie și cu factorul de oxidare.
Astfel, calculul emisiilor se realizează conform formulei:
Emisii de CO2 = date despre activitate x factor de emisie [tCO2/TJ] x factor de
oxidare
Date despre activitate
(combustibilul utilizat, rata de producție etc.) vor fi urmărite pe baza datelor de aprovizionare sau prin măsurători.
Factorul de emisie (tCO2 / TJ)
Factorii de emisie specifici activității vor fi acceptați pentru toți combustibilii, cu excepția combustibililor necomerciali (combustibili reziduali, cum ar fi anvelopele și gazele de proces industrial). În plus, vor fi necesari factori specifici pentru arderile de cărbune și gazele naturale. Factorul de emisie a biomasei va fi zero.
Factorul de oxidare
Dacă factorul de emisie nu ia în considerare faptul că o parte din carbon nu este oxidat, atunci se va utiliza un factor de oxidare suplimentar. Se va estima un factor de oxidare = 1. În acest fel, procesul este simplificat, deoarece acest factor ar trebui determinat de gazele de eșapament.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.