Home Sănătate, Nou, Stil de viata Cum să eviți retenția de apă?
NouSănătateStil de viata

Cum să eviți retenția de apă?

Urmareste-ne pe Google News

Retenția de apă este destul de frecventă, în special în rândul femeilor. Scenariile care se aplică atunci când apare, abdomenul, gleznele și mâinile sunt puțin mai proeminente sau par umflate. Aceste sfaturi ne vor ajuta să prevenim retenția de apă și în acest fel să pierdem rapid kilograme inutile.

Ce este retenția de apă?

Edemul, cunoscut sub numele de „retenție“, este o acumulare excesivă de apă în țesuturi. Mineralele precum sodiul și potasiul sunt implicate în reglarea volumului celular. Când corpul nostru detectează un nivel scăzut de lichide, fie pentru că nu am consumat suficientă apă, fie pentru că avem o creștere bruscă a sodiului în plasmă (produsă de un aport ridicat de sare), face ca apa să părăsească celulele și, astfel, are loc retenția de lichide.

Care sunt cauzele și simptomele retenției de apă?

Cauzele retenție de lichide sunt variate. Gleznele, pleoapele sau încheieturile sunt zonele cele mai frecvent afectate. Printre cele mai frecvente cauze sunt:

  • Aportul crescut de sodiu în dietă.
  • Insuficiență cardiacă congestivă.
  • Probleme circulatorii.
  • Boli hepatice.
  • Boli renale.

Simptomele edemului sunt creșterea inexplicabilă în greutate, umflarea picioarelor și gleznelor, creșterea circumferinței abdominale și prezența unei gropițe în piele (mică adâncitură) după apăsare, care persistă câteva secunde sau minute.

Care sunt cele mai bune trucuri pentru a evita retenția de lichide?

Iată 8 sfaturi pentru a preveni retenția de lichide:

1. Reducerea aportul de sodiu

Una dintre principalele surse de sodiu este sarea de masă, și nu trebuie să uităm că prezența acestui mineral (sodiu) favorizează retenția de lichide. Din acest motiv, trebuie să urmărim cât de multă adăugăm în preparatele noastre. Cu toate acestea, sodiul este cel mai dificil de controlat atunci când este ascuns în produsele procesate. Prin urmare, este esențial să evităm alimente deosebit de bogate in sare cum ar fi untul, semipreparatele, carnea procesată, tăițeii instant, snacks-urile, sosurile de soia, peștele marinat și multe altele. Trebuie să ne amintim că cu cât consumăm mai multă sare, cu atât este mai mare retenția de apă. OMS recomandă adulților să consume mai puțin de 5 g de sare pe zi, contribuind la reducerea tensiunii arteriale și a riscului de boli cardiovasculare.

2. Creșterea aportului de potasiu și magneziu 

Pe deoparte, potasiul menține echilibrul hidric al organismului și contracarează acțiunea de reținere a sării, așa că ar trebui să creștem aportul acestuia. Iar pe de altă parte, magneziul este un alt mineral pe care nu trebuie să-l neglijăm, deoarece este esențial pentru a atinge un nivel echilibrat de apă și ajuta la contracararea excesului de sodiu. Alimentele cele mai bogate în magneziu și potasiu sunt legumele cu frunze verzi, precum spanacul și varza și legumele rădăcinoase sau tuberculii precum morcovii, cartofii sfecla și ceapa.

4. Fructele, un aliat

De asemenea, pentru a contracara retenția de apă, alimentele recomandate sunt fructele, în special cele bogate în apă și vitamina C, capabile să rețină lichide și să reducă umflăturile, cum ar fi citrice, ananas, kiwi, cireșe, caise, căpșuni, struguri și multe altele.

3. Hidratarea corespunzătoare

Atunci când corpul se simte hidratat, va permite eliminarea lichidelor reținute. Ar trebui să bem în jur de 2,3 litri de apă pe zi și a fim atenți la compoziția mineralelor apei, pentru a nu consuma apă bogată în sodiu.

5. Ceaiurile din plante medicinale previn retenția de apă

Există mai multe plante cu proprietăți diuretice care ne pot ajuta în prevenirea retenției de apă din organism, prin consumarea lor ca ceai sau infuzie. Primul dintre acestea ar fi păpădia, care purifică corpul și curăță rinichii. Al doilea; pirul gros are particularități diuretice și purificatoare remarcabile care favorizează urinarea. Aceasta este o plantă foarte utilă pentru detoxifierea organismului, deoarece este capabilă să promoveze purificarea acționând atât la nivel renal, cât și hepatic. Coada calului este o plantă un pic mai puternică în ceea ce privește acțiunea sa diuretică, de aceea se recomandă să fim mai atenți când o consumăm; în exces, ne poate dăuna.

6. Activitatea fizică

Pentru a promova circulația sângelui și a reduce la minimum retenția de apă, este recomandat să avem o viață activă. În general, sportul stimulează circulația și tonifică mușchii. Contracția musculară are, de fapt, o acțiune stimulatoare asupra sistemului venos și limfatic, favorizând schimbul de substanțe și eliminarea toxinelor și evitând stagnarea lichidelor în punctele critice. Chiar și mersul într-un ritm bun timp de 30 de minute poate fi suficient pentru a ne menține în formă, dar nu trebuie să uităm să consumăm apă înainte de a începe orice rutină de exerciții. De asemenea, putem să efectuăm zilnic câteva activități fizice care ne pot ajuta să ne îmbunătățim circulația.

7. Adăugarea de proteine ​​în dietă

Un ultim trucuri pentru a evita retenția de apă, presupune să consumăm o cantitate bună de proteine, deoarece dacă acestea lipsesc din dietă, producția de albumină este redusă drastic, ceea ce poate provoca o acumulare de lichide între țesuturi.

8. Consultarea unui medic

Ultima recomandare este să consultăm un medic dacă senzația și disconfortul persistă după un timp moderat sau după încetarea ciclului premenstrual.

Acordă o notă acestui articol!
Comentarii pe Facebook

Author

ThePOC

error: Content is protected !!