Home Nou Cum să faci o reclamație de tulburare a liniștii atunci când ești deranjat de vecinii gălăgioși?
Nou

Cum să faci o reclamație de tulburare a liniștii atunci când ești deranjat de vecinii gălăgioși?

A avea vecini zgomotoși sau gălăgioși este (aproape întotdeauna) o problemă, mai ales când locuiți într-un apartament. Aceștia au prostul obicei de organiza frecvent petreceri, se ceartă sau fac scandal, târăsc mobilierul, au câini cu un lătrat puternic care vă perturbă liniștea etc.
Rezolvarea acestei probleme pe cale amiabilă este întotdeauna ideală, dar uneori nu este suficientă pentru a scăpa de acest deranj. De aceea, dacă după ora 22:00 sunetul din apropierea și interiorul locuinței dvs. depășește semnificativ limita impusă de lege și nu știți ce să faceți, continuați să citiți articolul nostru și aflați cum să reclamați zgomotele puternice produse de vecini!

Ce spune legea tulburării liniștii publice?

Înainte de a vă apuca să raportați zgomotele puternice, este important să verificați dacă proprietarul unității/imobilului în cauză respectă orele de liniște/decibelii.

Trebuie reținut, faptul că Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii și liniștii publice incriminează:

– tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;

– tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;

– organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban;

Astfel, constituie contravenție tulburarea fără drept a liniștii persoanelor din locuințe sau din alte imobile cu funcțiuni echivalente locuirii, intre orele 7:00-14:00 si 16:00-23:00 de către orice persoană, prin depășirea nivelului de presiune acustică de 35 dB, măsurat în interiorul locuinței sau a imobilului persoanei vătămate, în camera indicată de aceasta, cu ferestrele închise, ca urmare a producerii de zgomote, larma, strigăte, țipete ori alte manifestări similare sau a folosirii oricărui aparat, obiect ori instrument muzical.

Tot contravenție constituie și depășirea nivelului de presiune acustică de 30 dB în locuințe intre orele 14:00-16,00 și 23:00-7,00 măsurat în condiții similare.

Pentru intervalul orar 23;00 -7:00, nivelul stabilit este de 35dB.

Zgomotele puternice produse de vecini în locuință reprezintă o infracțiune?

Nu, nu este o infracțiune. Aceste delicte nu au ponderea legală a unei infracțiuni, pe lângă faptul că includ sancțiuni mai mici (majoritatea sunt soluționate cu o amendă contravențională sau cu alte sancțiuni).

Dacă vecinul dvs. este condamnat de un judecător să plătească o amendă pentru zgomot puternic, trebuie să știți imediat că valoarea amenzii este variabilă. În general, legile românești stabilesc faptul că persoanele care organizează petreceri cu caracter privat şi utilizează aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban, vor plăti o amendă între 2.000 şi 3.000 de lei, o creştere semnificativă faţă de valoarea anterioară (între 500 şi 1.500 de lei, cat era prevăzut de Legea nr. 61/1991).

Această pedeapsă creşte semnificativ la persoanele care repetă ofensa într-un interval de 24 de ore, iar amenda poate ajunge până la 6.000 de lei, sau până la 150 de ore de muncă în folosul comunităţii. Amenzile cresc până la 1.500 de lei şi pentru persoanele care incită la dezordine socială, organizează jocuri de noroc ilegale, sau servesc băuturi alcoolice în locurile publice şi în afara restaurantelor.

De asemenea, tot până la 1.500 de lei ajunge amenda pentru persoanele care deranjează liniştea publică sau produce zgomote în zonele de locuit între orele 22:00 – 08:00 şi 13:00-14:00. Pentru repetarea ofensei într-un interval de 24 de ore, aceste amenzi pot urca până la 3.000 de lei, sau pedeapsă cu 70-120 de ore de muncă în folosul comunităţii.

Cum să reclami gălăgia puternică produsă fără drept de un vecin?

De multe ori ne vedem puși în situația de a nu denunța un vecin care face gălăgie excesivă sau sunete puternice, pentru că nu vrem să creăm un conflict cu cei care locuiesc atât de aproape de noi. Aceasta este o preocupare sensibilă, așa că în acest articol vă vom ajuta să depășiți acest obstacol.

Dacă există o unitate apropiată de dvs. care cauzează poluare fonică, în acest moment trebui să raportați o situație de tulburarea fără drept a liniștii persoanelor din locuințe sau din alte imobile cu funcțiuni echivalente locuirii printr-un apel la 112. Pentru plângerile de această natură, este necesar să vă identificați.

Poliția Română va trimite un echipaj către locație și, odată verificată poluarea fonică, oamenii legii vor acționa în funcție de numărul de plângeri pe care unitatea le-a înregistrat deja din același motiv.

Dacă este prima plângere, proprietarul unității primește doar o notificare verbală de la poliție. Dacă acest fapt se repetă la aceeași adresă, se poate întocmi un raport de constatare, și proprietarul în cauză va primi o amendă contravențională sau o altă sancțiune, după caz.

Sfat: Un sfat bun este să înregistrați zgomotul cu telefonul mobil. Astfel, veți avea dovezi concrete ale sunetului puternic care v-a perturbat liniștea.

Cum să sesizezi gălăgia puternică pe Internet?

Puteți reclama sunetele puternice online, direct pe site-ul Poliției Române, făcând click pe acest link. Serviciul funcționează 24 de ore pe zi și este accesibil prin orice dispozitiv cu internet, fie el computer, smartphone sau tabletă.

În doar câteva minute, puteți trimite o sugestie sau reclamaţie cu privire la poluarea fonică într-un mod practic și sigur, fiind nevoie să vă identificați. În plus, avantajul raportării pe internet este posibilitatea de a adăuga videoclipuri și fotografii la reclamație.

Cum să măsori numărul de decibeli?

După cum ați observat, numărul de decibeli al zgomotului puternic poate fi un fapt decisiv atunci când luați în calcul să formulați o plângere pentru deranjarea liniștii publice. O valoare de până la 35 de decibeli poate fi considerată inofensivă pentru sănătatea urechilor, cu toate acestea, atunci când vine vorba de legi, situația se poate schimba foarte mult.

Dacă nu sunteți sigur de acest număr de decibeli, așadar, trebuie să știți că îi puteți măsura folosind diverse aplicații. Printre cele mai bune aplicații pentru măsurarea decibelilor, regăsim:

  • Noise Meter
  • Decibel Meter Pro
  • Sound Meter
  • Decibel Meter Free

În final, nu uitați că aveți tot dreptul de a face o sesizare la poliție ori de câte ori vă simțiți inconfortabil cu zgomotului, totuși, amintiți-vă că este mult mai bine ca toată lumea să rezolve lucrurile prin dialog, înainte de a apela la lege.

 

Comentarii pe Facebook
Acordă o notă acestui articol!

Author

ThePOC

error: Content is protected !!