Când este cald afară, ne grăbim să dăm repede drumul la aerul condiționat, fără a ne gândi că schimbările bruște de temperatură din încăperile insuficient ventilate, ne pot pune îmbolnăvi chiar și vara. Medicii avertizează că diferența de temperatură dintre temperaturile arzătoare de afară și aerul condiționat din interior inflamează sistemul circulator, respirator, muscular, imunitar etc. Totuși, nu avem de ce să ne temem, există multe sfaturi care ne permit să folosim aerul condiționat fără a suferi de răceală, dureri în gât, dureri de cap, dureri de spate, secreții din nas, mâncărimi ale pielii etc.? Să le analizăm în următorul articol!
Cuprins
Care sunt bolile cauzate de aerul condiționat?
Unele studii indică clar că persoanele care petrec mai mult timp în spații răcite cu aere condiționate apelează mai des la serviciile publice de sănătate.
Principalele afecțiuni declanșate de aerul condiționat sunt următoarele:
Probleme respiratorii
Mulți oameni dezvoltă probleme respiratorii atunci când intră în contact cu orice aparat de aer condiționat. Într-adevăr, sunt unii cărora le provocă răceală, dureri în gât, tuse, afonie, disfonie, răgușeală (unele simptome ale laringitei sau faringitei), secreții din nas, etc. În general, medicii spun că principalul motiv pentru aceste tulburări este că aparatul de aer condiționat usucă aerul în timp ce îl răcește. Mai mult, mucoasele suferă de uscăciune prelungită și, uneori, simptomele cresc considerabil dacă persoana se află chiar în fața jetului de aer rece.
Dureri de cap și migrene
Aparatul de aer condiționat menține temperatura și umiditatea dorită, asigură recircularea aerului și purifică aerul din interior, dar nu asigură eliminarea aerului viciat care este încărcat de umezeală, dioxid de carbon și alți poluanți interiori. Acest lucru conduce la oboseală, durere de cap, poate chiar și migrene, dar și alte simptome neplăcute.
Astm, alergii și risc de boli infecțioase
Sistemele moderne de aer condiționat, de fapt, sunt concepute pentru a purifica și aerul de praf și microbi, dar dacă filtrele lor nu sunt curățate și igienizate adecvat, aici se pot aduna ciuperci, viruși și bacterii care, odată ce sistemele sunt puse în funcțiune, se răspândesc prin aer și prin mediul înconjurător. Aceste elemente pot agrava alergiile și astmul sau pot provoca infecții respiratorii, precum bronșic, rinită și pneumonie.
Deshidratare
Aparatele de aer condiționat absorb umiditatea din încăperi. În plus, stând într-un mediu răcoros, nu simțim nevoia să bem apă, ceea ce ne provoacă un nivel crescut de deshidratare.
Piele uscată
Scăderea umidității mediului cauzată de aer condiționat face ca și umiditatea pielii să scadă. Acest lucru poate provoca efecte precum mâncărime și iritație la nivelul pielii.
Ochi uscați
Staționarea în mediu uscat produs de aerul condiționat poate înrăutăți simptomul de ochi uscați. La rândul lor, ochii pot provoca mâncărimi și iritații la ochi. De asemenea, pot arde sau înțepa în același timp. Uneori aceste simptome, pot fi însoțite și de vederea puțin încețoșată.
Transpirație și amețeli
Din cauza schimbărilor de temperatură, sistemul nervos autonom, care este responsabil cu controlul răspunsului la acestea, poate avea o sincopă vasovagală, care se manifestă prin transpirație și amețeli.
Dureri musculare
Când vorbim de contracturi, în aceste cazuri, vorbim adesea de înțepenirea gâtului din cauza aerului condiționat prea puternic, dureri de spate și dureri de gât . Acestea pot apărea ca o consecință a reacţiilor corpului care încearcă să se încălzească şi să îşi păstreze constantă temperatura care este perturbată de expunerea directă și prelungită la o sursa de aer rece. Pe de altă parte, expunerea directă la aerul de aer condiționat poate duce și la alte probleme musculare. Astfel, poate provoca contracturi sau dureri în zone precum colul uterin, sau zona lombară, deoarece mușchii se răcesc rapid.
Probleme de auz
Expunerea prelungită la aer rece poate dăuna și sănătății auzului, deoarece aerul condiționat elimină aerul uscat și acesta poate usca nările și, de asemenea, mucoasa care căptușește urechea medie. Când se întâmplă acest lucru, urechea poate suferi o leziune.
Această slăbiciune poate face ca bacteriile să ajungă mai întâi la căile nazale și apoi la urechea medie. Dacă se întâmplă acest lucru, este posibil suferim de otită la urechea medie (inflamație), care, deși este mai frecventă iarna, poate apărea și vara din motivul pe care l-am menționat.
Mai mult, deși multe sisteme de aer condiționat sunt silențioase sau produc puțin zgomot audibil, ascultarea continuă a zgomotului de aer sau de motor poate provoca zgomote enervante în urechi (tinitus).
Toleranță scăzută și neadaptare la căldură
Având un sistem care ne răcorește la orice oră, ne putem obișnui atât de mult încât corpul nostru este din ce în ce mai afectat de căldură.
Cum să folosim aerul condiționat fără a suferi de răceală, dureri în gât, dureri de cap, dureri de spate, secreții din nas, mâncărimi ale pielii etc.?
Pentru a evita problemele legate de utilizarea necorespunzătoare a aerului condiționat și astfel să ne bucurăm de aerul rece fără a ne îmbolnăvi, va trebui să evităm o diferență prea mare de temperatură între „interior” și „exterior”. În special, este necesar să ne mulțumim cu o diferență care nu depășește mai mult de 7°C între temperatura interioară și cea exterioară. Adică aparatul de aer condiționat trebuie reglat corect pentru a obține o temperatură care nu este constantă, ci variabilă în funcție de condițiile climatice.
Dacă, din neatenție, temperatura interioară este cu 5 până la 7°C mai mică decât cea din exterior, corpul uman se va confrunta cu șocul de temperatură. Apoi va dezvolta unul dintre simptomele menționate mai sus.
În plus, ar trebui să ne amintim să curățăm regulat aparatul de aer condiționat, care este un mediu ideal pentru dezvoltarea microorganismelor patogene. În caz contrar, folosirea aerului condiționat ne poate costa sănătatea!
De asemenea, este necesar să ne amintim să ventilăm bine fiecare cameră pentru a reîmprospăta aerul, și, de asemenea, să poziționăm jetul de aer în sus, mai ales noaptea.
Cum să tratăm afecțiunile declanșate de aerul condiționat?
Pentru tratarea afecțiunile declanșate de aerul condiționat, putem folosi antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), tablete, spray-uri sau pastile de gât, gargară cu apă fierbinte și sare, spray-uri pentru sănătatea orală, ceaiuri, produse pentru tuse, pastile balsamice, spray-uri sau picături de nas, ochi și urechi, creme pentru piele deshidratată etc.
Refacerea lichidelor și a sărurilor minerale pierdute de organism prin transpirație este, de asemenea, esențială, la fel ca și preferarea unei alimentații bogate în fructe și legume, recurgând și, dacă este necesar, la suplimente pe bază de săruri minerale și vitamine.
În special, vitamina C reprezintă un nutrient primar pentru prevenirea și tratarea infecțiilor.
Când vorbim de dureri musculare, în aceste cazuri, vorbim adesea de înțepenirea gâtului din cauza aerului condiționat prea puternic, dureri de spate și dureri de gât.
Pentru contracturile musculare lombare și cervicale este important să ne odihnim. Asta nu înseamnă că nu trebuie să facem nimic, ba din contră, deplasarea este la fel de necesară, dar, timp de câteva zile, trebuie să o facem fără să depunem efort fizic.
Evident, cel mai bine este să evităm expunerea ulterioară la aer rece și, în cazuri mai grave, un masaj efectuat de un profesionist și unele ședințe de kinetoterapie pot fi benefice pentru tratarea contracturii gâtului sau spatelui.
Dacă este necesar, putem lua un antiinflamator și un relaxant muscular după consultarea medicului dumneavoastră sau farmacistului.