La femei, apariția ciclului menstrual este de multe ori un fenomen asociat cu indisponibilitatea temporară și chiar cu pierderea performanței fizice, deoarece acest proces biologic natural poate fi însoțit de o serie de simptome nedorite (dureri de cap, greață, crampe abdominale și disconfort) ce nu permit desfășurarea anumitor activități esențiale din viața de zi cu zi. În mod frecvent, ele nu pot avea relații intime timp câteva zile. În afară de acest lucru, atunci când ziua menstruației coincide cu un eveniment foarte important cum ar fi o petrecere, o excursie, un examen etc., apare ideea de a întârzia menstruația. Ce este demn de remarcat, este faptul că nu există nici un pericol pentru sănătate da a amâna/întârzia menstruația. Prin urmare, ideea de amânare a menstruației nu este inutilă și lipsită de importanță. De aceea, în acest articol am decis să venim în ajutorul acestora cu o serie de soluții și sfaturi practice pentru a le ajuta să întârzie venirea menstruației. Iată care sunt acestea!
Cum se amână/întârzie menstruația?
Pilula contraceptivă
O modalitate excelentă de a amâna sau întârzia menstruația este să mențineți un nivel ridicat de progesteron, care este hormonul direct implicat în apariția ciclului menstrual. În acest caz, puteți folosi pilula contraceptivă. Administrarea continuă a pastilelor combinate provoacă o întârziere prelungită a perioadelor menstruale: în unele cazuri apare încetarea menstruației. Ciclul menstrual este pus la odihnă, cum se întâmplă pe timpul sarcinii.
Tot ce trebuie să faceți este să continuați să luați anticoncepționale în timpul zilelor de pauză, astfel veți putea întârzia menstruația pentru o anumita perioadă de timp.
Stresul
Se știe că stresul și anxietatea poate amâna menstruația. Acest lucru explică întârzierea menstruației la multe dintre femei. Atunci când nu se odihnesc și nu relaxează suficient femeile pot avea o întârziere a ciclului cu câteva zile.
Pentru a amâna ciclul menstrual nu trebuie neapărat să deveniți stresate sau anxioase, însă vă sugerăm o metodă eficientă de a întârzia menstruația. De exemplu: puteți face sport. Efortul fizic crește nivelul de estrogen și îi trimite corpului semnale că nu ar trebui să declanșeze menstruația.
În acest caz, pentru amânarea menstruației trebuie doar să să autoinduceți o stare de stres pe baza unor exerciții fizice, implicând o serie de mișcări care necesită forță fizică cum ar fi, alergatul, gimnastica, aerobicul, ș.a.m.d.
Apa rece
Apa rece este, de asemenea, eficientă atunci când doriți să amânați menstruația, deoarece poate bloca, încetini și întârzia fluxul de sânge pentru menstruație. În acest caz, vă recomandăm să faceți băi dese cu apă rece pentru a menține corpul la o temperatură scăzută și pentru a întârzia astfel menstruația.
Dispozitivul de administrare intrauterină (DIU) cu progestin amână/întârzie ciclul menstrual
O altă metodă utilă prin care puteți amâna menstruația este să îi cereți medicului dvs. să vă insereze un dispozitiv de administrare intrauterină de progesteron. Acest dispozitiv hormonal care emite progesteron în doze mici are avantajul că nu necesită înlocuire după o anumită perioadă de timp. Acesta poate rezista între 5 ani sau 7 ani, însă cu toate astea, poate fi eliminat chiar mai devreme.
Amânați ciclul menstrual prin alimentație
Un remediu naturist care amână menstruația este oțetul de mere. Prin urmare, este necesar să consumați zilnic 4 linguri sau lingurițe de oțet de mere dizolvate într-un pahar de apă. Această băutură trebuie consumată de trei ori pe zi pentru a amâna cu succes ciclul menstrual.
O altă metodă naturală de a întârzia menstruația este să aplicați comprese cu oțet de mere pe abdomen, care amână ciclul cu 1-2 chiar 3 zile!
Sfaturi pentru a întârzia/amâna menstruația
Pentru a întârzia menstruația este necesar să evitați consumul de plante care declanșează menstruația (emenagoge). Printre plantele emenagoge se regăsește, salvia, angelica, pelinul, coada șoricelului, creasta cocoșului (Leonurus cardiaca), bujorul alb și busuiocul cerbilor (Mentha pulegium).
De asemenea, un alt sfat important este să evitați consumul de alimente picante, în special piperul, usturoiul, ardeiul iute, ghimbirul, turmericul, șofranul și pătrunjelul, atunci când se doriți să întârziați ciclul menstrual.
În afară de cele menționate un pic mai sus, trebuie să excludeți din dietă anumite fructe și legume cum ar fi kiwi, roșii, papaya, ardei, broccoli și citrice care sunt bogate în vitamina C, deoarece provoacă creșterea peretelui uterului și contracția uterină.