Home Nou Cum se curăță petele de turmeric (curcuma)?
Nou

Cum se curăță petele de turmeric (curcuma)?

Urmareste-ne pe Google News

Turmericul (curcuma) este un condiment pe care îl puteți folosi în multe feluri în bucătărie. În ciuda faptului că alimentele dvs. ornate cu turmeric pot arăta și mirosi grozav, turmericul este un condiment care pătează ușor pielea, unghiile, stofa, lemnul sau plasticul dacă nu sunteți atent. Petele de turmeric pot fi destul de încăpățânate, atât de tare încât turmericul este frecvent folosit ca colorant. Dar nu trebuie să lăsați aceste pete dificile să vă împiedice să folosiți acest condiment delicios și sănătos. Am adunat pentru dvs. 4 sfaturi despre cum puteți să curățați petele de turmeric, într-un mod simplu și rapid.

Cum să curățați petele de turmeric (curcuma)?

Rădăcina de turmeric și pudra de turmeric are o nuanță galben-auriu care lasă ușor și pete. Acest lucru se datorează culorii curcuminei pe care o conține. Curcumina este substanța din turmeric care dă o culoare profundă și nu este un ingredient solubil în apă. Aceasta înseamnă că nu puteți scăpa de o pată înmuind-o în apă. Acest lucru este deosebit de stânjenitor pe vasele de bucătărie, piele și chiar haine. Dar nu trebuie să intrați în panică: cu aceste remedii de casă simple puteți îndepărta cu ușurință petele de turmeric de pe diverse obiecte.

Îndepărtați petele de turmeric: aceste remedii utile ajută

În primul rând, îndepărtați cât mai mult posibil din praful sau din resturile de sos de turmeric fără a folosi apă fierbinte. Turmericul nu este rezistent la lumină. Prin urmare, puteți curăța parțial o pată de turmeric de pe îmbrăcăminte sau de pe alte materiale textile, așezându-le la soare timp de cel puțin o oră. Dacă materialul pătat o permite, încercați să-l frecați mai întâi cu alcool denaturat, apoi expuneți-l la lumina soarelui. Imediat după aceea, trebuie să spălați țesătura în mașina de spălat.

Notă: Pentru a evita decolorarea îmbrăcămintei, cel mai indicat este să folosiți acest truc doar pe hainele deschise la culoare.

Îndepărtați petele de turmeric de pe haine și covoare cu bicarbonat de sodiu

Sunteți un bucătar desăvârșit, dar puțin stângaci? Nu vă panicați…, pentru a scăpa de petele de turmeric puteți folosi bicarbonat de sodiu, iată procedura pe care trebuie să o urmați:

 1. Pentru început, înmuiați hainele sau covoarele în apă rece. De ce apă rece? Apa fierbinte sau călduță poate întări o pată;
 2. Tamponați pata cu un prosop de hârtie pentru a extrage cât mai mult curcuma din fibre. Aveți grijă să nu frecați, deoarece s-ar putea să împrăștiați pata și mai mult;
 3. Apoi, amestecați într-un bol puțină făină, amidon și bicarbonat de sodiu;
 4. Aplicați soluția pe pată;
 5. Așteptați 10 minute;
 6. Iar, la final clătiți.

Notă: O altă alternativă utilă la bicarbonatul de sodiu, ar fi să urmați pasul 1 și pasul 2, și să frecați energic pata cu o jumătate de lămâie.

Îndepărtați petele de turmeric de pe vasele de gătit din inox, metal, plastic, lemn, silicon, ceramică sau chiar sticlă cu oțet

Oțetul alb este un remediu casnic foarte eficient pentru eliminarea petelor de turmeric. Urmați acești pași pentru a îndepărta petele încăpățânate de turmeric de pe vasele cu care gătiți și mâncați de obicei:

 1. Clătiți farfuria, ustensila sau vasul de gătit cu apă caldă;
 2. Dacă obiectul este mic, umpleți chiuveta cu o soluție alcătuită dintr-o parte de oțet și 2 părți apă. Lăsați ustensila/vasul pătat în această soluție timp de 12 ore sau peste noapte;
 3. Dacă obiectul este mare, înmuiați o cârpă în aceeași soluție și puneți-o pe pată peste noapte. Clătiți bine ustensila/vasul și spălați-l în mașina de spălat vase sau manual, cum o faceți de obicei.

Notă: O altă alternativă bună la oțet, ar fi să urmați pașii de mai sus și să folosiți o soluție din 1 parte înălbitor și 2 părți apă.

Îndepărtați petele de turmeric de pe piele cu apă oxigenată

După cum puteți vedea, există mai multe moduri de a îndepărta petele inestetice de turmeric de pe suprafețe. Dacă vreți să scăpați de culoarea galbenă de pe piele și unghii, va trebui să folosiți un remediu eficient ca apa oxigenată (peroxidul de hidrogen). Cu toate acestea, pentru a evita orice deteriorare a pielii sau a unghiilor dvs., va trebui să folosiți apă oxigenată de 3% diluată în 2 lingurițe de apă, urmând acești pași:

 1. Înmuiați o minge de vată în această soluție și apoi aplicați-o pe unghiile și degetele dvs. pătate;
 2. Lăsați această soluție să stea pe unghii timp de 10 minute; nu vă spălați pe mâini în acest moment;
 3. Repeta această metodă o dată pe zi.

Notă: O altă alternativă la peroxid de hidrogen, ar fi să vă frecați zona pătată a pielii cu ulei vegetal (de exemplu, ulei de măsline sau canola) și uscați cu o cârpă. Se vor desprinde și petele din locurile sensibile ale pielii.

Comentarii pe Facebook
Acordă o notă acestui articol!

Author

ThePOC

error: Content is protected !!