Intoleranța la lactoza din lapte îi obligă pe mulți oameni să renunțe la unele dintre cele mai consumate alimente lactate din lume. În urma consumului alimentelor cu lactoză, apar simptome adverse specifice tractului digestiv care se manifestă prin: crampe, balonare, diaree. De obicei, cei care observă aceste simptome după ce au consumat lactate au tendința de a elimina din alimentație laptele și derivații acestuia, precum brânzeturile proaspete, untul și înghețata. Pentru a evita reacțiile adverse și pentru a nu renunța la proprietățile benefice ale laptelui și produselor lactate, există posibilitatea de scoate lactoza din lapte. În cele ce urmează, vom vedea care cum!
Care sunt beneficiile laptelui fără lactoză?
Produsele fără lactoză sunt foarte digerabile. Persoanele cu intoleranță la lactoză, se pot bucura din plin de lapte fără lactoză, iaurt fără lactoză sau alte produse lactate fără lactoză, care sunt special făcute pentru ajuta la digerarea lactatelor fără a experimenta simptome legate de această intoleranță, și anume: flatulență, spasme intestinale, diaree. De asemenea, laptele fără lactoză are toți nutrienții laptelui obișnuit, dar totodată are un gust mai dulce.
Cum se elimină lactoza din lapte?
Prima și cea mai bună modalitate de a elimina lactoza din lapte este adăugarea în lapte a unui produs numit lactază, care se găsește în farmacii. Lactaza este o enzimă similară cu cea produsă în mod natural de corpul uman care digeră laptele.
Pur și simplu, pentru a elimina lactoza din lapte cu ajutorul lactazei, ar trebui urmate instrucțiunile de pe eticheta produsului achiziționat, însă de obicei sunt necesare câteva picături pentru fiecare litru de lapte. Acest proces durează aproximativ 24 de ore, iar laptele trebuie păstrat la frigider în acest timp. Această procedură poate fi folosită și în cazul altor produse din lapte, cum ar fi laptele condensat, smântâna și ciocolata lichidă.
O altă metodă de a face lapte fără lactoză este degradarea acesteia din urmă prin utilizarea unui tratament termic, între 110 și 130°C. Se pare că atunci când laptele este fiert pentru o perioadă relativ lungă de timp la o temperatură de 120ºC pentru sterilizare, are loc o transformare chimică numită brunificare enzimatică, cunoscută și sub numele de reacția Maillard. Această reacție chimică descompune lactoza în diferite substanțe și îi reduce conținutul. Totuși, trebuie amintit faptul că la 150° lactoza devine galbenă și la 175°C se caramelizează.
În final, o ultimă metodă care duce la o reducere a conținutului de lactoză este fermentarea laptelui și transformarea acestuia în iaurt sau kefir, deoarece bacteriile însămânțate în ele transformă o parte din lactoză în acid lactic. Aproximativ la fel se produc brânzeturile de toate felurile și cele mai multe dintre ele conțin foarte puțină lactoză. În timpul încălzirii laptelui până la o anumită temperatură și adăugării cheagului în acesta, lactoza nu numai că este consumată de bacterii în mod natural, dar este și eliminată în timpul fabricării sale, mai exact atunci când zerul este scurs din caș.