Dimensiunea glandei tiroide arată dacă organul este sănătos și dacă funcționează corect. Această dimensiune se determină cu ajutorul sonografiei tiroidiene (examinarea glandei tiroide cu ultrasunete). Pentru a face acest lucru, se măsoară mai întâi lungimea, lățimea și grosimea fiecărui lob tiroidian și apoi volumul. Dar care este dimensiunea normală a glandei tiroide? Haideți să aflăm împreună din materialul următor!
Cuprins
Care este rolul glandei tiroide?
Glanda tiroidă joacă un rol foarte important în corpul nostru, deoarece produce hormoni care afectează creșterea, dezvoltarea, temperatura și consumul de energie al întregului organism. Ea controlează aceste funcții prin producerea de hormoni specifici: T4 (tiroxina) și T3 (triiodotironina). Cei din urmă doi hormonii tiroidieni sunt formați în glanda tiroidă din iod și alte substanțe. Acești hormoni stimulatori fac parte dintr-un circuit de control hormonal și ca atare controlează aproape toate funcțiile importante ale corpului. Astfel încât, ei acționează asupra inimii și circulației, lărgind vasele de sânge, accelerând bătăile inimii și reglând tensiunea arterială. Cu toate acestea, intervin deasemenea în metabolismul grăsimilor, precum și în activitatea renală și intestinală.
Care este dimensiunea normală a tiroidei?
Dimensiunile glandei tiroide depinde direct de vârsta pacientului, greutatea corporală a acestuia și aportul de iod.
Din momentul nașterii, glanda tiroidă umană crește de 20 de ori. Punctul maxim de creștere are loc în perioada adolescenței. Pe măsură ce avansați în vârstă, există o scădere a greutății și dimensiunii organului. Luând în considerare toate aspectele care pot provoca în medie mici diferențe, un organ sănătos are aproximativ dimensiunea unui deget mare și cântărește în medie între 18 grame (femei) și 25 de grame (bărbați) la un adult, dar această cifră poate ajunge la 50 g.
Volumul glandei tiroide la femei este în mod normal de 15-18 cm3, la bărbați – 25-28 cm3. Dimensiunile normale „maxime” ale unui lob la adulți sunt (aproximativ): – lungime 4 cm, lățime 2 cm, grosime 2 cm. În mod normal, grosimea istmului nu depășește 4-5 cm. Lobul drept poate fi ușor mai mare decât cel stâng, ceea ce este, de asemenea, normal.
În timpul sarcinii, dimensiunea acestui organ poate crește, menținând în același timp funcționarea normală. La 3-4 luni de la naștere revine la dimensiunea inițială.
Ce boli afectează dimensiunea tiroidei?
Modificarea în dimensiuni a tiroidei, poate fi un simptom al diferitelor afecțiuni, printre care se numără:
- Gușă nodulară – creștere în dimensiuni, simetrică sau asimetrică a tiroidei;
- Gușă difuz-toxică – se manifestă printr-o creștere a dimensiunii glandei, dar structura organului rămâne aceeași;
- Tiroidită sau inflamație a tiroidei;
- Boala Graves – un tip de hipertiroidism care crește producția de T4;
- Deficit de iod;
- Hipotiroidismul – se manifestă printr-o scădere a volumului organului și o scădere a funcționalității acestuia;
- Prezența nodulilor sau a chisturilor.
De ce este important să vă verificați dimensiunea tiroidei?
Răspunsul este evident: pentru depistarea precoce a posibilelor patologii. Un medic endocrinolog cu experiență poate determina prin atingere dacă dimensiunea glandei tiroide la femei și bărbați este normală sau nu. Însă cu toate acestea, doar dispozitivele moderne cu ultrasunete îi va permite să verifice în ce stare se află, dacă prezintă patologii sau neoplasme și, de asemenea, dacă există o schimbare a structurii sale în țesuturile adiacente ale ganglionilor limfatici cervicali, din cauza cărora pot apărea diverse probleme de sănătate.
Vă rugăm să rețineți că, în cazul unor simptome neobișnuite de anxietate crescută, schimbări bruște frecvente de dispoziție, iritabilitate, creștere sau scădere bruscă în greutate, răgușeală, tulburări de somn, cel mai bine este să vă înscrieți-vă pentru o examinare la o clinică de încredere. Acest lucru vă va ajuta să aflați dacă glanda dvs. tiroidă este sau nu sănătoasă.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.