Nu este un secret pentru nimeni că majoritatea dintre noi ne îmbolnăvim adesea în sezonul rece din cauza imunității scăzute. Deși nu este grav, această infecție virală ne provoacă diverse simptome foarte neplăcute de care dorim să scăpăm cât mai curând posibil! Pentru a lupta eficient împotriva răcelii, există un tratament 100% natural: inhalații cu cimbru. În cele ce urmează, vom vedea cum îl putem folosi pentru a ne desfunda căile respiratorii și scăpa de răceală, gripă, tuse, etc. într-un mod simplu și rapid.
Cuprins
Proprietățile și beneficiile cimbrului
Cimbrul este un expectorant, analgezic, antibacterian și antihelmintic. Este prescris pentru bronșită, pneumonie și alte patologii ale sistemului respirator. Această plantă medicinală este capabilă să îndepărteze senzația de arsură și durerea în gât, să amelioreze reprizele prelungite de tuse și să ușureze respirația.
Proprietățile sale medicinale (=cimbru) sunt determinate de prezența uleiurilor esențiale aflate în frunze, ale căror componente principale sunt fenolii – timol și carvacrol. Timolul, acest ingredient activ special oferă beneficii incredibile respirației mai ales, atât la nivel preventiv, cât și curativ. Un adevărat antibiotic natural, această substanță este capabilă să aibă un efect bactericid asupra florei patogenice cocice și un efect bacteriostatic asupra microorganismelor gram-negative, care sunt adesea cauza directă și principală a dezvoltării procesului inflamator în bronhii și, ca urmare, a tusei. Grație conținutului de timol și carvacrol, infuziile cu cimbru sunt eficiente în procesele inflamatorii provocate de microfloră patogenă, inclusiv cele rezistente la antibiotice. Chiar și cu un conținut nesemnificativ de compuși fenolici de cimbru, preparatele sunt capabile să aibă un efect antimicrobian pronunțat. Pe lângă timol și carvacrol, s-au găsit și cantități mici de cimol, borneol, pinen, terpinen, terpinoel și alți compuși terpenici în planta de cimbru precum, taninuri, acizi ursulic, cafeic, clorogenic și oleanic, flavanoizi, acid ascorbic (vitamina C), amărăciune și săruri minerale care întăresc sistemul imunitar.
Cum se fac inhalațiile cu cimbru?
Putem folosi cimbru pentru a face inhalații, care sunt recomandate în special pentru răceli și infecții ale căilor respiratorii superioare, cum ar fi tusea, răgușeala, secrețiile nazale și inflamația sinusurilor sau amigdalelor. Aceste inhalații, totuși ar trebui să fie fierbinți pentru a garanta o bună evaporare și deci o bună pătrundere a aburului în căile respiratorii ale nasului.
Pentru a face aceste inhalații cu mentă, avem la dispoziție 2 opțiuni, și anume:
1. Inhalații cu frunze de cimbru
Vom avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 2 crenguțe de cimbru proaspăt (putem folosi și cimbrul salbatic (Thymus serpyllum));
- 1 lingură de cimbru uscat;
- 1 linguriță de sare gemă;
- 1 litru de apă.
Pașii de urmat:
- Mai întâi, fierbem apa și adăugăm cimbrul. Cel mai bine este să adăugăm și puțină sare gemă, care are putere mare de dezinfectare.
- Apoi, poziționăm fața deasupra recipientului, punându-ne un prosop mare pe cap și inspirând profund vaporii de apă, timp de aproximativ 5-7 minute.
- Putem repeta această operațiune de până la 2 ori pe zi, dar, în general, efectele sale asupra răcelii, gripei, tusei, etc. sunt aproape instantanee.
2. Inhalații cu ulei esențial de cimbru
Vom avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 5 picături de ulei esențial de cimbru;
- 1 picătură de ulei de pin și de eucalipt, în funcție de preferințe;
- 400 ml apă.
Pașii de urmat:
- Adăugăm apa într-un vas, o încălzim, dar nu o aducem la punctul de fierbere;
- Peste apa caldă, adăugăm ulei de mentă;
- Adăugăm apoi câte o picătură din celelalte uleiuri sănătoase – pin, eucalipt etc.;
- Acoperiți cu o pătură strânsă, începem să inhalăm aburii nu mai mult de 7 minute, asigurându-ne că ne vom proteja ochii pentru a evita usturimea.