Adesea, teama de a suferi consecințe grave în urma raportării unei activități criminale sau infracționale reduce voința de a denunța sau reclama pe cineva sau ceva. Cei care nu găsesc curajul de a raporta o încălcare a legii, deseori încearcă să trimită o reclamație fără a-și trimite datele personale autorităților. Dar, cum se face un denunț sau o reclamație anonimă? În acest ghid vă vom arăta cum o puteți face!
În principiu, puteți depune un denunț, o reclamație sau o sesizare anonimă la Poliție, printr-un apel la 112, completând formularul online sau prezentindu-vă personal la Birourile de poliție, însă, în acest caz, poliția va începe cercetarea faptei sesizate numai dacă este vorba despre o infracțiune foarte gravă.
Conform legii:
“O plângere penală anonimă, chiar dacă nu întruneşte cerinţele dispoziţiile art. 222 C. proc. pen., poate servi ca sursă de informaţii şi date pentru o eventuală sesizare din oficiu, astfel că demersurile intimaţilor în funcţiile deţinute se circumscriu obligaţiilor lor profesionale.”
(Î.C.C.J. , Secția penală, Decizia nr.1479/2008, (link extern)
Art. 289 C.proc.pen.-Plângerea
(1)Plângerea este încunoştinţarea făcută de o persoană fizică sau juridică, referitoare la o vătămare ce i s-a cauzat prin infracţiune.
….
Art. 292 – Sesizarea din oficiu
Organul de urmărire penală se sesizează din oficiu dacă află că s-a săvârşit o infracţiune pe orice altă cale decât cele prevăzute la art. 289-291 şi încheie un proces-verbal în acest sens.
Vă reamintim că orice cetățean are datoria de a raporta o crimă împotriva statului, cum ar fi: o faptă de terorism, primirea de bani falși, prezența materialului exploziv, furtul unei arme de foc, trafic de droguri etc. Deci, trebui reținut faptul că atunci când depuneți o plângere sau un denunț puteți solicita să rămâneți anonim sau să decideți să nu puneți semnătura în documentul care denunță infracțiunea.
De asemenea, pentru cei care nu doresc să se înregistreze prin furnizarea datelor lor, există posibilitatea de a trimite o scrisoare anonimă. Puteți apela la această metodă (sau sunați la numărul 112), de exemplu, pentru a manifesta o suspiciune de evaziune fiscală către ANAF. Evident, trebuie să fiți convins că persoana raportată este vinovată de o anumită infracțiune, deoarece acuzarea pe nedrept a unei persoane nevinovate este la rândul său o ilegalitate care poate intra sub incidența legii.
Așadar, cei care doresc să facă o plângere fără a-și declara datele personale trebuie să fie conștienți că există aceste posibilități, contribuind prin acțiunea lor la triumful justiției.