Introducerea unui tampon pentru prima dată în vagin, poate părea descurajant, însă, cu toate acestea este o procedură ușor de realizat, atâta timp cât știi cum să-l introduci. În acest articol îți prezentăm un ghid complet despre introducerea unui tampon în vagin.
Cum se introduce pentru prima dată un tampon?
Prima dată când încerci să foloseşti un tampon, s-ar putea să simţi că totul este prea strâmt, pentru că muşchii pelvieni contractă intrarea în vagin. Aceşti muşchi pot fi simţiţi ca un prag. Acest prag poate fi trecut cu tamponul. Mai întâi în sus, apoi înspre spate, în unghi cât de departe poţi împinge cu degetul. Dacă simţi rezistenţă, pur şi simplu schimbă-i puţin direcţia.
Instrucțiuni
Pasul 1
Spală-te pe mâini. Ţine-l de capătul inferior într-o mână, scoate banda colorată din mijloc şi îndepărtează ambalajul de pe capătul celălalt.
Pasul 2
Acum desfă firul – vei găsi firul la capătul inferior al tamponului. Apoi trage de fir scurt, dar puternic.
Pasul 3
Apasă cu vârful degetului arătător în capătul inferior, cu fir al tamponului.
Pasul 4
Scoate jumătatea superioară a stratului protector.
Pasul 5
Cu mâna rămasă liberă, depărtează labiile. Astfel se facilitează accesul în intrarea spre vagin, care se află între uretră şi anus. Cu degetul arătător, împinge tamponul în vagin, cât de mult poţi înspre partea superioară, apoi înclinat înspre spate. Dacă simţi rezistenţă, schimbă puţin direcţia. Împinge încet tamponul mai înainte, până simţi un prag. Aceştia sunt muşchii pelvieni care contractă partea din faţă a vaginului într-o deschizătură mică.
Trebuie să treci de acest prag cu tamponul. Introdu-l apăsând uşor cu degetul arătător cât de mult se poate în vagin, într-un unghi înapoi şi sus. Tamponul este introdus corect atunci când nu îl mai simţi deloc. Spală-te din nou pe mâini după ce ai introdus tamponul.
Care sunt cele mai bune poziţii pentru introducerea tamponului?
Există un număr de poziţii care sunt adecvate pentru introducerea tamponului: este mai uşor când stai jos relaxată, pe toaletă cu coapsele desfăcute sau poţi introduce tamponul din picioare, cu un picior ridicat, de ex. sprijinit pe marginea căzii sau a chiuvetei.
Cum afli dacă tamponul nu este poziţionat corect?
Poți afla dacă tamponul nu este poziționat corect, atunci când nu îl mai simţi deloc. Dacă încă îl mai simţi, în timp ce îl porţi, nu este introdus corect. Dacă încă mai simţi tamponul când stai jos sau mergi înseamnă că trebuie împins un pic mai adânc.
Cum se scoate un tampon?
Pentru a scoate tamponul, trage pur şi simplu de fir. Tamponul se scoate cel mai uşor când este saturat. Atunci când tamponul nu iese uşor, este posibil să nu fie încă plin.
Dacă nu găseşti firul exterior, aşteaptă până se saturează tamponul complet. Aşează-te pe vine şi apasă precum ai avea scaun, apoi poţi apuca tamponul cu două degete. În cazul în care nu reuşeşti să scoţi singură tamponul, adresează-te medicului ginecolog.
Îți poți pierde virginitatea de la tamponul intern?
Categoric nu!
Tampoanele interne, chiar și cele OB pot fi introduse fără să existe temerea că se poate rupe himenul (himenul are o deschidere prin care se scurge sângele menstrual. Prin acea deschizătură este introdus și tamponul), și pot fi folosite fără nici un fel de problemă de fetele care nu au avut parte de un contact sexual.
La majoritatea fetelor prima menstruație apare la vârsta de 11-14 ani, deschiderea himenului are un diametru cuprins între 1,5 și 2 cm, dimensiunea maximă a tampoanelor nu depășește 1,5 cm în diametru. De aceea, tamponul poate fi introdus fără să existe riscul dezvirginării.