Home Nou, Sănătate Cum se măsoară corect pulsul la copii?
NouSănătate

Cum se măsoară corect pulsul la copii?

Urmareste-ne pe Google News

Ritmul cardiac la copii și bebeluși este în mod normal mai rapid decât la adulți, fără ca acest lucru să fie considerat o problemă. În general, ritmul cardiac al acestora tinde să scadă în timpul somnului sau odihnei și să crească atunci când plâng, aleargă sau când se joacă, de exemplu. În general, frecvența cardiacă scade pe măsură ce corpul copilului se dezvoltă, de fapt, încetinește pe măsură ce dimensiunea corpului său este mai mare. A ști care sunt valorile normale ale ritmului cardiac și a ști cum să măsurați pulsul copilului dvs., acest lucru vă poate ajuta să scăpați de eventualele griji. De aceea, în cele ce urmează vă vom prezenta rând pe rând toate aceste informații valoroase!

Tabel: frecvența cardiacă la copii în funcție de vârstă

Mai jos, aflați care sunt valorile normale ale pulsului inimii sau ale ritmului cardiac (este același lucru) la nou născuți și la adolescenții de până în 18 ani, conform medicilor cardiologi:

VârstăRitm cardiac
0-3 luni123-164 bpm
3-6 luni120-159 bpm
6-9 luni114-152 bpm
9-12 luni109-145 bpm
12-18 luni103-140 bpm
18-24 luni98-135 bpm
2-3 ani92-128 bpm
3-4 ani86-123 bpm
4-6 ani81-117 bpm
6-8 ani74-111 bpm
8-12 ani67-103 bpm
12-15 ani62-96 bpm
15-18 ani58-92 bpm
*bpm: bătăi pe minut

Cum să luați pulsul copilului dvs.?

Pentru a măsura corect ritmul cardiac este important ca bebelușul sau copilul dvs. să fie în repaus timp de cel puțin 5 minute și apoi să folosiți la încheietura mâinii sau la deget un ceas cu display care are și secunde sau unul digital, de exemplu.

Pulsul brahial la un bebeluș sau copil

Cel mai bun loc pentru a lua pulsul unui bebeluș sau copil este pe fața internă a brațului (pe artera brahială sau humerală), care se numește puls brahial. Luați unul dintre brațele copilului și întindeți-l la un unghi de 90° față de corpul său. Simțiți pulsul pe interiorul brațului, între umăr și cot:

 • Exercitați o ușoară presiune cu două degete în acel loc (nu folosiți degetul mare) până când simțiți o bătaie.
 • Când detectați pulsul, numărați bătăile timp de 15 secunde sau 30 de secunde.
 • Și înmulțiți valoarea obținută cu 4 dacă ați numărat 15 secunde, respectiv cu 2 dacă ați numărat 30 secunde pentru a obține numărul de bătăi pe minut. (ex: dacă în 15 secunde numărați 28 de bătăi ale inimii, înseamnă că pulsul dumneavoastră este 28×4=112 bătăi pe minut; ex dacă în 30 secunde numărați 56 de bătăi ale inimii, înseamnă că pulsul dumneavoastră este 56×2=112 bătăi pe minut).

Pulsul radial la un bebeluș sau copil

Cel mai bun loc pentru a lua pulsul unui copil este la încheietura mâinii (pe artera radială) și este cunoscut sub numele de puls radial. Palpați ușor la nivelul încheieturii mâinii, la baza degetului mare:

 • Cu 2 degete ale mâinii drepte (arătător și mijlociu), apăsați în şanţul din apropierea încheieturii mâinii copilului, până simțiți pulsaţia arterei;
 • Numărați pulsaţiile timp de 15 sau 30 secunde;
 • Și înmulțiți cu 4 numărul de bătăi pe care le-ați numărat în cele 15 secunde sau cu 2 pe cele care le-ați numărat în cele 30 de secunde pentru a obține numărul de bătăi pe minut.

Pulsul carotidian la un bebeluș sau copil

Dacă nu găsiți pulsul la încheietura mâinii, puteți încerca la gât (pe artera carotidă), unde veți găsi pulsul carotidian. Așezați ușor degetele lateral de faringe, la jumătatea distanței dintre marginea superioară a cartilajului tiroid (inferior) și cornul mare al osului hioid:

 • Exercitați o ușoară presiune cu două degete pe acel loc (nu folosiți degetul mare) până când simțiți o bătaie.
 • Când detectați pulsul, numărați bătăile timp de 15 sau 30 secunde.
 • Și înmulțiți cu 4 numărul de bătăi pe care le-ați numărat în cele 15 secunde sau cu 2 pe cele care le-ați numărat în cele 30 de secunde pentru a obține numărul de bătăi pe minut.

Când ar trebui să luați pulsul copilului dvs.?

Este important să verificați pulsul copilului dvs. în caz de:

 • O afecțiune medicală care necesită monitorizarea ritmului cardiac;
 • O tulburare de ritm cardiac care determină episoade de ritm cardiac anormal de puternice sau de rapide;
 • Dureri în piept;
 • Ameţeală;
 • Respirație șuierătoare în piept;
 • Un episod de leșin;
 • Respiraţie accelerată.

Atenție! În cazul în care copilul dvs. respiră greu, nu se poate trezi din somn, mușchii săi dintre coaste se contractă spre interior la fiecare respirație, are pielea palidă și buzele sale sunt învinețite, nu ezitați să sunați la numărul unic de urgență 112.

Comentarii pe Facebook
Acordă o notă acestui articol!

Author

ThePOC

error: Content is protected !!