În general o rană adâncă, fie traumatică sau chirurgicală, are nevoie de timp pentru a se vindeca în mod corespunzător. Cu toate acestea, există mai multe metode prin care puteți grăbi procesul de vindecare. Urmați sfaturile din acest articol pentru a trata și vindeca rănile adânci.
Cum se tratează o rană adâncă?
Cu siguranţă, fiecare dintre noi am avut măcar o tăietură, iar rana poate a fost adâncă. Cum trebui să procedați în aceste cazuri pentru a se vindeca?
Primul lucru este de a identifica tipul și caracteristicile tăieturii. Din moment ce hemoragia s-a oprit și nu mai sângerează, curățați cu atenție zona și analizați dacă:
- Aveți sângerări puternice
- Aveți dureri puternice
- Aveți sensibilitate; rana poate fi atins un anumit nerv (aceasta este senzația tipică care afectează întregul corp)
- Există semne de infecție: puroi, miros urât, roșeață, temperatură crescută etc.
În prezența oricăruia dintre simptomele de mai sus, înfășurați bine rana cu o cârpă curată și mergeți de urgență la cel mai apropiat centru medical.
În caz contrar, pentru a trata o rană adâncă, urmați aceste sfaturi în funcție de caz.
Cum se tratează tăieturile de pe piele?
Primul lucru este să spălați rana cu săpun și multă apă, astfel încât, aceasta să nu se infecteze, precum și mâinile atunci când începeți să îngrijiți rana. Dacă rana sângerează, ar trebui să apăsați în jurul acesteia pentru a opri sângerarea. Ultimul pas este să aplicați bandaje sterilizate în jurul rănii.
Cum să tratează rănile adânci?
În mod similar tăieturilor, rănile adânci trebuiesc spălate și dezinfectate în mod corespunzător. Nu îndepărtați niciodată resturile externe; Dacă a rămas ceva în piele, trebuie să mergeți la cel mai apropiat centru medical. În final, trebuie bandajată zona cu un bandaj sterilizat.
Sfaturi utile: Cum să scăpați rapid de rănile profunde!
Iată câteva remedii care vă vor ajuta sa grăbiți procesul de vindecare a rănilor:
– Pentru a grăbi procesul de vindecare al rănilor evitați medicamentele antiinflamatoare, deoarece acestea pot întârzia funcția celulelor sistemului imunitar. De asemenea, trebuie să evitați cremele și unguentele antiseptice, deoarece, ele pot provoca leziuni asupra celulelor care contribuie la procesul de vindecare a rănilor.
– Tot în acest scop, trebuie să mâncați alimente sănătoase care stimulează procesul de vindecare. Grăsimile proteice și esențiale, care se găsesc în carne slabă, pește și produse lactate sunt esențiale în vindecarea rănilor. Acești compuși oferă corpului capacitatea de a construi țesuturi noi și de a accelera procesul de vindecare.
– Consumați alimente bogate în vitamina C. Această vitamină este bogată în colagen, esențială pentru regenerarea țesuturilor. De asemenea, vitamina C are proprietăți antibiotice antiseptice și naturale care ajută la protejarea organismului împotriva infecțiilor.
– Schimbați pansamentul care acoperă numai atunci când este necesar. Rănile se vindecă mult mai repede dacă sunt menținute la o temperatură caldă, potrivit specialiștilor din domeniul sănătății.
– Efectuați exerciții periodice. Mișcarea contribuie la circulația sângelui, un proces natural care stimulează vindecarea rănilor.
Când trebuie să mergeți la doctor pentru a trata o rană?
În cazul rănilor profunde/adânci trebuie să mergeți de urgență la doctor într-una din următoarele situații:
- Atunci când sângerarea este puternică și nu se oprește după aproximativ 10 sau 15 minute
- Atunci când rana este gravă și se poate extinde
- Atunci când prezintă infecție în plagă sau indicații care pot exista
- Atunci când durerea este foarte intensă și nu se oprește
- Atunci când adâncimea este mare, de exemplu, dacă atinge osul sau este mai mare de 7-8 milimetri
- Atunci când rana provine de la mușcătura unui animal
- Atunci când suspectați prezenta unui corp străin în interior
- Atunci când rana a fost cauzată de arsuri profunde