Nu este un secret pentru nimeni că argila are proprietăți vindecătoare și că este folosită în combaterea diverselor afecțiuni. Desigur, fiind înzestrată cu proprietăți analgezice, anticongestive și antiinflamatorii, această roca sedimentară poate ameliora atât durerile de articulații, cât și anumite boli precum burșită, reumatism, osteocondroză, dar și alte afecțiuni similare specifice constituentelor aparatului locomotor. Tratamentul sistemului musculo-scheletic se bazează pe efectul de vindecare al unui complex de substanțe minerale care stau la baza argilei. Prin urmare, atunci când suferim de probleme la genunchi, la încheieturile mâinii, la coate sau când suferim de dureri reumatice, putem apela la această rocă pentru a scăpa de ele în mod natural. În continuare, vom vedea mai pe larg cum se vindecă durerile de articulații cu argilă.
Cuprins
Ce beneficii are argila asupra articulațiilor?
Pentru durerile de articulații, mușchi și oase, argila este soluția! Ce-i drept, are următoarele proprietăți:
- antiinflamator și calmant;
- analgezic;
- remineralizant;
- circulator.
Prin urmare, este benefică în:
- ameliorarea durerilor articulare și osoase;
- dezinflamarea entorselor și întinderilor încheieturilor genunchilor, mâinilor sau gleznelor;
- ameliorarea osteoartritei, a durerilor de coloană și a durerilor de spate;
- reducerea durerilor și a oboselii musculare;
- îmbunătățirea circulației sânguine;
- întărirea țesuturilor cartilajelor.
În plus, argila absoarbe și extrage particulele toxice direct, prin piele. Mai mult, elimină excesul de lichide care provoacă inflamație.
Sunt recomandate 3 tipuri de argile, și anume:
- Argilă roșie: are un conținut ridicat de fier și oferă un bun aport de siliciu și potasiu. Grație bogăției sale de minerale, este foarte utilă în cazuri de dureri și răni apărute în urma unor traumatisme, precum vânătăi, umflături, hematoame și inflamații.
- Argilă verde: este utilă în problemele articulare datorită compoziției sale minerale unice. Această argilă prezintă în cantități considerabile diverși compuși, cum ar fi siliciu, oxid de calciu, oxid de aluminiu, oxid de potasiu, oxid feric, dioxid de titan, oxid de magneziu, oxid de mangan, oxid de sodiu, care sunt necesari organismului uman. În plus, unele tipuri de argilă verde conțin și alte elemente, cum ar fi azot, fosfor, zinc, cupru, sulf, clor și carbon. Argila verde este potrivită pentru comprese și pentru eliminarea umflăturilor și toxinelor. Mai exact, argila verde este eficientă în lupta contra inflamației tendoanelor.
- Argila albastră sau Cambriana: este o sursă naturală de multe minerale vindecătoare. Conține printre altele și argint. Pudra de argilă ajută la îmbunătățirea circulației sângelui, ceea ce face ca articulațiile afectate să primească mai mulți nutrienți. Argila albastră are un efect antiinflamator puternic, ameliorează simptomele durerii. Calciul din argila albastră ajută la întărirea țesutului cartilajului, oferind mobilitate articulațiilor. Siliciul întărește vasele de sânge și capilarele. Ionii de argint din argilă acționează ca un antiseptic și au, de asemenea, proprietăți antioxidante.
Cum se folosește argila pentru ameliorarea durerilor de la nivelul articulațiilor?
Cei care au au fost în centrele de terapie cu nămol sunt familiarizați cu modalitățile de utilizare a mineralelor în tratamentul bolilor articulațiilor. Aplicațiile externe cu nămol sunt folosite sub formă de remedii locale, iar băile în apă cu nămol sunt de asemenea populare. După aceleași principii, se poate folosi și argila curativă de culoare albastră, roșie sau verde. Pentru a obține cele mai bune rezultate, există câteva moduri importante de utilizare, printre care: împachetări; comprese; aplicații externe pentru articulații dureroase; masaje cu argilă.
Utilizarea argilei sub forma de cataplasmă: împachetări și comprese
În cazul problemelor la nivelul articulațiilor (osteoartrita etc.), se va aplica o cataplasmă fierbinte pe zona afectată și se va împacheta în folie alimentară pentru a absorbi ingredientele active din argilă (2 până la 3 linguri), din uleiul esențial de lămâie și din uleiul de eucalipt (20 picături). În acest scop, se încălzește cataplasma la bain-marie, amestecând cu o lingură de lemn, apoi se adaugă rând pe rând uleiurile esențiale.
Când articulația este rănită (entorsă…), se aplică o compresă rece pe bază de argilă (2 linguri), ulei de măsline, ulei de helichrysum (20 de picături), ulei de arnică (1 linguriță) și ulei de mentă (5 picături) pentru a accentua efectul de răcire.
*Sfaturi:
- Se va aplica un strat de pastă de 1 până la 2 cm grosime și se va acoperi zona afectată cu un tifon sau o folie alimentară. Argila nu trebuie lăsată să se usuce.
- Se va respecta un timp de expunere de minim 30 min. De asemenea, cataplasma și compresa poate fi lăsată peste noapte.
- În cazul în care articulația este umflată și dureroasă, argila trebuie folosită la temperatura camerei. Dar dacă durerea nu este însoțită de aceste semne, argila poate fi încălzită puțin la bain-marie pentru a facilita creșterea fluxului sanguin.
- Procedeul trebuie repetat de 2 ori pe zi.
Utilizarea argilei în masaje terapeutice
În tratamentele profesionale (masaj) este utilizată o pasta de argilă care tratează articulațiile afectate de boală. În masajele terapeutice la domiciliu, se amestecă argilă cu ulei de măsline sau de masaj până capătă consistența unei smântâni groase. Nu se recomandă să se apese cu forță în timpul masajului, deoarece există posibilitatea rănirii pielii și a țesuturilor sale subiacente. Mișcările se efectuează aplicând o presiune ușoară. Procedura se efectuează de 2 ori pe zi. După masaj, se ia o cârpă curată și se îndepărtează resturile de argilă. Se înfășoară articulația afectată a pacientului într-un tifon și se întinde în poziția culcat timp de cel puțin 1 oră după procedură. Odată cu mișcările mângâietoare ale masajului, circulația sângelui în zona articulației crește, ceea ce afectează în mod favorabil procesele de regenerare din țesuturi.
Utilizarea argilei în băi
Băile terapeutice cu argilă sunt folosite cu succes pentru ameliorarea și reducerea durerilor articulare, inflamațiilor, entorselor, încordărilor, tendinitelor, osteoartritelor, reumatismelor, durerilor corporale, oboselilor musculare, durerilor de spate și lumbago-urilor. Pentru a obține cele mai bune rezultate, în cada băii, se adaugă 2 kg de pulbere de argilă și se diluează în 5 l de apă caldă, apoi după 4 ore se adaugă apă fierbinte la o temperatura până aproape de 45°C. Durata îmbăierii va fi de cca. 30 minute. După baie, bolnavul se șterge cu un prosop sau cearceaf uscat și apoi se așază în pat, bine acoperit, ferit de frig şi de curenţi de aer rece. Această procedură se repetă zilnic timp de 2-3 săptămâni.