Carnea de porc este cea mai consumată carne din lume. Oamenii o folosesc adesea la prepararea multor feluri de mâncare. Această carne este destul de grasă, așa că se dovedește moale și gustoasă chiar și când este prăjită. Deși are numeroase proprietăți și valori nutritive foarte interesante, există multe controverse cu privire la pericolele acestei cărni. Dacă luăm în calcul dovezile științifice, fără a ține cont de religie sau de părerile personale, atunci pericolul acestei cărni devine evident. Iată de ce carnea de porc este dăunătoare pentru sănătate!
Care sunt bolile asociate cu consumul cărnii de porc?
Deși în cantități mici, mai puțin de 70 de grame/zi, carnea de porc nu este atât de dăunătoare pentru sănătate, un consumul excesiv poate crește riscul de apariție a mai multor afecțiuni cronice. Și din păcate, românii mănâncă mult prea multă carne de porc. Media este de aproximativ 76 de kilograme pe an. Această cantitate este extrem de nesănătoasă. Iată câteva riscuri importante de care fiecare consumator ar trebui să fie conștient:
1. Provoacă inflamație
Hormonii de creștere și histamina, prezente în cantități mari în carnea de porc, sunt responsabile de apariția inflamației care se poate manifesta în diverse moduri, precum: coșuri, fistule, sângerări, urticarie, apendicită, dermatită, infecții ale sistemului genito-urinar, iar în cel mai rău caz și boli inflamatorii cronice. Relația dintre inflamație și consumul de carne de porc este evidentă: în procesul de ardere sau absorbție, carnea de porc nu poate fi matabolizată de intestinul uman; ea este fie depozitată, fie arsă în mecanismul fazelor de reacție, adică prin inflamație.
În plus, carnea de porc, mai ales cea din agricultura industrială, este adesea pompată cu antibiotice. Acestea au, de asemenea, un efect asupra celulelor corpului uman și promovează inflamația.
2. Joacă un rol în dezvoltarea cancerului
Jurnalul Științific American de Nutriție Clinică a raportat în 2009 că consumul frecvent de carne roșie procesată este legat de dezvoltarea cancerului. Acest lucru este valabil mai ales pentru felurile de mâncare gătite la foc mare. De asemenea, acest tip de produs conține uneori substanțe cancerigene. Cercetătorii bănuiesc că pigmentul roșu din sânge și conținutul ridicat de grăsimi din carnea roșie favorizează dezvoltarea cancerului.
3. Are un conținut ridicat de toxine, bacterii, paraziți și virusuri
Porcul este un animal omnivor care se poate hrăni chiar și cu fecale, iar sistemul său digestiv nu are capacitatea de a distruge toate toxinele acumulate. De asemenea, porcul nu are glande sudoripare. De aceea se rostogolește în noroi, pentru că îl ajută să se răcorească. Totuși, această absență a glandelor sudoripare înseamnă o lipsă a transpirației și deci o mai mare acumulare de toxine. De aceea, carnea sa este considerată printre cele mai puțin sănătoase de pe piață și ca o recomandare obligatorie, nu trebuie să o consumați niciodată crudă sau insuficient gătită.
În plus, carnea de porc poate fi și dăunătoare datorită conținutului ridicat de bacterii, paraziți și virusuri. Într-adevăr, corpul porcului conține o mulțime de paraziți care pot provoca boli patogene. Găsim în special:
- Salmonela;
- Gripa porcină;
- Trichineloza;
- Tenia (vierme singuratic);
- Menangle virus;
- Balantidium coli;
- Oxoplasma;
- Versinia enteroclitica;
- Virusuri din familia Paramyxoviridae;
- Virusul nipah;
- Virusul hepatitei E (HEV).
Mai trebuie spus faptul că, unii dintre acești paraziți sunt greu de ucis printr-o preparare termică temeinică, chiar dacă riscul de contagiune este mai mare atunci când carnea este consumată crudă, și cu atât mai mult în sezonul cald, atunci când carnea de porc este mai predispusă la alterare.
4. Provoacă boli degenerative
Potrivit cercetătorilor, consumul de carne de porc ar putea favoriza formarea și dezvoltarea unor patologii degenerative.
Porcii pot transporta prioni, proteine cu pliere anormală care duc la tulburări neurodegenerative precum boala Creutzfeldt-Jakob (versiunea umană a bolii vacii nebune) și maladia Kuru (regăsită în societățile care consumă carne) (26).
De altfel, conform datelor oficiale, 60% dintre persoanele afectate de boli precum Alzheimer, și scleroza multiplă trăiesc în țările dezvoltate unde se obișnuiește să consume acest tip de carne.
În timp ce la cei care trăiesc în Lumea a Treia, și mai ales în țările islamice, aceste boli sunt absente.
5. Oameni şi porci, două specii asemănătoare
O analiză a genomului porcului, publicată în revista Nature, a raportat faptul că carnea de porc este foarte asemănătoare cu cea a omului. În 2013, oamenii de știință au publicat acest raport în cadrul căruia au efectuat cel mai impresionant studiu asupra ADN-ului porcului, secvenționându-l complet și deschizând ușile xenotransplantului (transplanturi de organe) de la porci la oameni.
Și plecând de la informația că carnea de porc este apropiată de cea a omului şi din punct de vedere anatomic şi fiziologic, odată ce genele animalului sunt ingerate și asimilate de intestinul uman, ele pot modifica răspunsurile ADN-ului uman, făcându-l să sufere de aceleași boli.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.