Sucul de roșii este foarte sănătos. Acest produs are în compoziție o multitudine de substanțe benefice. Să vedem de ce ar trebui să beți suc de roșii în mod regulat.
Cuprins
Care sunt proprietățile sucului de roșii?
Sucul de roșii este alcătuit din 95% apă și 5% din carbohidrați și fibre. Iar un pahar de 100 ml furnizează aproximativ 19 calorii. Cea mai mare parte a fibrelor sale provine din coajă. Sucul de roșii are proprietăți diuretice, detoxifiante, energice, remineralizante, aperitive, răcoritoare, antiinfecțioase, digestive, este și echilibrant celular și dizolvant uric. Este bogat în minerale (potasiu, calciu, fosfor, fier, sodiu), vitamine (A, B, C, D, K, PP și E), beta-caroten și conține, de asemenea, arginină și compuși fenolici și acizi organici precum citric, oxalic și malic. În plus, datorită licopenului, adică pigmentul său natural care conferă fructelor o culoare roșie caracteristică, are o acțiune antioxidantă puternică. Cantitatea de licopen conținută într-o cană de 250 ml de suc de roșii depășește necesarul zilnic recomandat de această substanță importantă.
Sucul de roșii are, de asemenea, și niveluri ridicate de fitonutrienți: puține legume pot concura cu roșia când vine vorba de fitonutrienți. Acestea includ flavonoide, flavonoli, acizi hidroxicinamici, carotenoide și glicozide.
De ce să beți suc de roșii în mod regulat?
Sucul de roșii este o băutură populară, îndrăgită din ce în ce mai mult și foarte gustoasă în orice moment al zile, care oferă o serie de beneficii pentru sănătate și bunăstare. Consumul acestuia vă va ajuta în viața de zi cu zi, de aceea vom evidenția principalele sale beneficii, în scopul încurajării introducerii în alimentația dvs. de zi cu zi:
1. Susține sănătatea inimii
Sucul de roșii este bogat în vitamina B6, care joacă un rol important în întărirea pereților vaselor sanguine. Sucul reduce riscul apariției trombozei, și se recomandă a fi consumat în caz de varice, hipertensiune arterială și angina pectorală, precum și după un infarct miocardic.
În plus, fiind și o sursă generoasă de beta-caroten, sucul de roșii ajută la reducerea factorilor de risc pentru o sumedenie de tulburări, precum colesterolul mărit sau acumularea de grăsime în artere (ateroscleroză).
2. Previne anumite tipuri de cancer
Licopenul și beta carotenul conținute în sucul de roșii protejează organismul de anumite tipuri de cancer, inclusiv de cancerul de sân și de prostată. Mai multe studii efectuate în laboratoare din Statele Unite au demonstrat că licopenul este concentrat în țesuturile prostatei pentru a le întări mai bine.
În plus, licopenul și câțiva alți oxidanți conținuți în sucul de roșii ajută la reducerea celulelor canceroase. Prin urmare, aceștia ajută la prevenirea riscului de cancer. Prin urmare, dacă aveți predispoziție la aceste boli, nu ezitați să consumați suc de roșii în fiecare zi.
3. Întărește sistemul imunitar și osos
Sucul de roșii contribuie foarte mult la întărirea sistemului imunitar, deoarece conține vitamina C care inhibă nivelul hormonilor de stres și întărește imunitatea, prevenind astfel îmbolnăvirea cu o infecție bacteriană sau virală. De asemenea, acest suc ajută la întărirea sistemului osos, așa că dacă doriți să aveți oase puternice, este timpul să beți suc de roșii în mod regulat.
4. Protejează și îmbunătățește vederea
Sucul de roșii conține vitamina A, care protejează ochii de bolile degenerative sau de orbirea nocturnă. Vitamina A susține vederea, așa că datorită componentelor roșiilor ajută la îngrijirea ochilor. În plus, deoarece roșiile sunt o sursă bogată de fitonutrienți beta caroten, luteină și zeaxantină, ele pot ajuta și la îmbunătățirea vederii.
5. Detoxifică organismul
Sucul de roșii are proprietăți purificatoare datorită conținutului său de clor și sulf. Deoarece ficatul și rinichii sunt responsabili pentru detoxifierea organismului, corpul are nevoie zilnic de cele 2 substanțe pentru a funcționa la cote maxime. Clorul ajută ambele organe să funcționeze corect, în timp ce sulful le protejează de infecții.
6. Reduce inflamația din corp
Consumul regulat al unui pahar de suc de roșii calmează inflamația. Această acțiune se datorează în mare parte prezenței și acțiunii benefice a licopenului. A fost dovedit științific că această substanță are de fapt un puternic efect antiinflamator. Oamenii de știință au descoperit că sucul de roșii poate reduce arsurile la stomac sau multe alte inflamații din organism.
7. Facilitează tranzitul intestinal
Pulpa de tomate conține pectină care simulează digestia. Este un antiseptic natural care elimină în mod eficient constipația, diarea, precum și infecțiile ușoare.
În plus, consumul regulat de suc de roșii protejează colonul, deoarece roșiile sunt bogate în fibre, care acționează ca un laxativ, precum în și alți nutrienți, care ajută la tratarea mai multor afecțiuni.
8. Determină scăderea în greutate
Un alt mare beneficiu al sucului de roșii este acela că ajută la pierderea în greutate. Menține corpul hidratat, în timp ce conținutul scăzut de sodiu, conținutul ridicat de fibre și numărul extrem de scăzut de calorii, de aproximativ 18 calorii la 100 de grame, asigură un mediu optim pentru reacțiile metabolice din organism.
Cum să preparați un suc proaspăt de roșii?
În loc să mergeți să cumpărați cel mai bun suc de roșii de pe piață, pur și simplu, puteți alege să-l preparați în propria locuință. Vedeți mai jos o reteță foarte simplă de suc de roșii.
Ingrediente:
- 3 roșii
- ½ cană de apă
Preparare:
- Spălați bine roșiile și îndepărtați semințele, și după caz, cojile.
- Adăugați pulpele de roșii în blender împreună cu apa și mixați-le.
- Beți-l cu 30 de minute înainte de masă.
- Pentru a îmbunătăți gustul băuturii, adăugați usturoi, ardei gras, ulei vegetal, suc de dovleac, condimente etc.
În concluzie?
Sucul de roșii este potrivit pentru toată lumea, în special pentru persoanele cu stomac sensibil. Este plin de multe vitamine și minerale benefice. Cel mai important lucru rămâne totuși îndepărtarea cojilor și semințelor din roșii, deoarece acestea pot provoca simptomele observate în sindromul colonului iritabil: balonare, diaree sau constipație. De asemenea, ce trebuie să rețineți este că, sucul de roșii are un pH acid. Iar dacă suferiți de arsuri la stomac și/sau boală de reflux gastroesofagian, cel mai indicat ar fi să-l evitați. Acestea din urmă sunt de fapt și principalele contraindicații ale sucului de roșii.
No Comment! Be the first one.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.